ÖTV Oranları için Değişikliğe Gidiliyor! Karar Resmi Gazetede Yayımlandı

Son dakika haberlerine göre otomotivde alım satım işlemlerinde geçerliliği olan ÖTV  oranları için değişiklikler yapıldı. Otomotivde ÖTV değişikliğini içeren karar resmi gazetede yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca cari açık üzerinde yüksek düzeyli olumsuz etkiye sahip olan otomobil ithalatının azaltılması amacıyla değişiklikler yapıldı. Motor silindir hacmi aralıkları ve özel tüketim vergisi matrahları esas alınarak düzenlemeye gidildi. Yerli üreticinin desteklenmesi için lüks ithal otomobillerde ÖTV oranı artırıldı. Eğitim ve öğretim hizmetindeki KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e indirilerek bu farkın velilere olumlu yansıması amaçlandı.

ötv oranları

Yerli Sanayiye Destek Amaçlanıyor

Türkiye’de 1600 cc altı yüzde 60 ÖTV oranına tabi olan otomobillerin yüzde 99,3’ü, 1600 cc üzeri otomobillerin ise tamamı ithal ediliyor. Bu grup otomobillere uygulanan ÖTV oranlarında artışa gidilirken, 1600 cc altında olup yerli imalatın yoğunlaştığı alanda da vergisiz satış bedeli 70 bin liradan 85 bin liraya artırılarak yerli üreticiye ve yerli sanayiye destek verilmesi amaçlandı. Hibrit otomobiller için mevcut korelasyon korunarak bu araçlardaki ÖTV oranları da koordine bir şekilde artırıldı.

Bu maliye politikası değişikliği ile, yüksek fiyatlı ithal otomobillere olan talebin düşük ÖTV oranına tabi otomobillere yönelmesi hedeflendi. Bu kapsamda daha az yüksek fiyatlı otomobil ithal edilmesi, yerli otomobil satışının artması amaçlanıyor. Buna bağlı ithalat miktarının azalması ve kompozisyonunun değişmesi bekleniyor. Daha az ithalat bedeli ödemesi yoluyla cari açığın azalmasına olumlu katkı vermesi hedeflendi.

Motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçmeyen, ÖTV matrahı 130 bin lirayı aşan otomobiller için ÖTV oranı yüzde 60’tan yüzde 80’e çıkarıldı.

Motor silindir hacmi 2000 cc’yi geçen ÖTV matrahı 170 bin lirayı aşmayan elektrik motoru olan otomobiller için vergi oranı yüzde 100’den yüzde 130’a, diğerleri için de yüzde 110’dan yüzde 150’ye yükseltildi.

Eğitim ve Öğretim KDV Oranlarında Düşüşe Gidildi

Bunlarla birlikte, Resmi Gazete’de yer alan bir başka düzenleme  %8 KDV oranına tabi eğitim ve öğretim KDV oranı %1’e indirdi.

Böylece salgın döneminde genel anlamda özel sektöre verilen desteklerin devamı kapsamında değişiklikler yapıldı. Üniversiteler de dahil olmak üzere eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce bu alanda faaliyette bulunan yükümlülerin KDV oranları indirildi. Aradaki farkın velilere olumlu yansıması amaçlandı.

5 YORUMLAR

  1. Hayırlı olsun o zaman ülkemizde ki ikinci eldeki felaket artışa
    Ulus olarak indirim beklerken zam yapıldı ve gelen sıfır araç daha pahalı gelecek bu da ikinci eldeki artışı iyice yükseltecek
    Fırsatçılara gün doğdu 50 liralık aracına 100 isteyen şimdi 150 isteyecek kahretsin

  2. Amaçlanan hiç bir şey yok. İnanmayın. Cebimizdeki son kuruşa kadar soyulmayı bekliyoruz. Gidin varın farkına ötv hangi ülkede alınıyor, bulamazsınız he. Yaw devletini bu kadar çok sevene reva görülen şeye bak. Yaşamak haram keyfimce. Yazık.

  3. Yerli üretime teşvik için diyonuz da yerli üretim araç yok piyasada. E ozaman bu düzenlemenin “yerli olanı teşvik” mantığıyla yapılmadığını anlıyoz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here