Süreyya İzgi ile Renault Twizy Life Test Sürüşü

2
15204

Fikir, uygulama, tasarım, mühendislik süper. Modern çağın gereklerine uygun müthiş bir ulaşım modeli Twizy. Gel gör ki onu yaşamak için modern ülke ve trafik koşulları gerekli!

Yurtdışına sık gidip gelenler görür, biz Türkiye’de üç dört büyük şehir dışında, o da belli semtlerinde, en az 50-60 yıl geriden yaşarız hayatı. Saymaya kalkışmayacağım onlarca değil, yüzlerce maddede medeniyete uzağızdır. Konumuzla direkt ilgili olduğundan trafik düzeni ve yol ahlakından bahsedelim. Birincisi yollarımız -genelde- yol değil, asfalt kalitesinden virajlardaki yüzey açılarına, işaretlendirmelerden eğimlerine değin sorunludur. Daha vahimi bu yollarda sürücülerin genel eğilimleri ve sürüş kültürüne uzaklıkları hepimizin yakından yaşadığı vakalara sebeptir.

 

 

 

 

Ya Şarjı Biterse!

Renault’nun %100 elektrikli iki kişilik modeli Twizy’i 4 gün boyunca test ettiğimiz “yedi tepeli” İstanbul’un Avrupa şehirlerinin aksine yokuşlarla dolu bir metropol olması, aracın ulaşabileceği menzili azaltan bir unsur. Elbette ki rotanızı planlayıp yola çıkabilirsiniz ama ani program değişikliklerinde tam şarjla ulaşılabilecek menzil tam kestirilemiyor. Hep bir tedirginlik var ve bu his cep telefonunun şarjının bitmesinden daha yoğun azap verici!

 

 

 

 

Twizy Yolda Kalsa Ne Olur?

Yolda kalsanız Twizy itilebilen bir araç değil, kısa yolculuklar hep muhasebeyle geçiyor. Gitsem mi, gitmesem mi, gaza bassam mı, daha yavaş mı gitsem? Ya kalırsam? İhtiyacınız olansa 220 voltluk normal bir priz! Twizy kesinlikle çok keyifli ama alt yapı desteği yetersiz olunca sürekli nereden priz bulunabileceği düşünülüyor! 

 

 

 

 

 

Bizim İçin Fazla Modern Olabilir mi?

Aracın alışılmamış şekli, kesinlikle yeni bir yaşam stilinin izini yansıtıyor. Ama o modern yaşam modeli, ülkemizde olmadığından yollarda ayrı bir sorun yaratıyor. Twizy ile İstanbul’da köprü trafiğinde kalmak, başlı başına bir intihar sebebi! Yazdan kalma günlere denk geldiği için camları takılı olmayan (zaten takılı olsa da yok gibi!) araçla seyrederken çevreden sürekli yağan sorulara maruz kalınıyor: “Kaça aldınız?”, “Ne marka?”, “Ne yakıyor?”, “Ne tüketiyor?”, “Elektrikli mi?”, “Akülü mü?” vs. vs…. Hiç abarttığımı düşünmeyin, ardı arkası kesilmeyen soru yağmuru çok rahatsız edici ve tehlikeli. Yolda önüme atlayıp “Bir dakika durur musunuz bir şey soracağım” diyen de oldu, 50-60 km/s hızla giderken camı açıp soru sormaktan çekinmeyen sürücüler de! Öyle ki ters yola girdiğimde önüme elinde ceza makbuzuyla atlayan polis bile, Twizy’yi inceleyip soru sormaktan ceza yazmayı unuttu, ruhsatımı geri verdi! Bunlar Twizy’nin kusuru mu? Tabii ki hayır! Halkımız okumayı sevmediği, öğrenmeyi seçmediği için yolda size rahatsızlık vermekten de çekinmiyor! Ülkemizde, Twizy’nin yol aldığı medeniyet seviyesine daha epey var!

 

 

 

 

Kullanımı Keyifli Bir Elektrikli Otomobil

Twizy, dış faktörleri saymazsak kullanması çok kolay ve zevkli bir araç. Sessiz sedasız, hayalet gibi ilerleyen araç, düşük ağırlığı sayesinde kolayca ivmeleniyor, motosiklet gibi kıvrak manevralar yapabiliyor. Ama motosiklet sürücülerinin sürekli yakındığı sorunların tümünü de yaşatıyor! Yol vermeyenler, umursamayanlar ve niceleri…

 

 

 

 

 

 

 

En Uygun Yakıt Seçeneği

Yol yüzeyine bağlılığını garantileyen sert süspansiyon ve dolgu lastiklerle otomobil konforu sunmuyor belki ama hiçbir otomobil de 80 km mesafeyi 3.5 TL’ye kat edemiyor!

