Waymo Kendi Kendine Sürüş Terimini Kullanmayı Bırakıyor

Geçtiğimiz yıl, Waymo’nun 11 yıllık sürücüsüz bir araba geliştirme çabalarının en önemli yıllarından bir tanesiydi. Google’ın kardeş şirketi 3,2 milyar dolar topladı, birkaç ortakla anlaşma imzaladı ve Phoenix, Arizona’da dünyanın ilk gerçek sürücüsüz taksi hizmetini başlattı. Buna rağmen, tamamen otonom araçların yaygın olarak piyasaya sürülmesi yavaş, kademeli ve maliyetli olmaya devam ediyor. Bu yıl, Waymo kendi kendine sürüş terimi hakkındaki endişelerine dikkat çekiyor.

Waymo Hedefleri ve Gerçekleri

Waymo CEO’su John Krafcik Financial Times’a verdiği röportajda “Bu olağanüstü bir eziyet” dedi. “Bunun bir roket fırlatıp onu Dünya’nın yörüngesine yerleştirmekten daha büyük bir zorluk olduğunu söyleyebilirim… çünkü defalarca güvenli bir şekilde yapılması gerekiyor. ”

Birkaç yıl önceki iyimserlik artık geride kalmış gibi gözüküyor. Mart 2018’de Waymo, üretimin ilk iki yılında 20.000’e kadar elektrikli Jaguar’ın üretileceğini ve Waymo’nun sürücüsüz hizmetinin sürücüleri için mevcut olacağını tahmin etmişti.

İki ay sonra ise, 62.000’e kadar Chrysler minivanının “2018’in sonlarından itibaren” sürücüsüz filosuna katılacağını eklemişti.

john krafcik

Bugün, Waymo’nun resmi filo boyutu sadece 600 olarak kaldı.

“2015 yılında, 2020 yılına kadar geniş bir hizmet sunacağımızı düşündüğümüzde, bu çılgınca bir düşünce değildi” dedi. Düşünce şuydu: “Bir prototipimiz varsa, o zaman birkaç yıl içinde seri üretime geçebiliriz, değil mi?

“Bu – cehalet demem – ama bilgi eksikliği ve deneyim eksikliğinden oluşan bir durumdu… Son beş yılda çok mütevazı hale geldik. ”

Kendi Kedine Sürüş Terimi Yanlış Anlaşılabilir

Waymo, sürücüsüz terminoloji için bir sınır çiziyor ve artık araçlarından “kendi kendine sürüş” olarak bahsetmeyeceğini duyuruyor. Ayrıca, endüstrinin kendi kendine çalışabilen arabalara atıfta bulunma konusunda daha fazla tutarlılığa ihtiyacı olduğunu savunuyor. Şirket, dil değişikliğinin hafif görünse de, insan sürücülerin gelecekteki araçlarda onlardan tam olarak neyin istenmediğini bilmesini sağlamanın aslında önemli olduğunu kabul ediyor.

Waymo’nun dediği gibi; “dildeki hassasiyet önemlidir ve hayat kurtarabilir.” Bugün yayınlanan bir blog yazısında şirket; teknolojisine “kendi kendine sürüş” yerine yalnızca “otonom” olarak atıfta bulunacağını söylüyor.

waymo kendi kendine sürüş

Waymo, “Tutarlılığın, Waymo’nun geliştirdiği tamamen otonom teknolojiyi, güvenli çalışma için lisanslı insan sürücülerin gözetimini gerektiren sürücü destek teknolojilerinden ayırt etmeye yardımcı olacağından umutluyuz,” diyor. Şu anda şerit ortalamaya, trafiğe ayak uydurmaya yardımcı olabilecek ve hatta insan sürücünün ellerini direksiyondan çekmesine izin verebilecek Seviye 2 gelişmiş sürücü yardımı teknolojilerine sahip araçlar satışta olsa da; hiçbir insan gözetimi olmaksızın kendi kendine çalışabilen, Seviye 4 veya Seviye 5 araç yoktur.

Waymo, “Ne yazık ki, bazı otomobil üreticilerinin” otonom sürüş “terimini yanlış bir şekilde kullandıklarını ve tüketicilere ve genel kamuoyuna sürücü yardımı teknolojisinin yetenekleri hakkında yanlış bir izlenim verdiğini görüyoruz,” diye ekliyor Waymo. “Bu yanlış izlenim, bir kişinin yalnızca kendi güvenliğini değil, farkında olmadan etrafındaki insanların güvenliğini de tehlikeye atabilecek riskler almasına (ellerini direksiyondan çekmek gibi) yol açabilir.”

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here