TOGG İçin 200’e Yakın Start-Up İncelendi

0
1890
TOGG

Start-up’lara bakış açısı değişmeli

İstanbul Tech Week 2020 etkinliğinde düzenlenen “Türkiye’nin Otomotiv Yolculuğu” konulu panele katılan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, yerli otomobilin üretiminde işbirliği yapılacak firmalar ve TOGG’un vizyonu hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Mobilite kavramının TOGG’un en temel yapı taşlarından birisi olduğunun altını çizen Karakaş; “Bizim vizyonumuzun çerçevesi, her şeyden önce bir otomobil şirketi olmak değil, otomobilden fazlası için yola çıktık diyoruz ve o mobilite ekosisteminin çerçevesini tanımlayıp çekirdeğini oluşturmaktır. Bunu tek başımıza da yapamayacağımızı biliyoruz. Dolayısıyla bizim yolculuğumuz bu çerçevede gelişiyor.” diye konuştu.

TOGG

Sıfırdan üretim yaparken yola çıkılan partnerlerin önemine dikkat çekerken bu konuda Start-up’ların da ciddi bir potansiyel barındırdığını belirten Karakaş; “Bizim beraber çalıştığımız start-up’larımız da bizim için bir OEM kadar önemli, onlar kadar yaratıcı, onlar kadar fikir üreten, değer üreten bir yapıdalar. Dolayısıyla olaya bu şekilde başladığımızda onlarla çalışma biçimi de biraz daha farklı oluyor. Aynı göğüs hizasında bir partner olarak start-uplarla iş yapmaya başladığınız zaman olayın boyutu biraz daha farklı oluyor.” dedi.

TOGG İçin 200’e Yakın Start-Up İncelendi

Yerli start-up’larla çalışmaya büyük önem verdiklerini kaydeden Karakaş, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

“Biz 200’e yakın bizimle ilgili start-up’ı inceledik. 150’den fazlasıyla görüştük ve bunların içerisinden ilk etapta 50 kadarını bizimle ilgili olarak karşılıklı değer yaratabileceğimiz partner olarak belirledik ve onların önemli bir kısmıyla da görüşmelerimize başladık. Yani biz daha otomobilimizin o mekanik aksamlarını tasarladığımız gibi aynı şekilde mobilite ekosistemi etrafında oluşacak olan yeni iş modelleri için ihtiyaç duyduğumuz partnerlerimizi de tasarlamaya devam ediyoruz.”

“Avrupa’nın en temiz tesisini kuruyoruz”

Üretimde sürdürülebilir ve çevreci üretimin ne derece gerçekleşeceği yönünde bazı katılımcılardan gelen soruları cevaplayan Karakaş, sürdürülebilir malzeme hedefleriniz var mı sorusunu şöyle yanıtladı:

“Var, ülkemizin değil, Avrupa’nın en temiz tesisini kuruyoruz, batarya partnerimiz tekrar kullanım ve geri dönüşüm konusunda şu ana kadar tek çözüm sunabilen oyuncu. Ayrıca zeytin çekirdeğinin kullanımından başlayarak birçok konuda (start-up’lar dahil) çalışıyoruz.”

Ömrü dolan bataryaların ikincil ömründe kullanılıp kullanılmayacağıyla alakalı soruya ise; “Planlıyoruz, bataryalar 8 sene otomobilde kullandıktan sonra ikinci hayatlarında enerji depolama amaçlı olarak kullanılacak. Ayrıca batarya ortağımız batarya geri dönüşüm konusunda dünyada lider konumda ve bizim de bu teknoloji ve iş modeline erişimimiz olacak.” dedi.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here