 

 

 

 

Peki, tamam, Twizy’yi otomobillerle kıyaslamak doğru değil, Renault onunla yeni ve modern bir ulaşım modeline davet ediyor. Renault Sport tarafından geliştirilmiş şasisi darbelerden olabildiğince koruyor. Hız zaten çok yükselmediği ve 4 disk frenle kısa mesafede güçlü duruşlar yapılabildiği için sadece dış faktörlere dikkat etmek gerekiyor.

 

 

 

 

 

Twizy Güvenli mi?

Güvenlik demişken Twizy’de 4 noktalı ön emniyet kemeri ve arka emniyet kemeri dışında bir de sürücü için havayastığı olduğunu eklemeliyim. Uygun koşullarda müthiş keyifli bir araç. Avrupa trafiğinin doğasında var olan o uygun koşullarsa ülkemizde ne yazık ki yok.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ayağını Gazdan Çek, Batarya Şarj Olsun!

Aracın menzili 80 km’yi aşmıyor. Bunda şehrimizde yokuşların fazla olması temel sebep. Ne kadar dikkatli kullanılsa da UTAC tarafından ölçülen 100 km’lik menzile ulaşmak mümkün değil. Biraz hızlı, biraz cömert kullanmaya kalktığınızda ekranda görebileceğiniz menzil, 50 km civarına düşüveriyor! O zaman aracı salıverip inecek yokuş aramaya başlıyorsunuz, çünkü Twizy’de fren yaparken ya da ayak gaz pedalından çekildiğinde batarya kinetik enerjiyle tekrar şarj olmaya başlıyor. Ama buna güvenmemek gerek, bütün Tarabya Bayırı’nı frenle inseniz bile en fazla 1 km geri kazanabiliyorsunuz. 

 

 

Twizy’e Kaç Kişi Sığar?

Kabinde 2 kişi için yeterli yolculuk alanı var. Ön koltuğun 20 cm öne hareketiyle arka kısıma geçiş sağlanabiliyor. Ama arkadaki yolcunun manzarası, sadece ön koltuk kafalığından ibaret. Kabinde bluetooth ile bağlanıp telefon kiti üzerinden görüşme yapılabildiği gibi telefondan müzik aktarmak da mümkün. Araçta iki hoparlörlü “tesisat” hazır. 

 

 

Bu arada Renault Twizy 2. el modelleri de şimdiden ülkmeizde satışa sunuluyor. İkinci el Renault Twizy ilanları için arabam.com Renault ilan listesini Twizy şeklinde süzebilirsiniz. Renault Twizy 2. el fiyatları ise 42 bin TL bandında seyrediyor. 

 

 

 

Kişiselleştirme Konusunda Çok Başarılı

Kişiselleştirmek için onlarca renk kombinasyonu sunabilen Twizy’ye opsiyonel aksesuarlar eklemek de mümkün. Metalik boya, bluetooth bağlantılı müzik kiti ve renkli alaşım jantlar bu listeyi oluşturuyor. Ama bunlar için de yüklü ödeme yapmak gerekiyor.

 

 

Renault Twizy Kaç Para?

Baz versiyonu 13.700 Euro fiyatla satılan aracı full aksesuar paketle 14.400 Euro’ya almak mümkün. Aksesuarlar bizce olmazsa olmaz ama ne yazık ki mesele sadece onlar değil. Kullanımı çok pratik, şehir trafiğinde birçok avantaj sağlayan bu modern ulaşım modelinin fiyatı çok yüksek. Yollarda çoğalması isteniyorsa fiyat yarı yarıya çekilmeli. Neden mi? Çünkü burası Türkiye… Bu paraya herkes dört koltuk ve bagaj isteyecektir. Tabii ki öncelikle trafikteki güvenliğini düşünmeden! Her ne kadar sevimli ve kullanım avantajlarıyla mantıklı görünüyorsa da şehir trafiğinde kamyonların ancak lastik boyunda seyahat edildiğini anımsatmak gerek. Magirus minibüslerin egzoz dumanlarını da unutmamak gerek!

 

 

Süreyya İzgi’nin diğer test içerikleri için Otomobille Yaşam Kategorisini ziyaret edebilirsiniz. 

Renault test içerikleri için arabam.com test sayfasını renault şeklinde filtreleyebilirsiniz. 

2 YORUMLAR

  1. Bizim ülkemizde en önemli olan şey, trafik güvenliği için, canınız için, paranızın yettiği en büyük, en geniş ve en yüksek aracı almaktır! varsın eski model olsun 100 km de 15 litre tüketsin. Çok sevimli bir araç ancak efektif çözüm değil. Bunun yerine 10 da bir fiyata iyi kalitede bir elektrikli katlanır bisikleti tercih ederim.

  2. Fiyatı sunduklarına göre pahalı. Bu aracık fiyatı ucuz olmalıydı. Fiyatı İkinci araç yada öğrenci aracı olarak kullanilacak şekilde revize dilmeli. Yoksa zengin oyuncağından ileri gidemez. Sonuçta burası Türkiye…

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here