Seyahat İçin HES Kodu Nasıl Alınır?

1
25522
Hes Kodu Nasıl Alınır Detaylı Şema

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısından sonra açıklamalarda bulunan Fahrettin Koca, Koronavirüs önlemleri kapsamında ulaşımda uygulanacak yeni tedbirleri açıkladı. Bakan Fahrettin Koca, ”HES kodu” ile güvenli yolculuk yapılacağını iletti. 65 yaş üstü vatandaşların ilgili izin kapsamında ”memleketlerine” gidebilecekleri de söyledi.

HES KODU İLE YOLCULUK

HES kodu mobil uygulama ve SMS ile alınabilecek. Bu kod ile yolculuk esnasında en üst seviyede güvenlik sağlanacak. Eğer hastalık riski  varsa onay verilmeyecek. Seyahatlerde bu yolla güvenliğimiz sağlanacak. Her yolculukta farklı bir HES kodu alınacak. İlerideki günlerde bu kodun kullanılması, yolculuk ederken bizi oldukça kodu rahatlatacak. Seyahat ederken risk taşımadığını belirten belgeler istenecek.

Her seyahatinize özel oluşturacağınız tek seferlik kod ile, nereye gideceğiniz, kimlerle yolculuk yapacağınız kayıt altına alınmış olacak.  Bu takip, olası bir hastalık vakasında o kişi ile birlikte yolculuk yapmış kişilerin de kontrol altına alınabilmesini ve erken teşhis imkanını sağlayacak.

Sağlık Bakanı Koca tarafından yapılan açıklamada, HES mobil uygulaması aracılığı ile, uygulamayı kullanan kişinin çok fazla riskli alanda dolaşması veya fazla kişi ile temas etmesi gibi durumlarda kullanıcıya bir risk puanı veriliyor. Bu puanlama üzerinden risk grubundaki kişilere ulaşılarak test yaptırması sağlanacak ve uygulama üzerinden eklenmiş arkadaşları varsa o kişilere de uyarı gönderilecek. Risk puanı yüksek olan kişinin testi negatif çıktığında, puanı tekrar sıfırlanacak.

HES KODU NASIL ALINIR?

Mobil uygulama ile alınabilecek kodla seyahat yapılabilecek. Seyahat eden kişiler bu süreçte bir hastalık geçirirse veya bulaştırırsa, süreci takip edilebilecek. Herkese özel bir kod olacak. Önümüzdeki günlerde HES kodunun yaygın kullanılması hayatımızı kolaylaştıracak.

Mobil Uygulama Üzerinden HES Kodu Almak

HES Kodunuzu, “Hayat Eve Sığar” mobil uygulamasını indirerek, HES Kodu İşlemleri bölümü üzerinden kod kullanım süresini belirleyerek oluşturabilirsiniz.

SMS Üzerinden HES Kodu Nasıl Almak

HES kodu almak için SMS numarası 2023. Bu numaraya HES yazıp aralarında boşluk bırakarak TC Kimlik numaranızı, TC Kimlik seri numarasının son 4 hanesini, Paylaşım süresini girerek gönderdiğinizde de HES kodunuzu oluşturabiliyorsunuz.

HES Kodu özel araçla seyahatler için de gerekli mi?

HES Kodu sadece uçak, otobüs ve tren gibi toplu taşıma araçları ile yolculuk yapacak kişiler için zorunlu. Özel aracınız ile seyahat edecekseniz, HES kodu almanızı gerekmiyor.

İçişleri Bakanlığı’ndan ‘Yaz Mevsimi Trafik Tedbirleri’ genelgesi

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here