Kasko Hakkında Her Şey: Aracınızı Güvence Altına Alın!

0
2006
trafik kasko değer

Kasko hakkında merak edilenlerle ilgili Sigortam.net Pazarlama ve E-Ticaret Direktörü Ahmet Karan ile röportaj gerçekleştirdik. “Kasko ve trafik sigortası arasındaki farklar nelerdir? Kasko yaptırmanın avantajları nelerdir? Kasko değer listesi nedir? Araçlar için kasko değer nasıl belirlenir?” gibi soruları ve daha fazlasını sorduğumuz röportajın ayrıntılarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kasko Hakkında Merak Edilenler Aracınızı Güvence Altına Alın!

Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kasko ve trafik sigortasının arasındaki en temel ve önemli fark; trafik sigortasının zorunlu, kaskonun ise isteğe bağlı olmasıdır. Zorunlu trafik sigortası yaptırılmadan trafiğe çıkılması durumunda, sürücüler para cezaları ve yaptırımlarla karşılaşabilirler fakat kasko yaptırmak tamamen araç sahibinin inisiyatifindedir.

Zorunlu trafik sigortası ve kaskonun koruma alanları da farklıdır. Bir kaza halinde karşı tarafta oluşabilecek maddi ve bedeni zararları trafik sigortası poliçesi karşılarken kendi aracınızda oluşabilecek hasarlar ise kasko sigortası kapsamındadır.

Trafik sigortası ve kaskonun teminatları ve limitleri de farklıdır. Trafik sigortası limitleri devlet tarafından belirlendiği için bir kaza durumunda maddi ve bedeni zararlar için ödenecek limitler kanunda belirlidir. Kasko ise teminat kapsamları sigortalının tercihlerine ve kasko ürünlerine göre değişebilen daha geniş bir teminat uygulamasına sahiptir.

Kasko Yaptırmanın Avantajları Nelerdir? 

Kasko sigortasının avantajları öncelikle kendi aracınızı güvence altına almaktan başlıyor. Hem karşı tarafın sizin aracınıza verdiği zararlar hem de sizden kaynaklı oluşabilecek zararlar poliçenizde belirlenen teminat limitleri ile ödeniyor. Çarpma ve çarpılma olarak da tanımlanan bu riskler, kasko ana teminatları içerisinde yer alıyor.

Kasko hırsızlık risklerine karşı da koruma sağlıyor. Aracın çalınması ya da çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucunda zarar ortaya çıkarsa kasko poliçesi zararı karşılıyor. Aynı zamanda doğal afetler gibi beklenmeyen durumlar ortaya çıktığında aracın aldığı zararlar da kasko kapsamında ödeniyor. Teminatların varlığı ve limitleri kasko ürününe göre değişebiliyor.

Poliçeye göre değişebilen diğer önemli avantajlar da ek teminatlar. Ek teminatları bazı sigorta şirketleri ürünün içerisinde verirken bazıları da ücret karşılığı ekletilebilmesini sağlıyor. Çekici hizmeti, yedek araç ya da mini onarım gibi ek paketlerde araç sahiplerinin çok işine yarayan teminatlar içerisinde yer alıyor.

Araçlarda Kasko Değer Nasıl Belirleniyor?

Araçların kasko değerleri, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSB) tarafından aylık olarak hazırlanan liste üzerinden açıklanıyor. Kasko değer listesi belirlenirken yani araçların kasko değerleri hesaplanırken, hazırlanırken yeni ve ikinci el araçlar için farklı yöntemler izleniyor.

Yeni otomobiller için imalatçı ve ithalatçı firmalardan alınan fiyat listelerinden yararlanılıyor. Aynı zamanda bu firmaların web siteleri, galeriler ve araç ile ilgili süreli yayınlar araştırılarak ortalama fiyatlar belirleniyor. İkinci el araçlar için ise ikinci el internet siteleri, gazetelerin seri ilan listeleri esas alınıyor.

Kasko değerleri belirlenirken TSB’nin dikkate aldığı önemli alanlardan biri internet üzerinden araç satışı yapan platformlardır. Aynı zamanda otomobil satış pazarları da kasko değerlerinin belirlenmesinde önemlidir.

Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapıyor, Hangi Durumlarda Ödeme Yapmıyor?

Kasko sigortasının ödeme yaptığı durumlar öncelikle ana teminatları ifade eden temel riskleri kapsar.  Kasko çarpma, çarpılma, yanma ve çalınma durumlarında oluşabilecek hasarları karşılar. Ödeme yapılan riskleri bir noktada sigortalı da belirliyor diyebiliriz. Sigortalı ek teminatları poliçeye ekleterek ödeme yapılacak risk kapsamlarını tercihen genişletebilir.

Kaskonun ödeme yapmadığı durumlar ise yine poliçeye bağlıdır. Poliçede olmayan riskleri güvence kapsamına almaz. Bazı durumlar ise ek teminatlarla da güvence altına alınamaz yani kasko hiçbir koşulda ödeme yapmaz. Örneğin, savaş, ayaklanma gibi durumlarda araçta meydana gelebilecek hasarlar kasko kapsamında değildir. Sürücünün uyuşturucu madde kullanımı ya da belirli seviye üzerinde alkol alması nedeniyle yaptığı kazalarda da kasko ödeme yapmaz.

