Pek çok araştırmaya göre dünya genelinde birçok araç kullanıcısı, beyaz renk otomobil tercih ediyor. Aynı zamanda beyaz renk otomobillerin yanında siyah ve gri renk araçların da sık tercih edildiği kaynaklar arasında yer alıyor. Peki, neden en çok beyaz renk araç tercih ediliyor? Beyaz araba tutkusu nereden geliyor? Gelin bu soruların cevabına birlikte yanıtlar arayalım.

Beyaz Araçlar Neden Daha Çok Tercih Edilir?

beyaz araba

Caddelerde en sık karşılaşılan araç renklerinden biri olan beyazın tercih edilmesinin arkasında birçok neden yatıyor. Bazı sürücülerin beyaz renk araba tercih etmesinin nedeni boya işlemlerinin daha kolay ve basit olması. Tabi beyaz renk, oluşan hasarı diğer renklere oranla daha az belli ediyor. Aynı zamanda toz ve kiri daha az göstererek yıkama sıklığı konusunda kolaylık sağlıyor. Saydığımız bu faktörler, beyaz araçları daha yaygın hale getiriyor. Alıcılar, beyaz dışındaki diğer renklerin bazı dezavantajları beraberinde getirdiğini düşünüyor. Bu sebeple beyaz renk araba, daha çok tercih ediliyor. Tüm bunların dışında etki eden diğer faktörlerden bazıları ise aşağıdaki gibi:

  • Araç satın alma noktasında beyaz renkli araçların daha uygun fiyatlı olması
  • Güneş yanığı gibi problemlerin daha az yaşanması.
  • Koyu renk araçların yaz aylarında daha çok ısınacağı düşüncesinin yaygın olması
  • Koyu renk araçlarda yaşanacak kılcal çiziklerin beyaz araçlara oranla daha çok belli olması

Aynı zamanda tek seferde çok fazla araba alacak şirketler ve filolar da beyaz renkli araç tercih ediyor. Hal böyle olunca sokaklarda beyaz araçlara daha sık rastlanıyor. TÜİK ise en çok tercih edilen araba renkleri konusunda zaman zaman araştırma yaparak sonuçları halka duyuruyor.

Ülkelere Göre Araç Renk Tercihleri

beyaz renk araç

Ülkeden ülkeye araba renk tercihleri farklılık gösteriyor. Örneğin A ülkesinde siyah araba tercih edilirken B ülkesinde kırmızı araç daha çok tercih ediliyor. Yapılan araştırmalara göre insanların tercihlerinde iklim, batıl inançlar ve tabi ki kişisel zevkler etki ediyor. Bazı kaynaklarda yer alan bilgilere göre Türkmenistan’da kötü şans getirdiğine inanıldığından dolayı siyah renk otomobil neredeyse kullanılmıyor.

Tüm bunların dışında ikonikleşen sarı taksi ve kırmızı Ferrari dışında son zamanlarda farklı renk araçların da yaygınlaştığını söylemek gerekiyor. En çok tercih edilen araba renkleri arasında gri, siyah, kırmızı ve mavi yer alıyor. Bu anlamda lüks arabalarda daha çok gri ve siyah tercih edildiği biliniyor. Özellikle sokaklarda turuncu, sarı gibi dikkat çekici ve canlı renkler ön plana çıkıyor. Tabi, otomobil üreticilerin daha farklı renk araç tasarlamaya başlaması da bu durumun temel nedenleri arasında.

Arabalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Egzoz Dumanının Renkleri ve Anlamları” yazımızı ziyaret edin!

12 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here