Otoparklarda Elektrikli Şarj İstasyonları Zorunluluğu

1
3504
Yeni Açılacak Otoparklarda Elektrikli Şarj

Son zamanlarda elektrikli otomobiller ile ilgili birçok gelişme duyuyoruz. Elektrikli otomobiller hayatımıza girmeye başlıyor. Ancak elektrikli otomobillerin şarj edilmesi için yeterli istasyon bulunmamaktadır. Şuan için bu durum büyük sorun teşkil etmese de elektrikli otomobiller yaygınlaşınca büyük bir sorun haline gelecektir. Bu durumun önüne geçilmesi için çalışmalar başlatıldı. Yapılan çalışmalardan biri de Resmi Gazete’de yayımlanan: Yeni yapılacak olan bölge ve genel otoparklar ile AVM’lere ait otoparklarda şarj ünitesi dâhil olmak üzere en az %10 oranında elektrikli araçlara uygun olarak düzenlenme yapılacak. Yeni Açılacak Otoparklarda Elektrikli Şarj İstasyonları Zorunluluğu Getiriliyor.

Yeni Açılacak Otoparklarda Elektrikli Şarj
Yeni Açılacak Otoparklarda Elektrikli Şarj İstasyonları Zorunluluğu

Yeni Açılacak Otoparklarda Elektrikli Şarj İstasyonları Zorunluluğu

Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın otopark yönetmeliğinde değişiklikler öngören yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yayımlanan düzenlemede; ilgili standartlara göre 30 bin metrekareden büyük bir alışveriş merkezine kurulacak en az bir hızlı şarj ünitesi, 70 bin metrekareden büyük bir alışveriş merkezinde ise en az iki adet hızlı şarj kabiliyetine sahip şarj ünitesi olması gerekir.

Tebliğe göre, otopark ve AVM’lerde elektrikli otomobillere yönelik hazırlanan düzenlemelerdeki %10 oranı 2023’e kadar %5 olarak uygulanacak. Bu zamana kadar elektrikli araçların şarj ünitelerinde hızlı şarj kapasitesi zorunluluğu aranmayacak.

Ayrıca Tebliğ kapsamında otopark adedi 20 ve üzerinde olan yeni yapılacak yerlere ilişkin ruhsat başvurularında zorunlu park alanlarının birden az olmamak şartıyla en az %5’i için gerekli standartlara göre şarj istasyonu dahil olmak üzere araçlara uygun olması şartı bulunacak.

Bahçelere Açık ve Kapalı Otopark Alanı Hakkı

Resmi Gazete’de yayınlanan Otopark Yönetmeliğindeki düzenleme sonucunda konut bahçeleri için açık ve kapalı otopark alanları oluşturma hakkı verildi.

Konutların bulunmuş olduğu parseldeki otopark ihtiyacı, bahçe özelliğini kaybetmeden zeminin altında yapılacak inşaatla giderilecek. Otopark alanı oluşturulduğunda, üst bölüm 30 cm toprak ile kapatılarak bahçeye dönüşecek.

Otoparka giriş ve çıkışlar bahçenin önü ve arkasından sağlanabilecek.

Sokak ile arasında 5 metre bulunan binalarda, yayaların geçişine engel olmamak maksadıyla 2 metrelik mesafe bırakmak üzere otopark oluşturulabilecek.

Yayınlanan yönetmelikte; tek yönlü villa tarzı binalarda yaya kaldırımından yayaların geçişini engellememek adına, tüm bahçe otopark olarak ayarlanabilecek.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. Öncelikle elektrikli araçların satın alınabilecek seviyelerde fiyatlarının olması lazım ötv ye zam yapmak yerine teşfik yapmak gerekir….

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here