Otomotiv Sektöründe Nisan Ayı Satışları Nasıldı?

0
1094

Otomotiv sektörü, ekonomi için çok güçlü bir alandır. İlk otomobillerin yollarda görülmeye başladığı 1900’lü tılların başlarında bile otomotiv üretimi ve satışı ülkelerin ekonomisine yön veriyordu. Özellikle de Hanry Ford’un seri üretim bandını kullanarak çok sayıda ve ‘herkes için otomobil’ üretme süreci, sektörün ekonomideki baskınlığını arttırdı.

Bir ülkenin ekonomik durumuna da ciddi şekilde etki eden otomotiv üretimi ve pazarı, seyahat, keşfetme, öğrenme, farkına varma gibi insani ihtiyaçları da etkileyen bir alan. İşte tam da bu nedenlerle otomotiv sektöründeki verileri analiz edebilmek büyük önem taşıyor. 

Ülkemizde seçimler, doların yükselişi, ÖTV derken otomobil sektörü oldukça zorlu bir dönemden geçiyor. Bu süreçte bazıları araç satışlarının çok da düşmediğini savunabilir. Ancak dengelerin değiştiği bir gerçek. Peki yılın en hareketli siyasi döneminin ekonomi tablolarına yansımasını net olarak görebildiğimiz otomotiv sektöründe nisan ayı durumu nasıl? Bunu öğrenmenin en doğru yolu ODD verilerine bakmaktan geçiyor. 

Geçtiğimiz Nisan ayında otomobil pazarında neler oldu?

Kısa adı ODD, açılımı Otomotiv Distribitörleri Derneği olan kurumun verdiği bilgilere göre Nisan ayında otomotiv sektörü geriledi. 

Bir önceki yıla yani 2016 yılına göre yapılan kıyaslama sonucunda bu yıl, Nisan ayında araç satışları 8,4 azalmış. Geçen yıl Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayı toplamında pazarda 253 bin 373 araç satılırken bu yıl aynı ayların toplamına bakıldığında 232 bin 78 adet satış görülüyor. 

Ay bazında bakıldığında ise yani sadece bu yılın nisan ayını geçen yılın nisan ayı satışlarıyla kıyasladığımzıda pazarda %10 gibi bir küçülme görülüyor ki bu rakam otomotiv sektörü için hiç de küçümsenecek gibi değil. 

Peki, nisan ayı neden çok önemli?

Otomotiv sektöründe satışların en yüksek olduğu dönem bahar yalarına denk gelir. Nisan ve mayıs ayı  hem ikinci el araba satışlarında hem de sıfır araç satışlarında en fazla hareketliliğin yaşandığı dönemdir. Bu nedenle  satış verilerini ve sektörü değerlendirmek için en doğru ay nisan ve mayıs olarak görülebilir. 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here