2022 Subaru Solterra %100 Elektrik AWD Detaylı İnceleme

0
3913
2022 Subaru Solterra

2022 Subaru Solterra Detaylı İnceleme, Elektrikli Japon Subaru Solterra geldi!

Subaru Solterra Türkiye yollarına çıkan ilk elektrikli Japon otomobil oldu. Türkiye tanıtımı sırasında inceleme fırsatı bulduğum aracı daha sonra detaylı teste alacağım ancak ilk izlenimlerim onun iddialı otomobiller listesinde olacağı yönünde.

2022 Subaru Solterra Tasarım Özellikleri Nedir?

Tamamen yeni bir model olan Subaru Solterra’nın dış tasarımında öne çıkan özellikler arasında aracın ön bölümünde Subaru markasını simgeleyen elektrikli araçlara özgü kapalı altıgen ön panjur, ön camla ve panoramik tavanla kombine edilmiş yeni ön kaput dikkat çekiyor. Motor kaputunda rüzgar direnç katsayısını düşüren aerodinamik ön tampon hava kanalları yer alıyor. Solterra 0,28cD değerindeki rüzgar direnç katsayısı ile rakiplerine göre oldukça rekabetçi bir konuma sahip olduğu açıklaması yapılıyor. Yan bölümde düşük ağırlık merkezli yatay eksenli çizgiler, AWD imajını yansıtan güçlü çamurluklar öne çıkıyor. Arkada aydınlatma grubu üstüne entegre edilmiş özel tasarlanmış yeni bagaj üstü spoiler, güçlü bir duruş sağlayan büyük bir arka alt difüzör yer alıyor. Arka camın üzerinde, rüzgar direnç katsayısını düşürerek sportif bir duruş sağlayan iki kanatlı büyük bir spoiler daha yer alıyor. Arka LED aydınlatma grubu C şeklindeki yapısıyla Subaru kimliğine dikkat çekiyor. Solterra ile Subaru’da ilk kez alüminyum alaşımlı 20 inçlik jantlar kullanılmış. Bütününe baktığım zaman Toyota bZ4X modeliyle kardeş olan Subaru Solterra’nın bakışlarını üzerine çekecek kabiliyete sahip olduğunu görüyorum. Aracın yanına gittiğiniz zaman güçlü tasarım beğeni kazanma konusunda sıkıntı yaşatmıyor.

Subaru Solterra İç Mekan Özellikleri Nasıl?

Solterra’nın geniş kabini, herkese, özellikle de arka koltuktakilere, rahat bir yolculuğun keyfini çıkartabilecekleri sessiz ve ferah bir iç mekan sağlıyor. Elektrikli araçlara özgü sessiz sürüş avantajı sayesinde araç içindeki tüm yolcular sohbetin bir parçası olabiliyor. Aracı çalıştırdığınız anda tüm elektrikli araçlarda olduğu gibi hiç gürültü olmaması gerçekten çok büyük bir konfor artısı olarak ön plana çıkıyor. Uzun menzil sağlayacak yüksek kapasiteli bataryanın yerleşimi için gerekli olan uzun aks mesafesi sayesinde çok geniş bir kabin yapısı sağlanırken, arka kısımda şaft tüneli bulunmaması sayesinde arka koltukta seyahat eden yolcuların konforu artıyor. Toplam uzunluğu 4,690 m, genişliği 1,860 m ve yüksekliği 1,650 m olan Solterra, Subaru XV modelinden 205 mm daha uzun, 600 mm daha geniş ve 35 mm daha yüksek. Forester’dan ise 500 mm daha uzun, 45 mm daha geniş ve 80 mm daha alçak. Solterra’nın aks mesafesi ise Subaru XV ve Forester modellerinden 180 mm daha uzun. Kullanımı son derece ergonomik, modern tasarımlı, iki ayrı katmandan oluşan orta konsolun üst katında akıllı vites ünitesi ve elektronik kontroller yer alırken, alt katında çok yönlü bir saklama alanı bulunuyor. Hem ön hem de arka taraftaki yaşam alanını test ettiğim araç ferah ve geniş bir kabin içini tüm kullanıcılarına sunuyor. Görüş açıları konusunda sıkıntı yaşanmayan yaşam alanında kullanılan eşya gözlerinin sayısı yeterli. Bagajı kullanımının kolay olduğu araçta kullanılan malzemelerin kalitesi de yüksek.

