İlk çeyrek (Q1), çoğu otomobil üreticisi için genellikle sakin geçer. Ancak Tesla için durum pek de öyle değil. Bu yılın ilk çeyreğinde Tesla’dan rekor gelir açıklaması geldi. Tesla’nın net kârı, rekor teslimat sayılarıyla birlikte, 438 milyon Dolara yükseldi.

Sayılarla Tesla’dan Rekor Gelir

Yapılan açıklamaya göre, şirketin 2021 Q1 döneminde elde ettiği gelir, 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 74 yükseldi. Total gelir ise 10.4 milyor Dolara yükseldi. Geçen yılın ilk çeyreğindeki total gelir ise 5.9 milyar Dolardı. Net kar miktarı 2020’nin ilk çeyreğinde ise sadece 16 milyon Dolardı. Tabi ki sayıları değerlendirirken, geçtiğimiz yılın Q1 döneminde salgın sebebiyle bazı fabrikaların kapandığını ve üretimin belli oranda sekteye uğradığını da hesaba katmakta fayda var.

Tesla'dan Rekor Gelir Finansal RaporTesla CEO’su Elon Musk açıklamasında “2021 yılının ilk çeyreği birçok düzeyde rekor bir çeyrek oldu” dedi. Ayrıca, müşterilerin elektrikli araç algısında gerçek bir değişim gördük ve bu şimdiye kadar gördüğümüz en iyi şey, ifadesini kullandı.

Tesla teslimatları bir önceki döneme göre iki kattan fazla artarak 184.877’ye çıktı. Yetkililer, talebi karşılayabilmek adına Austin, Texas’ın dışında yeni bir fabrikanın daha üretime başlayacağını belirtti. Fabrika, Cybertruck ve Model Y üretimi yapacak. Musk, Model Y’nin 2022’de dünyanın en çok satan otomobili olacağına inandığını söyledi. Model Y üretimi için Kaliforniya ve Çin’e ek olarak Almanya’da da üretime geçmeyi planlıyor. Aynı zamanda Çin’deki üretim kapasitesinin de arttırılması planlanıyor.

Tesla Model YDeğişimleri araç bazında incelediğimizde ise tablo biraz karmaşık bir hal alıyor. Model 3 ve Model Y satışlarındaki 1 yıllık değişim artı %140. Ancak, Model S ve Model X toplam sadece 2.020 adet satılarak %83 oranında geriledi.

Tüm bu olumlu gelişmeler Tesla hisselerinde de olumlu etki yarattı. Dev elektrikli otomobil üreticisinin 2020 Q1 döneminde 0,23 Dolar olan hisse başı kârı, bu yıl 0,93 Dolara yükseldi.

Bitcoin Kazancı

Bununla beraber finansal anlamda yaşanan bir diğer olumlu gelişme de Tesla’nın sattığı bitcoinlerden elde ettiği kâr oldu. Geçtiğimiz aylarda Tesla, 1,5 milyar Dolar değerinde Bitcoin satın almıştı. Hatta bu hamlenin ardından Bitcoin ile araç alımına da izin vermişti. Dev firma kısa süre önce sahip olduğu Bitcoinlerin bir kısmını sattı. Edinilen bilgilere göre bu satıştan elde edilen kâr tam 101 milyon Dolar.

Tesla'dan Rekor Gelir Elon MuskTesla CEO’su Musk konuyla alakalı, bir Bitcoin destekçisi olduğunu ve Bitcoin’in geleneksel finans uzmanları tarafından kabul edilmenin eşiğinde olduğunu belirtti. Ayrıca Tesla, ilerleyen araç teslimatlarında yıllık ortalama yüzde 50 büyüme bekliyor.

Tesla Bitcoin İle Ödeme Seçeneği Sundu

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here