Aracın trafik görevlileri haricinde çekilmesi, ehliyeti olmayan kişilerin aracı kullanması, aracın bakımının geciktirilmesi, taşıma sınırından daha çok eşya veya yolcu taşınması gibi durumlarda eğer araçta hasar oluştuysa yine kasko sigortasının ödeme yapmaması durumu ortaya çıkacaktır. Aracın mekanik ve elektronik aksamında oluşan zararlarda da kasko hasarı karşılamaz.

Ufak Hasarlarda Kasko Bozuluyor Mu?

Hasarın boyutuna ve sigorta şirketlerinin uygulamasına göre değişebilmektedir. Genel olarak ise ufak çaplı hasarlarda kasko poliçesi bozulmaz. Kaskonun mini onarım teminatı tam da kaskoyu bozmadan ufak hasarların düzeltilmesine karşılık geliyor. Mini onarım kapsamına giren ufak çizik ve kaporta göçükleri gibi zararlar kasko poliçesi kullanılarak düzeltilirken hasar dosyası oluşturulmuyor yani kasko bozulmadan hasar düzeltilebiliyor.

Kaskonun Yaş Sınırı Var Mı?

Kasko yaptırılması için aracın yaş sınırı kanunda belirtilmemiştir fakat uygulamada sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte 15 yıl yaş sınırı vardır. Türkiye Sigortalar Birliği 15 yaş sınırına göre kasko değer listesini açıklamaktadır. 15 yaşın üzerindeki araçlara genel uygulamada kasko sigortası yaptırılamaz. Buna karşın bazı sigorta şirketleri 15 yaş üzeri araçlar için de özel paketler dahilinde kasko hizmeti sunmaktadır.

Full Kasko Nedir? Neleri Kapsar?

Full Kasko ismi genelde halk arasında kullanılan bir tanımlamadır. İçerisinde bütün teminatları içermesi nedeniyle çoğunlukla Full Kasko diye ifade edilir. Sigorta sektöründe ise karşılığı tam kaskodur. Tam Kasko, ana teminatların ve ek teminatların tümünü kapsayan kasko çeşididir. Tüm riskler için teminat verilen tam kaskoda, çarpma, çarpılma ve çarpışma olarak tüm kaza versiyonları teminat altındadır. Yani aracın diğer araca çarpması, kaza şeklinde iki aracın çarpışması ya da sigortalı aracın diğer araca çarpması durumları kapsam içerisine dahildir. Bu durumlar aracın hem hareket hem de durma halindeyken geçerlidir. Aynı zamanda ek sözleşme ile teminat kapsamına alınabilecek tüm zararlar da Tam Kasko ürününün kapsamındadır. Deprem, fırtına gibi doğal afetleri, araç bakımının yapılmamasından dolayı meydana gelen zararları ek teminatlara örnek verebiliriz.

Kasko Kaç Yılda Bir Yapılır?

Kasko sigortasının geçerlilik süresi 1 yıldır. Poliçenin bittiği gün kasko güvencesi de sona erer ve isteğe bağlı olarak kasko sigortası yenilenebilir.

Araç Sahipleri, Kaskolarını Zamanında Yenilemezse Ne Olur?

Kasko poliçesinin zamanı dolduğu günden itibaren araç kasko güvencesine sahip olmaz. Yani aracın başına gelebilecek riskler gerçekleşirse araç sahibi kendi cebinden ödeme yapmak durumunda kalır. Kanuni olarak kasko yenilemesi yapmamanın bir yaptırımı yoktur fakat beklenmeyen durumlara karşı güvencesiz kalınması araç sahipleri için risk oluşturur.

ahmet karan kasko değer
Ahmet Karan

Kullanıcılar Neden sigortam.net’i Tercih etmeli, Sigortam.net’in Tüketicilere Sağladığı Faydalar Neler?

Sigortam.net’i tercih eden kullanıcılar, öncelikle internet üzerinden hızlı ve kolay sigorta satın alma sürecini yaşayabilirler. 20’den fazla sigorta şirketinden sigorta tekliflerini karşılaştırarak kendileri için en uygun poliçeye anında ulaşmaları mümkün. Sadece fiyatları karşılaştırmak değil tüm teminat detaylarını da internetten teklif almaları durumunda göreceklerdir. Online ödeme ve taksit imkanları ile de satın alma aşaması oldukça avantajlı olacaktır.

Aynı zamanda müşterilerimize 7/24 hasar hattımızla destek veriyoruz. Sigortayı satın aldıktan sonra muhatapsız kalmaları gibi bir durum söz konusu değil. Sigortalılar hasar yaşamaları durumunda 7/24 müşteri hizmetlerimizi arayabilirler.

Sigortam.net’in sunduğu güncel kampanyalar, internet indirimi, en iyi fiyat garantisi ve %50’ye varan fiyat avantajı uygulamaları, kullanıcılar için en iyi sigortayı en uygun fiyata almalarını sağlayan öne çıkanlardır. Bu nedenle de 5,5 milyon kullanıcının Sigortam.net’i tercih ettiğini de söyleyebiliriz.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here