2022 Subaru Solterra Motor Özellikleri Nelerdir?

İşte elektrikli Subaru Solterra’nın en büyük özelliği burada ön plana çıkıyor. Yakın gelecekte Türkiye’de de bollaşacak elektrikli otomobiller konusunda Türkiye’de satışa sunulan ilk Japon elektrikli otomobil unvanına da sahip olmuş oldu. Solterra’da ön ve arka akslar, güç ve hızlı tepki ile doğrusal hızlanma sağlayacak şekilde anında tork sunan her biri 80 kW güce sahip biri önde diğeri arkada yer alan 2 adet elektrik motora sahip. Motorların düşük hızlardan, başarılı tepkiyle maksimum tork üretme yeteneği sayesinde güçlü hızlanma ve çok iyi bir yol tutuşu sağlayacağı belirtiliyor. Toplam 160 kW (218 PS) güç ve 338 Nm maksimum tork sunan dual motor ile Subaru Solterra 100 km/s hıza 6.9 saniyede çıkabiliyor. Uzatılmış menzil ve dünyanın her bölgesindeki farklı şarj cihazlarıyla uyumlu yüksek güç çıkısı Solterra’nın etkinliğini artırıyor. Solterra’nın maksimum DC şarj gücü 150 kW, AC şarj gücü ise 7 kW. Sol ön çamurluk üzerinde Tip 2 ve CCS2 şarj girişleri yer alıyor. Solterra’da Mod 2 ve Mod 3 olmak üzere iki adet AC şarj kablosu ücretsiz olarak sunuluyor. 150 kW kapasiteli DC hızlı şarj, bataryayı 30 dakikada %80 kapasiteye ulaştırırken, batarya ısıtıcıları sayesinde soğuk hava koşullarında da kısa şarj süresi ve istikrarlı güç sağlanıyor. AC şarj ile yani ev tipi şarj ile %100 kapasiteye 9.5 saatte ulaşılıyor. 71.4 kWs kapasiteli batarya ile Solterra’nın sürüş menzili 466 km’ye kadar ulaşabiliyor. Aracın enerji tüketimi ise 16.0 kWs.

Subaru Solterra Konfor ve Yol Tutuş Özellikleri

Subaru AWD teknolojisi ve tecrübesi %100 elektrikli bir otomobilde korunmuş. Subaru AWD teknolojisi ve tecrübesi %100 elektrikli bir otomobilde korunmuş. Ön ve arkada yer alan dual motorların işlevleri sayesinde, güç ve fren dağılımının her bir tekerleğin yol tutuşu korunarak sürekli ve optimum şekilde çalışması sağlanıyor. Yol koşullarına bağlı olarak, en yüksek verimi sunacak şekilde tasarlanan sistem, ıslak veya kaygan yüzeylerde de dengeli çekiş sağlıyor. X-Mode, Solterra’nın bozuk zeminli yollarda üstün sürüş performansı sunabilmesi için, derin kar veya çamur da dahil olmak üzere en zorlu yol koşullarında dahi sorunsuzca yoluna devam etmesini sağlıyor. Çift fonksiyonlu X-Mode özelliği, 20 km/s hıza kadar ön ve arka aks üzerine yerleştirilmiş elektrikli motorların ürettiği güç ve torku kontrol ediyor, arazi koşullarında hangi tekerleğe ne kadar güç vereceğine kendisi karar veriyor. Bu özellik ayrıca yokuş inişini ve kalkış desteği özelliğini destekliyor. Solterra’da X-Mode’a yeni eklenen Grip Control özelliği, bozuk arazide eğim inerken ve çıkarken sabit hızı koruyor ve sürücünün yalnızca direksiyona konsantre olmasını sağlıyor. 5 ayrı kademede hızı ayarlanabilen grip kontrol özelliği sayesinde bozuk satıhlı zeminlerde sürüş esnasında sabit hız korunarak sürücünün sürüş hakimiyeti artırılıyor. 15km/s hızın altında park ederken, aracın ön ve arkasındaki, 2 ila 4 metre arasındaki engeller tespit edilip çarpışma riski algılandığı takdirde, park destek freni sistem sürücüyü sesli olarak uyarıyor ve çarpışmayı önlemek için otomatik olarak güçlü fren uyguluyor. Onun en önemli artılarından biri olan S Pedal özelliği, güç pedalı ile dinamik hızlanma ve yavaşlama kontrolü sağlıyor. S pedal tuşuna basılarak sistem devreye alındığında yavaşlama fren pedalına basmadan sadece güç pedalı ile kontrol edilebiliyor. Bu sayede fren pedalına daha az basarak, sürüş yorgunluğu minimize edilebiliyor ve zaman kazanılıyor. Bu özellik yoğun trafikte, yokuş aşağı eğimli yollarda veya arazi koşullarında sürüş menzilinin korunmasına ve hatta artmasına bile katkıda bulunabiliyor. Bu özellik ayrıca fren balatasının ömrünü uzatıyor.

