YENİ X3 ;

       Alman üreticinin 2003 yılı sonunda yollara çıkardığı X3 serisi geçtiğimiz aylarda minik bir operasyona tabi tutuldu.

        Ön, arka ve yan bölümde yapılan güncellemeler sonrasında X3 daha dinamik bir kişilik kazanmış. İç mekanda ise ince zeka ürünü malzemeler, gözü okşayan çizgiler ve şık renkler hakim.

       ICM (Integrated Chassis Management) isimli yeni bilgisayar teknolojisi X3’ün en önemli yeniliği. Bu sistemden  yararlanan tüm motor seçenekleri, BMW’nin dört tekerlekten çekiş sistemi xDrive ile DSC Dinamik Denge Kontrolü ve motor kontrolü arasında daha etkili ve hızlı bir iletişimin kurulmasını sağlıyor.
        X3, Türkiye’ye iki adet 2.5 litre 218 HP ve 3.0 litre 272 HP benzinli, üç adet 2.0 litre 150 HP, 3.0 litre 218 HP ve 3.0 litre 286 HP dizel motor seçeneğiyle ithal ediliyor. X3 serisini düz ve otomatik şanzıman tipleriyle satın alabilmek mümkün.

        

 

X3 Konfor, İşlevsellik ve donanım

        BMW mühendisleri oldukça kompakt bir otomobil yaratmışlar. X3 boyutlarındaki dezavantajı iç mekanda hissettirmiyor. Dört yetişkinin konforlu yolculuk yapabilmesi adına her şey var.

        Ön koltuklar oldukça rahat. Sürücünün tüm kumanda fonksiyonları rahatça kullanabilmesi adına ergonomik bir iç mekan yaratmış. Uzun boylu sürücüler bile X3 içinde keyifli bir sürüş ortamı bulabilir.

        İç mekan ferah. Test otomobilimizde sunroof opsiyonu bulunmamasına rağmen aydınlık bir ortamla karşılaştık.

        Gösterge paneli gayet basit. Kilometre sayacı ve devir göstergesi baskın iki gösterge. Müzik sistemi beklentileri karşılıyor. Otomatik klima çift bölge kontrollü ve kolay bir kullanım sistemine sahip.

        X3’ün bir diğer önemli avantajı kuşkusuz geniş bagaj (480/1560 lt) hacmi. Çocuklu aileler bu açıdan rahat edecektir.

 

 

Güvenlik

X3 Euro-NCAP testlerine henüz girmedi. Aracın karoseri uzunlamasına tasarlanan kol ve germe çubuklarıyla hazırlanmış. Bu önden gelen darbelere karşı otomobilin daha etkin bir şekilde korunmasını sağlıyor. Yandan gelen darbeler içinse çapraz kapı destek barları bulunuyor. Ön ve yan hava yastıklarına ek olarak standart olarak perde hava yastıkları bulunuyor.

 

Sürüş İzlenim

Alman üretici X3 ile oldukça rekabetçi bir pazardan pay kapma derdinde. X3 Almanya’da en çok satılan otomobil olabilir fakat Türkiye’de rekabetçi rakipleri var. Otomobil dış tasarımıyla tipik BMW tasarım özelliklerini sunuyor. İç mekansa firmanın kompakt sınıftaki 1 veya 3 Serisi ayarında. Çok lüks bir iç mekanla karşılaşmadığımızı belirtmeliyim. Fakat ergonomik tasarımı bu açığı kapatıyor. X3’ün sürüş pozisyonu, kullanıcının yola hakimiyeti ve görüş etkinliği tek kelimeyle kusursuz. Yola çıktığınız anda güven veren bir otomobilin direksiyonunda olduğunuzu anlıyorsunuz.

Aracın gerek viraj performansı, gerekse düz yoldaki iz takibi sorunsuz. Bunun yanı sıra köprü geçişlerinde fazlaca salınıma maruz kaldığımızı belirtmeliyiz. Genel anlamda konforlu bir sürüş keyfi veren sert süspansiyon sistemi köprü geçişlerinde yüksek oranda salınım ve zıplama yarattı. Bu sürüş güvenliğini tehlikeye atmamasına rağmen, konforu düşürdü. X3 DSC ve CBC gibi elektronik sistemlerle desteklenen viraj kabiliyetiyle rakiplerinin ötesinde olduğunu gösteriyor. Hızlı girilen virajlarda bile yana yatma sorunu yok. Hatta viraj içinde rayda ilerler gibi güven verdiği söyleyebiliriz. Sonuç olarak X3’ü yoldan çıkarabilmek açıkçası pek kolay değil. Sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi xDrive, motor gücünü akslar arasında kademesiz bir değişkenlikle dağıtarak çekişin sürekliliği ve sürüşün güvenliğini sağlıyor.

Motor kaputunun altındaki 2.0 litrelik motorsa beklentileri karşılıyor. Dizel motor doğru bir şanzıman tipiyle eşleştirilmiş. Devir saatini kısa sürede tüketen vites aralıkları kullanım keyfini arttırıyor. 150 HP’lik bu motor 330 Nm’lik torkunun da etkisiyle daha güçlü bir otomobil kullanıyor izlenimi veriyor. X3’ün fren sistemi bir BMW klasiği. Duruş mesafesi oldukça kısa. Bunun yanı sıra panik frenleme de bile güvenlikten taviz verilmiyor.

 

 

Sonuç

BMW lüks X5’e ulaşamayan kullanıcılar için başarılı bir alternatif yaratmış. İç mekan  yeterli, donanım listesi neredeyse eksiksiz. Yüksek torklu motoru sürüş performansını katkıda bulunuyor. Fiyatı daha rekabetçi olsa Uzak doğulu rakiplerine üstünlük kurabilir.

Genel Değerlendirme
İşçilik  8  Daha etkileyici olabilirdi
Görüş  8  Sorun yok
Performans  9  Dizel motor etkileyici
Tüketim  8  Cimri sayılabilir
Konfor  5  Süspansiyon sistemi vasat
Frenler  9  Güven veriyor
Yalıtım  8  Rahatsızlık yaratmıyor
Donanım  9  Fazlası var
Fiyat  7  Rakiplerinden pahalı
Sonuç  7.88
İkinciel  –

X3 Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
ABS, EBD, DSC, DTM, ASR, CBC, sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları, otomatik klima, polen filtresi, çok fonksiyonlu direksiyon, hız sabitleme sistemi, yağmur ve far sensörü, elektrik kumandalı camlar, elektro krom iç ayna, elektrik kumandalı, ısıtmalı ve katlanabilir yan aynalar, otomatik diferansiyel freni, tavan rayları, bagaj filesi, velur paspaslar, reflektör/ilkyardım çantası, BMW radyo/CD çalar MP3 destekli
FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor: Önde enlemesine yerleştirilmiş dört silindirli turbo dizel Hızlanma
Motor Hacmi:  1995 cc 0-50 km/s :  –
0-100 km/s :  10.2 sn
Motor Gücü:  150 HP – 4000 d/d 0-130 km/s :  –
Hız
Max. Tork:  330 Nm – 2000 d/d Max. hız :  198 km/s
Frenler:  Önde ve arkada disk
Bagaj: 480 litre İç gürültü
Boyutlar: 4565/1855/1675 mm Rölanti  62 dB
Ağırlık:  1745 kg
Lastikler: 100 – 0 km/s  39 m
Test tüketimi:  7.2 litre
Depo kapasitesi:  62 litre
Menzil:  861 km

2. EL ARABA İLANLARI

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here