Otomotiv İhracatında Artış Bekleniyor

0
1395
Otomotiv İhracatında Artış

Almanya Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti Programı’na video konferans yöntemiyle katılım gösteren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ihracatla alakalı birçok detay paylaştı. Pekcan, bu sene otomotiv ihracatında toparlanmanın Eylül ayı itibariyle başladığının altını çizerek; “Bu bize pozitif sinyaller veriyor. Bundan sonra otomotiv sektörümüzün ana ve yan sanayiyle beraber ihracatında ciddi artışlar bekliyoruz.” dedi.

Yaptığı açıklamalarda Almanya-Türkiye ticaret ortaklığının önemine dikkat çeken bakan Pekcan; “Bu yılın 9 ayında, Almanya’ya otomotiv ana sanayisi ihracatı yüzde 20,2 daralarak 906 milyon dolar oldu. Otomotiv yan sanayisinde ise 1,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Yan sanayide de yüzde 19’luk azalma var ancak biz Almanya’dan otomotiv sektöründe çok ciddi oranda da ithalat yapıyoruz. Özellikle ocak-eylül dönemine baktığımız zaman, geçen sene 683 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirirken, bu sene rakam 1 milyar 475 milyon dolara ulaştı.” ifadelerini kullandı.

Pekcan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle Almanya’ya ihracatın yılın 9 ayında 2019’un aynı dönemine göre yüzde 8,6 azaldığına işaret ederek, eylülde bu ülkeye ihracatın yıllık bazda yüzde 10,6, aylık bazda ise yüzde 25,3 arttığını kaydetti.

İhracat miktarımız ithalattaki artışı yakalamalı.

Almanya’dan otomotiv ithalatının son 9 ayda yıllık bazda %115 artışla  1 milyar 475 milyon dolar olduğunu paylaşan Pekcan; “Yalnızca eylül aylarını mukayese ettiğimiz zaman da Almanya’dan otomotiv ithalatımızın yüzde 128 arttığını görüyoruz. Ben ihracatçılarımızdan da bu oranları yakalamalarını bekliyorum. İhracatımız da en azından o oranlarda artmalı. Salgın koşullarında bile bu rakamların potansiyelin altında olduğuna dikkati çeken Pekcan, “İhracatçılarımızın ve sektörümüzün ihracat rakamlarını ithalattaki yüzde artışlarla beraber artıracağını öngörüyoruz.” dedi.

Otomotiv ihracatında toparlanma gözleniyor.

Bu sene otomotiv ihracatındaki toparlanmanın eylül ayında görüldüğünü dile getiren Bakan Pekcan, açıkamasında; “Minimal de olsa yüzde 0,5 civarında geçen senenin eylülüne göre bir artış gördük ama bir önceki aya göre de bu yüzde 82,5 civarında bir artışa tekabül ediyor. Bu bize pozitif sinyaller veriyor. En azından bundan sonra otomotiv sektörümüzün ana ve yan sanayiyle beraber ihracatında ciddi artışlar bekliyoruz. Otomotiv sektöründe dünyanın en derinlikli pazarlarından birine sahip olan Almanya gibi bir ülkeye farklı ürün kalemlerinde ihracat yapmamız özellikle teknolojik açıdan niteliği yüksek ürünlerdeki pazar payımızı artırabilmemiz önem arz etmektedir.” ifadelerine yer verdi.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here