IMT Şanzıman Debriyajsız Düz Vites

1
5480
IMT şanzıman

Hyundai Venue SUV segmentindeki namını giderek arttırıyor. Dizel, benzinli ve otomatik varyantlara sahip olmasıyla popüler olan otomobil artık karışıma yeni bir IMT şanzıman ve ‘Spor’ donanımı ekliyor.

IMT şanzıman Hyundai Venue

IMT şanzıman, muhtemelen aklınızın ucundan dahi geçmeyen ama bir o kadar da basit bir sistem. Otomatik şanzımanların gelişmesiyle manuel şanzımanların tarihin tozlu raflarına doğru kaldırıldığı bir geçiş döneminde, orta yolu bulmak şüphesiz herkesi memnun edecektir. IMT şanzıman, manuel şanzımanlardan vazgeçemeyenler için ideal bir şanzıman türü. Çünkü araç tıpkı bir manuel şanzımanlı otomobil gibi vites sahip ve vites geçişlerini yapmakta siz sorumlusunuz ve de araçta bir debriyaj pedalı yok. Evet, yanlış okumadınız vites manuel fakat debriyaj otomatik.

IMT Şanzıman Nasıl Çalışır?

IMT, Şanzıman Kontrol Ünitesi veya TCU ile 6 İleri düz şanzıman kullanarak çalışır. Bu da debriyajı çalıştıran bir hidrolik aktüatörü kontrol eder. TCU, sürücünün vites değiştireceği zamanı anlar ve devreye giren bir sensörle çalışır. Daha sonra TCU, debriyaja bir sinyal gönderir. Biraz karmaşık gibi görünse de sonuç olarak sürüşü kesinlikle kolaylaştırıyor.

AMT (Yarı Otomatik) Mi Yoksa IMT Mi?

AMT yani otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar yani yarı otomatik şanzımanlar ilk çıktıklarında kullanışlı oldukları söylenebilirdi. Üstelik normal otomatik viteslere göre de oldukça ucuzlardı ancak artık onlara veda etmenin vakti geldi. Çünkü IMT şanzımanları kullanması yarı otomatikleri kullanmaktan çok daha keyifli ve çok daha güvenli duruyor.

IMT Güvenli Mi?

Manuel bir şanzımandan IMT’ye geçecek olan sürücüler başlarda sol ayağını nereye koyacaklarını bilemeyecekler ancak uzun yolda, sıkışık trafikte böylesi daha sağlıklı. Tam otomatik vitesten geçen sürücüler ise vites geçişlerini kendileri yapmaya çabuk alışamayacaklardır. Bu durumda vites küçültmeyi ya da arttırmayı unutsanız, aracın ön panelindeki ekran tarafından uyarılacaksınız. Yolculuğunuz bitip aracınızı park ettikten sonra aracınızı viteste unuttuğunuz durumlardaysa vitesi boşa almanız için uyarılacaksınız. En azından başlarda böyle bir uyarı sisteminin olması alışma sürecini hızlandıracaktır.

IMT Hangi Modellerde Mevcut?

Fiyat olarak düz viteslerden daha pahalı bu şanzıman, şu an için ilk olarak Hyundai Venue için mevcut durumda. Ancak Kia Sonet için de bu şanzımanın kullanılacağı dedikoduları hayli kuvvetli.

hyundai venue

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here