Özellikle Tesla’nın liderliğinde otonom araçlar hızlı bir şekilde hayatımıza yön vermektedir. Düşündüğümüzde bu araçlar kimimize göre araç kullanmamıza bir müdahale, kimimize göre ise ulaşımda kolaylık olarak düşünülüyor. Şuan için hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde bu araçlar pek yaygın değil. Bazı firmalar ise olağan aracınıza ilave edilebilir otonom araç kiti geliştirmişler.

Otonom Araçlara Engel Olabilir Mi ?

X-matik LaneCruise’ün Honda Civic’e uyarlanmış hali

Düşünüldüğünde otonom bir araç almak yerine bu otonom araç kiti LaneCruise’i araçlarımıza monte ettirmek ekonomik olarak maliyetli sayılmaz. Eğer söylendiği kadar güvenli bir sürüş sağlıyor ise bizce popülaritesi yüksek olabilir. Otonom özelliğini sizde aracınızda olsun istemez misiniz ? Tabi, kendim sürerim diyenlerden değilseniz…

X-Matik LaneCruise

X-Matik LaneCruise’e göre sürücüler, zamanlarının çoğunu araçlarını şeritlerin arasında tutmak ve öndeki araca olan mesafeyi kontrol etmek için harcarlar. Otomobilleri şeritte tutma ve şerit değiştirme, sürücünün direksiyon başında geçirdiği sürenin% 85’inden fazlasını oluşturur. LaneCruise, sürücünün enerjisinden tasarruf ederek bu görevleri otomatikleştirir ve daha uzun süreler sürmelerine olanak tanıyor.

otonom araç kiti

Aracınıza bağlayacağınız X-matik Lanecruise ekipmanlarıyla aynı tam otonom araçlarda olduğu gibi sizin aracınızda yolda kendiliğinden gitmeye başlayacaktır. Özellikle eski model araçları tekrardan hayata kavuşturan bu ekipmanlar devrim niteliğinde olabilir.

Bazı Dezavantajları da Mevcut ?

LaneCruise’ın bazı sınırlamaları vardır. Boş kavşaklarda çalışmayacağı gibi navigasyon amacıyla veya tamamen işaretlenmemiş yollarda da kullanılamaz. Şerit değiştirme özelliğine sahip olacak, ancak yalnızca kitlesel pazar versiyonunda olacak. Bu durumlarda sürücü, LaneCruise kontrolündeyken meydana gelen her şeyden nihai olarak sorumludur, çünkü Tesla’nın Otopilot’u gibi, sistem Seviye 2-3 otonom bir sistem olarak tasarlanmıştır ve tamamen otonom sürüş yetenekleri sağlamaz.

Fiyatı Ne Kadar ?

Nihai sistem için fiyatlandırma ayrıntıları henüz kararlaştırılmadı, ancak Beta sürümü yaklaşık 1.500-2.000 ABD Doları civarında perakende satış yapacaklarını duyurdular.

2. El Satılık Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here