Pierre Terblanche Tarafından Tasarlanan Motosikletler

0
884

Pierre Terblanche Tarafından Tasarlanan Motosikletler… Bildiğimiz üzere motosikletlerde ve arabalarda en önemli konulardan biri sahip oldukları tasarımlardır. Ducati motosiklet tasarımcılarını düşündüğümüz zaman çoğu insanın aklına ilk olarak Tamburini gelecektir. Ancak Pierre Terblanche’de en önemli ve popüler Ducati motosiklet modellerini tasarlayan insanlardan biridir.

Pierre Terblanche Kimdir?

Pierre Terblanche, 6 Kasım 1956 yılında Uitenhage, Eastern Cape’de doğan Güney Afrikalı bir motosiklet tasarımcısıdır. Kariyerine Cape Town’da Young & Rubicam ile Ford Motor bünyesinde çalışarak reklamcı olarak başlamıştır. Otomotiv tasarımına olan tutkusu kısa süre sonra Londra’daki Royal College of Art’ta Ulaştırma Tasarımı Yüksek Lisans programına kaydolmasına neden oldu. Mezun olduktan sonra, Volkswagen’in ileri tasarım stüdyosu Design Dusseldorf’ta çalışma fırsatı elde etti. 1986’dan 1989 yılına kadar VW Golf iç mekanları ve VW Polo projesinde çalıştı. 1989 yılında kariyerini önemli ölçüde değiştirecek ilk adımlarından birini attı ve araba tasarımlarından ziyade motosiklet tasarımlarında çalışmayı istedi. İki yıl boyunca Massimo Tamburini ile Paso restyling ve Ducati 888 üzerinde çalıştığı Ducati Rimini’ye katıldı. 1992’de Morazzone Varese, İtalya ve Cagiva Tasarım Merkezi’ne taşındı. Ducati Supermono’yu ve “Canyon” olarak da bilinen Cagiva 600 Enduro’yu burada yarattı.

1997 yılında Ducati bağımsız bir şirket haline geldikten sonra Terblanche, Bologna şirketinin Tasarım Direktörü olarak Ducati’ye katıldı. Bu pozisyondaki ilk çalışması yeni Supersport 900’dür. 2006 yılında Bay Terblanche, bağımsız bir tasarım danışmanı olarak çalışmak üzere Ducati’den ayrıldı. Moto Guzzi için çalışırken, Milano’daki EICMA’da Motosiklet Tasarım Derneği En İyi Tasarım Ödülü’nü kazanan, evrensel olarak beğenilen üç V-12 konsept motosikleti tasarladı. Moto Guzzi’nin ardından, İngiltere’deki Norton Motorcycles ve büyük bir Japon üreticisi de dahil olmak üzere müşteriler için çeşitli projelerde çalıştı.

Nisan 2013’te Terblanche, ABD’deki butik üretici Confederate Motorcycles ile çalışmaya başladı. Confederate için ilk motosikleti olan X132 Hellcat Speedster, Eylül 2014’te gösterime sunuldu. Speedster, şimdiye kadar yapılmış en güzel Confederate Motosikleti olarak büyük etki yarattı. Kasım 2014’te Terblanche, İngiltere’de Tasarım Direktörü olarak çalışacağı Royal Enfield’a katıldı.

Ducati SupermonoPierre Terblanche Tarafından Tasarlanan

Sanılanın aksine, ilk çalışması aslında yenilikçi olduğu kadar güzel olan bu tek silindirli yarış motosikletiydi. Rakiplerine ve dönemin büyük tek silindirli motosiklet modellerinin ortak sorunu olan titreşimi ortadan kaldırmak için denge mili olarak ikinci bir biyel kullandı. Böylece tek silindirli yarış motosikletlerinde oldukça etkili bir yeniliğe de imza attı. Ducati Supermono, pist yarışları için tasarlanmıştır. Bu yüzden tasarımındaki işçilik ve detaylar oldukça önemlidir. Supormono sürücülerinin pistlerdeki başarısını göz önüne aldığımız zaman Pierre Terblanche’nin başarısını bir kez daha görebiliyoruz.

Ducati MHe900Pierre Terblanche Tarafından Tasarlanan

Başlangıçta yalnızca ünlü Mike Hailwood’un Man Adası’ndaki geri dönüş zaferinin mirasını onurlandırmak için bir konsept motosiklet olarak tasarlanan bu motosiklet, o kadar çok ilgi gördü ki sınırlı sayıda (1000) üretmek zorunda kaldılar. Satışa sunulduktan birkaç saat sonra hepsi tükendi. Ayrıca günümüzde büyük yatırım fırsatları olarak görülüyorlar. Ducati MHe900; SportClassic serisine ilham veren, retrodan ilham alan geleceğe açılan bir pencereydi. Tasarım olarak günümüzdeki retro yapısından oldukça farklı olan Ducati MHe900, döneminin ve günümüzün efsanelerinden biridir.

Ducati 999/749Pierre Terblanche Tarafından Tasarlanan

İtalyan motosiklet üreticisi Ducati’nin en efsane motosiklet modellerinden bazıları da 999 ve 749 modelleridir. 999 ve 749 piyasaya sürüldüğünde, dünyanın dört bir yanındaki meraklılar arasında satın alma telaşı ortaya çıktı. Ünlü motosiklet üreticisi Ducati, bu modeller ile tasarım dilinden cesur ve sıra dışı bir çıkış yaptı. Yuvarlak görünümü çağdaştı fakat önceki neslin tutkusu o kadar derindi ki onları kazanmak imkansızdı. Ancak Terblanche ne yaparsa yapsın eleştirilirdi. Bu yüzden çağının farklı bir yönüne doğru gitti ve benzersiz damgasını üzerine koydu. İyi ya da kötü, bu modeller büyük bir satış başarısıydı.

Ducati PaulSmart

“Pierre Terblanche Tarafından Tasarlanan Motosikletler” adlı içeriğimizin son modeli olarak karşımıza Ducati PaulSmart çıkıyor. Tüm SportClassic motosikletler arasında PaulSmart sürümü en değerlilerinden biridir. Açıkta kalan çerçeve ve yarı kaportası, Paul Smart’ın Imola’da zafere giden orijinal motosikletine rakip olan görünümlerine benzemektedir. Listemizde de en farklı motosiklet modellerinden biri olan PaulSmart, farklı yapısıyla motosiklet severleri etkilemeyi başarmaktadır. Grenajı olmadığı halde oldukça heybetli ve geniş duran bu model, motosiklet dünyasında farklı bir noktada yer almayı başarıyor.

İkinci El Ducati Motosiklet İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here