Geri Dönüşümün En Güzel Hali: BMW i Vision Circular

0
1588

Geri Dönüşümün En Güzel Hali: BMW i Vision Circular, tamamen geri dönüştürülebilir bir konsept otomobildir. 

i Vision Circular, BMW’nin tamamen geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir şehir otomobilinin 2040’ta nasıl görüneceğine dair fütürist bir yaklaşım olarak karşımıza çıkıyor. Bildiğimiz üzere Bu yıl IAA’da tema aşağı yukarı sürdürülebilirlik oldu. Geri dönüştürülmüş ve yeniden kullanılabilir malzemeler kullanan sadeleştirilmiş konseptiyle MINI ve çalışma teknolojisini AVTR Concept’te sergileyen Mercedes-Benz’de oldukça ilgi çekmeyi başardı. Ayrıca BMW, geri dönüşüm ve yeniden kullanılabilirliği maksimum potansiyele taşıyan radikal i Vision Circular Concept ile büyük otomotiv üreticilerinin rekabetine dahil oldu. BMW, i Circular Concept’i geri dönüştürülmüş malzemeleri içten dışa kullanarak çevreye sıfır atık bırakan 2040 yılının şehir otomobili olarak hayal etti. Aynı zamanda bu araç, BMW’den uzun zamandır görmediğimiz bir hatchback modeli olarak karşımıza çıkıyor.

Tasarım dili aynı zamanda Alman otomobil üreticisinden gelecekteki halinin uzaktan bir önizlemesi. Dış yüzeyden iç öğelere kadar her şey ya geri dönüştürülür ya da döngüdeki malzemelere dayanmakta. BMW i Vision Circular Concept bir elektrikli araç olarak karşımıza çıktı. Sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm, Münih’teki IAA 2021’de sergilenen kilit faktörler oldu. Ayrıca BMW, i Vision ideolojisi ile çevreci bir üretici olduğunu her yere duyurmuş oldu. Kısacası i Vision Circular, BMW’nin tamamen geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir şehir otomobilinin 2040’ta nasıl görüneceğine dair fütürist bir yaklaşım.

BMW i Vision Circular: FikirGeri Dönüşümün En Güzel Hali: BMW i Vision Circular

Bu yıl BMW’nin IAA’daki teması tamamen canlanma ile ilgiliydi. Elektrikli mobilite, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik fikirlerine odaklanan toplam 5 konsept araç sergilendi. Ve i Vision Circular Concept ile BMW tamamen sürdürülebilirlik kısmına odaklandı. BMW, kendi kendini besleyebilen tamamen sürdürülebilir bir ekosistem inşa etmek için “dairesel” bir düzen oluşturmak için bazı şeyleri üstlendi. Ayrıca BMW, bu konsepti sergilemek için temiz bir küçük şehir otomobili sergiledi. Ayrıca bu fikri, göze tuhaf olmayan bir tasarım dili ile getirmeyi başardı.

Güç Aktarma Organı

i Vision Circular Concept, 2040’lı yıllar için tasarlanan bir şehir otomobili olacağı için BMW, tamamen elektrikli güç aktarma düzenini sergilemeye fazla önem vermedi. Aracın tek kesinlikle sahip olacak dediğimiz en önemli noktası elektrikli olarak tasarlanıp, üretileceğidir. Ayrıca Alman otomotiv üreticisi BMW, portföyündeki eski elektrikli araçların bataryalarını %100 geri dönüştürülebilir hale getirerek, i Vision Circular konseptine entegre etmeyi amaçlamaktadır. Aracın teknik özelliklerine geri dönecek olursak resmi basın görüntülerinden ve verilerinden, otonom sürüş hakkında neredeyse hiç bahsedilmiyor.

BMW i Vision Dış TasarımGeri Dönüşümün En Güzel Hali: BMW i Vision Circular

İşte ilginç kısımlar, aracın dış tasarımına baktığımız zaman başlıyor. Dış kısımda boya kullanımı yoktur (tıpkı MINI Concept’teki gibi). Ayrıca BMW, panelleri bir arada tutmak için herhangi bir türde yapıştırılmış bağlantı veya kompozit malzeme kullanmaktan kaçınmıştır. Şekline geldiğimiz zaman günümüzdeki sıradan bir araba tasarımına göre oldukça garip görünüyor. 2040 yılı için konuşacak olursak işler değişebilir…  Ayrıca BMW i Vision’un tasarımının, gelecek zamanların mükemmel bir temsili olduğunu düşünüyorum.

Geri Dönüşümün En Güzel Hali: BMW i Vision CircularDış tasarıma devam edecek olursak BMW, devasa böbrek ızgaraları LED aydınlatmalı dekoratif bir düzene dönüştürmek için akıllıca davrandığını söyleyebiliriz. Araştırmalarıma göre dış kısımda gördüğünüz çift tonlu düzen, metal dış yüzeye yapılan ısıl işlemden kaynaklanmaktadır. Lastiklere gelince sürdürülebilir şekilde yetiştirilmiş, doğal kauçuktan üretilmiştir.

BMW i Vision İç MekanGeri Dönüşümün En Güzel Hali: BMW i Vision Circular

Güvenilir ve geri dönüştürülebilir bir açı almasına rağmen iç mekandan bahsettiğimiz zaman BMW i Vision Circular’ın oldukça sadece fakat lüks döşemeli koltuklara sahip olduğunu görüyoruz. Dört adet konforlu koltuk iki sıra halinde yerleştirilmiştir. Ayrıca iç kısımdaki öğelerin çoğu 3D olarak basılmıştır. Kesintisiz devasa ön cam, cam tavana doğru kayar ve parçaların çoğu geri dönüştürülebilir plastikten üretilmiştir. Ön panele gelince el hareketlerine yanıp sönen bir ışık efektiyle tepki veren 3D baskılı kristal kullanıcı ara yüzüne sahip sanatsal bir düzenimiz var. Ayrıca tüm bilgiler ön cama yansıtılacak ve böylece fiziksel bir görüntüleme ünitesine olan ihtiyaç ortadan kalkacaktır. Direksiyon simidi de 2040’lara giden bir arabada oldukça havalı ve klasik görünmektedir.

%100 Geri Dönüştürülebilir Olan BMW i Vision Circular’ı Ne zaman Satın Alabiliriz?

Bu araç, tamamen BMW’nin gelecekte otomobil üretme konusunda sürekli artan sürdürülebilirlik ve güvenilirlik sorunlarıyla nasıl başa çıkacağına dair bir tasarım ve konsept çalışmasıdır. i Circular Concept ile BMW, otomobil üretiminin geleceği konusunda nasıl ilerlemek istediklerine dair çok daha net bir resim sunmaktadır. Geri Dönüşümün En Güzel Hali: BMW i Vision Circular, yakın gelecekte satışa sunulmayabilir fakat er ya da geç 2040 yılından sonra satışa sunulacaktır.

İkinci El BMW İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here