Geleceğin, Geçmişteki Sureti: Dmc-12 Delorean

4
8661
Dmc-12 Delorean

“Geleceğe Dönüş” Serisinin Efsanevi Zaman Makinesi: Dmc-12 Delorean

“Gideceğimiz yerde yola ihtiyacımız olmayacak.” Dr.Emmett Brown(DOC) öyle söylemişti Marty Mcfly’a…Hepimizin bildiği, Geleceğe Dönüş filminde kullanılan bu zaman makinesi aslında hangi arabaydı?

1985 yapımı film çekildiği dönemde oldukça ilgi çekmişti.

Özellikle filmde kullanılan DMC-12 Delorean isimli araba, o yıllarda geleceğin teknoloji ve uzay ile bağlantılı olacağını öngörmüştü.

İkinci film de Delorean’in motor çalışma teknolojisi değişmiş ve evsel atıkların geri dönüşümüyle çalışmaya başlamıştı. (Dr.Emmett Brown arabayı muz kabuğu ile çalıştırıyordu)

Bu vurgu bugün için çevrecilik ve geri dönüşüm alanlarıyla ilgili çok doğru bir tespit olarak geçerliliğini koruyor.

Dmc-12 Delorean 2

Delorean Nerden Geliyor? Neden Üretimi Bitti?

“DMC” (DeLorean Motor Company) John Zachary DeLorean tarafından kurulmuştur. DMC-12 Modeli yaklaşık 9000 adet üretildikten sonra ülkesindeki ekonomik zorluklar neticesinde üretimine son vermiştir. 1995 yılında Stephan Wynne tarafından isim hakkı ve logosu alınan şirket, Dmc-12 Delorean sahibi insanlara yedek parça ve servis hizmeti sağlamak üzere çalışmaya devam ediyor.

Aynı zamanda ikinci el otomobilleri yenileyip tekrar satışa sunan şirket DMC-12 ile ilgili bir projeyi de başlattı. Web sitesi üzerinden sipariş alan şirket belirli sayıda aracı tekrar satmayı planlıyor.

Dmc-12 Delorean Tasarım Ve Motor Özellikleri

Ünlü tasarımcı Giergotto Giugiaro tarafından can bulan bu ikonik araç o günlerde oldukça farklı tasarımıyla dikkat çekmeyi başarmıştı.

Paslanmaz çelikten üretilen karoseri arabanın çok ağır olmasına sebep olmuş ve bu DMC-12’nin yakıt tüketimi oldukça artırmış.

Yukarı doğru açılan kapı tasarımı o günler için uzay araçlarını anımsatsa da ergonomik olarak kullanışlılığı tartışılmış.

Dar alanlarda açılmasının kullanışlı olmadığı düşünülmüş ve bu sebeple kapılar tasarlanırken ciddi bir mühendislik mesaisi harcanmış.

Dmc-12 Delorean

 

  • Peugeot, Renault ve Volvo‘nun (PRV) ortak olarak ürettiği 2.8 litrelik V6 motoru;
  • 130 beygir güç ve 176 NM tork değerine sahip
  •  Motora; 5 ileri manuel ve 3 ileri otomatik şanzıman eşlik ediyor.
  • 1244 kg ağırlığı olan Delorean 0’dan 100’e 8.8 saniyede çıkabiliyor.
  • Ortalama yakıt tüketimi 100 kilometre de 12 litre.

4 YORUMLAR

  1. “”İkinci film de Delorean’in motor çalışma teknolojisi değişmiş ve evsel atıkların geri dönüşümüyle çalışmaya başlamıştı. (Dr.Emmett Brown arabayı muz kabuğu ile çalıştırıyordu)””

    Yanlış.

    Doc orada zaman kontrol birimleri için gerekli elektiriği atıklardan üretiyor. Artık platonyum a ihtiyaç yok çünkü Mr. Fision var . Fakat 3.filmde dediği gibi içten yanmalı motorlar herzaman benzin gibi yakıtlara ihtiyacı vardır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here