Geçtiğimiz yıl iflas eden Hollandalı otomobil üreticisi Spyker, 2022’de geri döneceğini açıkladı. Bu sefer dönüş hedefi daha gerçekçi görünüyor. Peki Spyker nedir? Neden iflas etti? Nasıl geri dönecek? Planları nedir? Beraber inceleyelim.

Geri Dönüş Planı

Spyker, 2022’de yeni bir başlangıçla geri dönüyor. Otomobil tecrübeaibe sahip Rus milyarderler Michail Pessis ve Boris Rotenberg’in desteği ile dönüş yolu göründü. Firmanın “Spyker LTD” adı altında yeni kurulan bir şirketle geri döneceği açıklandı. Önceden tanıtılmış olan C8 Preliator, B6 Venator spor otomobil ve D8 Peking-to-Paris adlı SUV modelleri ile Spyker logosunu yollarda tekrar göreceğiz.

Şirketin yönetimine bakarsak şirketin kurucusu ve CEO’su olan Victor Muller tekrar CEO olacak. Yeni Spyker’lar kısmen Almanya kısmen Rusya’da tasarlanacak ve parçaları üretilecek. Araçların montajı ise doğduğu yer olan Hollanda’da yapılacak. Bunun maaliyetli olacağını söylediğinizi duyar gibiyim fakat firma böyle yapılmasının markanın doğduğu yer olan Hollanda’ya saygı göstermek amaçlı olduğunu söylüyor.

Muller’in liderliği altında Spyker, uzun yıllar boyunca spor otomobil piyasasında kendisine yer edinmeye çalıştı fakat belki de üretim sayısının çok az olması bunu engelledi. Bu sefer plan daha iyi görünüyor çünkü yatırımcılardan biri “Spyker hayranı ve koleksiyoncusu” olarak bilinen Boris Rotenberg. Diğer bir yandan Rotenberg’in Le Mans 24h yarışında boy gösteren SMP Racing takımına sahip olması ve yine Rotenberg’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile arkadaş olması, firmanın bazı alanlarda elini güçlendirebilir.

Muller’e göre Spyker’ın tekrar dirilmesi sadece bir başlangıç. İleride daha büyük finansal kaynaklar ile her zamankinden güçlü bir firma vaadediyor.

Spyker

1999 yılında Hollanda’da Victor Muller ve Maarten de Bruijn tarafından kuruldu. Logosunda yazan “Nulla tenaci invia est via” yazısı, “İnatçıysan hiçbir yol aşılmaz değildir” anlamına geliyor.

Ürettiği ilk iki otomobil C8 Laviolette and C8 Spyder adıyla piyasaya çıktı. 4172cc’lik Audi V8’i ile hayat bulan otomobiller 406hp gücündeydi. 4.5 saniyede 0-100km/h hızlanmasını gerçekleştirebiliyorlardı. Son hızları ise 300 km/h olarak açıklanmıştı.

Spyker C8 Spyder

2002 ve 2006 yılları arasında, Spyker C8 Double 12 S modelini üretti. 400hp’den 620hp’ye varan 5 farklı performans paketi ile satılıyordu.

C8 Double 12 S

2003-2007 yılları arasında ise C8 Spyder T’ler üretildi. Twin turbo motorda Cosworth’ün parmağı bulunuyordu. 525hp gücündeki ünite, aracı 4 saniyede 100km/h hıza çıkarabiliyordu.

2006 yılında C12 La Turbie modeli piyasaya çıktı. V12 motorundan 500hp üreten otomobil 0-100km/h hızlanmasını 4 saniyeden kısa sürede tamamlıyordu.

C12 La Turbie

Formula 1 Takımı

Aynı yıl Spyker, Midland F1 Team adlı Formula 1 takımını satın alarak spora giriş yaptı. Sezonun son 3 yarışında takım “Spyker MF1” adı altında yarıştı.

2007 F1 Sezonundan Spyker F8-VII

2007 sezonu, Spyker’ın ilk ve tek tam sezonuydu. Ferrari’den alınan 2.4 litrelik V8 güç ünitesi, “F8-VII” şasi kodlu Spyker’a can verdi. Adrian Sutil, Christijan Albers, Markus Winkelhock ve Sakon Yamamoto ile yarışan takım iyi bir performans sergiledi. Japonya GP’de Adrian Sutil’in aldığı 1 puan, takımın tarihindeki ilk ve son puan oldu. Takım sezon sonunda Hint iş adamı Vijay Mallaya’ya satıldı ve adı Force India olarak değişti. Spyker’ın kısa F1 macerası böylece sona ermiş oldu.

Aynı sene Spyker, ünlü İtalyan otomobil tasarım şirketi Zagato ile beraber C12 La Turbie modeli baz alınarak geliştirimiş C12 Zagato modelini tanıttı. Bu model, C12 La Turbie’den daha hızlıydı ve üzerinde Zagato imzasına sahipti.

Spyker C12 Zagato

2009 yılında Spyker, CPP Manufacturing ile anlaştığını ve üretimini Whitley’e taşıyacağını duyurdu. İngiltere üretiminin başlangıcı 2010 yılında gerçekleşti.

Aynı sene firmanın Saab’ı satın alma girişimi, çöküşün başlangıcı oldu. Koenigsegg’in, Saab Automobile’i satın alma girişiminin başarısız olması üzerine Spyker harekete geçti. 26 Ocak 2010’da İsveçli otomobil üreticisi Saab’ı 400 milyon dolara satın aldı. Bu aşamadan sonra Spyker, GM ve Antonov arasında dönen politik savaş başladı.

Vladimir Antonov’un ailesinin organize suç ve kara para aklama faaliyetlerine karışması iddiaları devralmayı geciktirdi. Antonov ise bütün iddaları reddetti.

19 Aralık 2011’de, CEO Victor Muller, eski ana şirket GM tarafından teknoloji transferini önlemek için bloke edilen Çinli bir konsorsiyum tarafından başarısız satın alımın ardından Saab Automobile’i iflas için dosyalamak zorunda kaldı.Yapılan hesaplamalar sonucunda Saab’ın iflasının 1.5 milyar dolar borç bıraktığını gösterdi.

Sonraki yıllar Spyker’ın GM’i dava etmesiyle geçti. Sebebi Saab’ın batmasıydı. Fakat davalardan Spyker’a yarayacak bir sonuç çıkmadı.

Başarısız geçen yılların ardından da Spyker 2021 yılında battı.

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here