AAA: Sürüş Destek Sistemleri Yeteri Kadar Güvenli Değil

1
2983
Sürüş Destek Sistemleri

American Automobile Association (AAA) tarafından yapılan bir araştırma , yeni araçlardaki sürüş destek sistemleri güvenilirliğinin genel olarak düşük olduğunu belirledi. Ve potansiyel olarak sundukları güvenlik avantajlarından ödün verdiğini gözler önüne serdi.

Dernek, beş farklı 2019 ve 2020 aracı inceledi ve sistemlerin ortalama olarak her sekiz milde(yaklaşık 13 km) bir sorun yaşadığını tespit etti.

AAA, sürücülerin ADAS sistemini kullanırken her zaman dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Sürücüler kötü deneyimler yaşarlarsa, gelecekte  otonom sistemleri kabul etmeye daha az istekli olabilecekleri sonucuna vardı.

Şerit takip yardımı gibi sürücü destek sistemleri yeni araçlarda daha yaygın hale geliyor. AAA’nın test ettiği beş araçtaki sistemler ortalama bir konuda (sürücünün aracı şeritte ortalamak için hızlı hareket etme ihtiyacı gibi) her sekiz milde bir sorun yaşadı.

Sistemin Devre Dışı Kaldığının Farkında Olunmaması Tehlike Yaratıyor

Çalışma, bu tür sistemlerin güvenlik yararlarının güvenilir olmadığı sonucuna vardı. AAA, sürücüler teknolojiye aşırı güvendiklerinde ve sistemlerin devre dışı kaldığının farkına varılmadığında sistemler tehlikeli hale geliyor. Sistemlerin açık yol testinde yaptığı tüm hataların yüzde 73’ü şeritten ayrılma veya düzensiz şerit konumu durumlarını içeriyordu.

 

AAA’daki otomotiv mühendisliği ve endüstri ilişkileri direktörü Greg Brannon yaptığı açıklamada, “Üreticilerin şerit yardımını iyileştirmek ve yeterli uyarılar sağlamak da dahil olmak üzere daha güvenilir teknolojiye doğru çalışması gerekiyor,” dedi. “Aktif sürüş destek sistemleri, sürücüye yardımcı olmak ve yolları daha güvenli hale getirmek için tasarlandı, ancak gerçek şu ki, bu sistemler gelişimlerinin ilk aşamalarında.

Önde Gelen 5 Markanın Sürüş Destek Sistemleri Test Edildi

En ileri teknoloji ile donatılmış 2019 ve 2020 model 5 araç bu çalışmada kullanıldı. ( 2019 BMW X7 “Profesyonel Aktif Sürüş Asistanı,” ile 2019 Cadillac CT6“Süper Cruise ile,” 2019 Ford Edge Ford Co-Pilot 360”ile, 2020 Kia Telluride ,” Highway Driving Assist “ve 2020 Subaru Outback ,” EyeSight ” ile). Tüm bu sistemler Seviye 2 otonom sistemler olarak kabul edilmekte.

Çalışmada, Cadillac CT6, araçların her birinin kat ettiği yaklaşık 800 mil boyunca en az sayıda sorunu yaşadı. Bunu BMW X7, Subaru Outback, Kia Telluride ve Ford Edge izledi. Testin kapalı parkur kısmında, araçlar simüle edilmiş bir araca yaklaşırken zorluk yaşadılar ve üçte ikisinde kaza meydana geldi.

Alliance for Automotive Innovation İletişim Başkan Yardımcısı Wade Newton, C / D’ye verdiği demeçte, “İnsan hatalarının tüm kazaların yüzde 94’üne sebep olduğunu biliyoruz, bu nedenle güvenliği önemli ölçüde artırmaya yardımcı olabilecek sürücü destek teknolojilerini geliştirmeye odaklandık” dediAncak, giderek daha gelişmiş olan bu sürücü yardım özelliklerini daha fazla araca entegre ederken, sürücülerin sistemin yeteneklerini ve sınırlamalarını ve sorumluluklarını tam olarak anlaması çok önemli.

AAA, sürücülerin az gelişmiş sistemlerle kötü deneyimleri olursa, gelecekte tam otonom araçları kabul etmeye daha az istekli olabilecekleri sonucuna vardı. Son olarak dernek, mevcut sürüş destek sistemlerinin sürücü denetimi olmadan uzun süreli sürüş yapamayacağını; sürücünün her zaman durumsal farkındalığı sürdürmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here