Motosiklette Kask Seçimi Nasıl Olmalı?

0
1751
motosiklet kask fiyatları

Motosiklet kullandığınız esnada kask takmanız kurallar açısından zorunludur. Zorunlu olmasa bile kafanızı oluşabilecek tüm darbe ve travmalardan korumak için mutlaka kask takmanız gereklidir. Sürüş esnasındaki hızınızın kask takıp takmamak ile arasında bir bağlantı yoktur. Peki kafanıza uygun bir kaskı seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Gelin birlikte Motosiklette Kask Seçimi yazımızda bunu açıklayalım.

Kafa Ölçüsü

Sorgusuz olarak en önemli noktalardan biri kaskınızın kafanıza uyup, uymamasıdır. Kaskı kafanıza giydiğiniz zaman rahat olmalısınız. Günümüzde kullanıcılar rahatlık çok renk ve desenlere odaklansa da bu yanlış bir yaklaşımdır. Motosiklet için bir kask seçerken kafa ölçünüzü alıp bedeninizi belirlemelisiniz.

Kafa Çevresi Nasıl Ölçülür?

Herhangi bir mezura yardımı ile kafanızı alın bölgesinden ölçün. Yapılan yanlışlardan birisi kafayı dar kısımdan ölçmektir. En uygun sonuca ulaşmak için kafanızı en geniş yerinden ölçün. Bulduğunuz en yüksek değer sizin kask ölçünüzdür. Bu ölçü mümkün olduğunca tam olmalıdır. Aksi halde yanlış bir seçim yapmanız muhtemeldir. Herkesin kafa yapısı aynı olmadığı için buna da dikkat etmelisiniz. Kaskları deneyerek en doğru sonuca ulaşabilirsiniz. Kaskı kafanıza taktıktan sonra kaska iki taraftan ellerinizle baskı uygulayın ve kafanızı sağa sola çevirmeye çalışın. Eğer kafanız dönüyorsa bir küçük bedeni denemelisiniz. En doğru bedeni bulmak için farklı markalar arasında deneme yapmalısınız.

Kask Seçimi

Kullanım Amacı

Kullanacağınız amaç da motosiklette kask seçimi için önemlidir. Eğer bir supersport kullanıyorsanız kesinlikle Full Face kask kullanmalısınız. Çenesi açık kasklar bu tip motosikletler için hem güvenli değildir hem de konforlu. Eğer bir Enduro kullanıyorsanız terekli bir kask almalısınız. Kullanım varyasyonları çoğaltılabilir.

Havalandırma

Uzun süreli sürüşlerde kask yüzünden kafanız havasız kalır ve bu durum rahatsızlık verici olabilir. Kask seçerken havalandırma özelliğine dikkat edilmelidir. Çoğu kask modelinde bir havalandırma bulunuyor ama işlevi sizin için iyi olmayabilir.

Cam Özelliği

Kaskın camı sizi rüzgardan ve dış etkenlerden korur. Ayrıca dışarıyı görebilmenizi sağlar. Bundan dolayı kaskınızın camı kaliteli olmalıdır. Çizilmelere karşı dirençli ve dayanıklı olmalıdır. Kalitesiz ve güvensiz kaskların camları belli bir kullanım süresi sonrası görüş performansınızı düşürür. Başka bir nokta ise camın buğulanmaya karşı dayanıklı olmasıdır. Özellikle kış sürüşleri için oldukça önem arz eden buğulanma sorunu, sprey gibi ürünler ile engellenmeye çalışılsa da uzun vade de cama zarar verebilirsiniz. Kask camınıza yapışan veya bulaşan nesneleri hemen kask camından temizlemelisiniz.

Seçeceğiniz kaskın belli test firmalarından onay almış olmasına özen gösterin. Örnek firmalar arasından DOT, ECE, Snell sayılabilir…

 Kask Seçimi

Kullanım Süresi

Bir kaskın kullanım ömrü 5 Yıldır. 5 yıl sonunda kaskınızı mutlaka değiştirmelisiniz. Bunun yanı sıra herhangi bir darbeye veya kazaya maruz kalmış bir kask kullanım dışı kalmış olabilir. Yenilemekte fayda vardır.

Ağırlık

Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ise ağırlıktır. Uzun sürüşlerde belli bir süre sonra kaskın ağırlığı kafanızı ve boynunuzu rahatsız edebilir. Konfor açısından hafif bir kask seçmeye özen gösterebilirsiniz.

Kask seçimi can güvenliği açısından oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. arabam.com olarak herkese güvenli sürüşler diliyoruz.

2. El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here