Subaru Solterra Güvenlik Özellikleri Yeterli mi?

Subaru Solterra henüz Euro NCAP çarpışma testine çıkmadı. Ancak Subaru markasının ülkemizde de oldukça popüler olan modelleri Forester ve XV Euro NCAP çarpışma testinden beş yıldız alarak ayrılmıştı. Subaru çok yönlü güvenliği sayesinde, “sıfır kaza” hedefine her geçen gün daha da yaklaşıyor açıklamasını da yapıyorlar.

Subaru Solterra Yorumları

Türkiye’deki elektrikli araçlar sınıfında karşıma ilk çıkan model Subaru Solterra oldu. Tasarım ve yaşam alanı detaylarını sevdiğim araç bu açıdan benim beklentilerimi rahatlıkla karşıladı. Araç içindeki sessizlik ve malzeme kalitesinin yüksek seviyede olması da keyfi artıracak detaylar arasında yer alıyor. Elektrikli bir araç olmasının artısıyla özellikle evde şarj ettiğiniz zaman son derece ekonomik tüketim sonuçlarına ulaşmaksa en önemli şeylerden biri olacaktır. Sunduğu menzil 500 kilometreye yakın olması nedeniyle uzun yolculukların bile bir molayla tamamlanması anlamına geliyor. Şehir kullanımındaysa 1 haftalık ihtiyacı rahatlıkla karşılayacak bir menzil sunuyor.

Subaru Solterra Fiyatları Ne Kadar?

Subaru Solterra ülkemizde 1 milyon 665 bin TL’den başlayan bir fiyat etiketiyle satışa sunuldu. Başlangıç fiyatında e-Xtreme paketiyle satışa sunulan araç, e-Xclusive 1 milyon 749 bin TL, e-Xcellent paketiyle 1 milyon 849 bin TL etiketle satılıyor.

Subaru Solterra Teknik Özellikleri

  • Motor: Sabit Mıknatıslı Senkron Dual Motor
  • Maksimum Güç: 218 PS
  • Maksimum Tork: 338 Nm

Subaru Solterra Motor Performans Verileri

  • 0-100 km/s Hızlanma: 6.9 sn
  • Maksimum Hız: 160 km/s

2022 Subaru Solterra Frenleri

  • Ön: Hava kanallı disk
  • Arka: Hava kanallı disk

Subaru Solterra Yakıt Tüketimi Miktarı

  • Yakıt Türü: Elektrik
  • Karma: 71.4 kWs kapasiteli batarya 16.0 kWs
  • CO2 Emisyonu: 0

2022 Subaru Solterra Boyutlar

  • Uzunluk: 4690 mm
  • Genişlik: 1860 mm
  • Yükseklik: 1650 mm
  • Dingil Mesafesi: 2850 mm

Subaru Solterra Bagaj Kapasitesi

  • 452 LT
  • Batarya Kapasitesi: 71.4 kWs
  • Boş Ağırlık: 2088 KG
  • Lastik Boyutu: 235/60 R18

İkinci El Subaru İlanları

Trink Sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here