Volkswagen Eos: Daha yakışıklısı yok

1
4247
Volkswagen Eos

• Geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye’ye ithal edilmeye başlanan Volkswagen Eos aynı zamanda  metal tavanını sunroof opsiyonuyla birleştirebilen ilk otomobil. 

• Comfortline ve Highline gibi iki farklı donanım listesiyle ithal edilen otomobilin kalbinde 1.6 litre 115 HP ve 2.0 litre 200 HP benzinli, 2.0 litre 140 HP dizel motor seçenekleri bulunuyor.

        

Konfor, İşlevsellik ve donanım

        Eos’un Türk tüketicisiyle kavuşması ne yazık ki yaz aylarının sonuna geldi. Bu nedenle gerçek talep potansiyeli önümüzdeki yıl belli olacak.

        Otomobilin boyutları kardeşi Golf’ten neredeyse 20 cm fazla. Aks aralığıysa Golf ile (+3 mm) neredeyse aynı. Dört kişilik tasarlanan Volkswagen Eos bu disiplindeki iddiasını da böylelikle ortaya koyuyor.

        Eos’un iç mekanı gerek rakiplerinden gerekse aile üyelerinden çok daha kaliteli. Kaliteli malzemeler, kusursuz işçilikle birleştirilmiş.

        Yumuşak materyallerle yaratılan kokpit gayet şık. Müzik sistemi tipik Volkswagen formatında. Kokpit yapısıyla Golf’ü andırırken, kapılar Passat’tan alınmış gibi duruyor. Kalorifer peteklerinde kullanılan krom kaplamalar sportif yapıyı destekliyor.

        Sürücü koltuğu fazlasıyla rahat ve vücudunu sarıyor. Arka koltuklar konforlu bir yolculuk için herşeyi sunuyor. Sürücünün kumanda fonksiyonlarına ulaşma sorunu yok. Uzun boylu kullanıcılar bile Eos’un içinde rahat edecektir. Direksiyonun çok fonksiyonlu olması sürüş güvenliğini artırıyor.

        Sunroof opsiyonlu tavan gerçekten etkileyici. Sadece sunroof açık konumdayken bile bir cabrio otomobil kullanıyormuş izlenimine kapılabilirsiniz.  

        Gösterge paneli hayli şık. Kilometre sayacı ve devir göstergesinin arasında  bilgi ekranı, yakıt ve hareket göstergeleri bulunuyor. DYNAUDIO ses ve hoparlör sistemi ekstra müdahaleye ihtiyaç bırakmıyor.  

        Tavan kapalıyken bagaj hacmi 380 litre. Tavan açıldığında 205 litrelik yükleme hacmi kalıyor.

 

 

Volkswagen Eos Sürüş İzlenimleri

Eos’un dış mekanı için bir VW gurubu otomobilden bahsetmek hayal kırıklığı olur. Nitekim  Golf ve Jetta’nın ortak hatlarının birleşmesiyle yaratılmış yakıştırmasına biz katılmıyoruz. Volkswagen Eos başlı başına yeni bir otomobil. Öncelikle dış mekanın diğer rakiplerinden daha güncel ve yakışıklı olduğunu söyleyebiliriz. Aracın iç mekanıysa gayet şık. Kullanılan malzemelerin verdiği etkiyle üst sınıf bir otomobil kullanıyormuş hissine kavuşabilirsiniz. Direksiyonun pozisyonu, koltukların sürücüyü kavraması, kontrol butonlarına ulaşım tek kelimeyle mükemmel. Direksiyon sistemi çok fonksiyonlu yapısıyla BMW, Audi veya Mercedes modellerini hatırlatıyor.

Eos ile yola çıktığınız anda güven veren bir tepki alıyorsunuz. Aracın yola tutuşunu sorunsuz. Bunun yanı sıra süspansiyon sistemi gayet başarılı. Hem konfor hem de yol tutuş açısından iyi bir seçimde bulunulmuş. Otomobil viraj içerisinde her hangi bir esneme problemi yaşatmıyor. Hatta yol tutuş performansıyla sınıfının en iyilerinden birisi olduğu söylenebilir. ESP sisteminin bu noktada hakkını yememeliyiz.

En çok eleştirimizi alan bölümüyse kuşkusuz motor kaputunun altındaki FSI teknolojili motoruydu. Bu motor Passat’ta olduğu gibi yüksek ağırlığında etkisiyle cansız bir karakter gösteriyor. Kağıt üzerinde 115 HP’lik maksimum gücüyle yeterli gibi görünen motor, yüksek devir ihtiyacı nedeniyle sesini yükselterek iç mekanda rahatsızlık yaratıyor. Ara hızlanma değerleriyle de kullanıcısını tatmin edemiyor. Tüketim değerleriyse (100 km/ 9 litre) sınıfı için bir miktar fazla.

Eos’un fren sistemi dozlamasıyla güven verdi. Yüksek süratlerde yapılan panik frenleme sorun yaşamadık. Ayrıca duruş mesafesi bir hayli kısaydı.

 

Genel Değerlendirme

İşçilik  9  Kusursuza yakın
Görüş  8  Sorun yok
Performans  6  Ağır kalıyor
Tüketim  6  Tüketim fazla
Konfor  9  Etkileyici
Frenler  9  Duruş mesafesi kısa
Yalıtım  8   Biraz motor sesi var
Donanım  9 Eksiksiz gibi
Fiyat  8  58.900 YTL
Sonuç Bu yıl yaz hızlı tükendi. Nitekim Eos bu kısa yazın son günlerine denk gelebildi. Bu nedenle etkileyici tasarımı ve teknik özelliklerini hissettiremedi. Fakat önümüzdeki yazın ilk günlerinde bol sayıda Eos’u yollarda görmeye başlayabiliriz. Gerek fiyat, gerekse diğer ayrıntılarıyla o bunu hak ediyor.
İkinciel  –

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM

CSC (Convertible Sliding Coupe) tavan sistemi, sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları, ABS, EBD, ASR, MSR, EDL, otomatik klima, polen filtresi, Arka LED farlar, EBD’li arka aydınlatma grubu, arka kafalıklar, ISOFIX çocuk koltuğu sabitleme noktaları, Cruise Control, Hill Hold, Rüzgar engelleyici, elektrik kumandalı camlar, elektrikli ve ısıtmalı aynalar, immobilizer, far yükseklik ayarı, katlanabilir/kaydırılabilir arka koltuklar, içerden açılan depo kapağı, soğutmalı torpido gözü, 8’li radyo/CD çalar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu ve yükseklik/derinlik ayarlı direksiyon
FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor:  Önde enlemesine yerleştirilmiş dört silindirli benzinli motor Hızlanma
Motor Hacmi:  1598 cc 0-50 km/s :  –
0-100 km/s :   9.3 sn
Motor Gücü:  115 HP – 6000 d/d 0-130 km/s :  –
Hız
Max. Tork:  155 Nm – 4000 d/d Max. hız :  192 km/s
Frenler:  Önde ve arkada disk
Bagaj:  380/205 İç gürültü
Boyutlar:  4407/1791/1452 mm Rölanti  –
Ağırlık:  1469 100 km/s :  39 m
Lastikler:  205/55 R16 100 – 0 km/s  –
Test tüketimi:  7.6 litre
Depo kapasitesi:  55
Menzil:  723

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here