Motosiklet Yarışçıları: Joey Dunlop, Isle of Man TT’yi herkesten daha fazla kazanmış olan yol yarışçıları arasında bir efsanedir. Yaygın olarak ‘Joey’ olarak bilinen Kuzey İrlandalı motosikletçi William Joseph Dunlop, kariyeri boyunca en sevdiği şey olan yarışmayı baş döndürücü bir hızda yapmak ve ardından sessizce barına dönmek istemiştir. Tek sorun utangaç yarışçının pistteki başarıları bunun için fazla yüksek olmasıydı. Ayrıca Joey pistlerde harikaydı. İnanılmaz bir kolaylıkla rekorlar kırdı ve ardından birçok yeni rekora sahip oldu.

Sevgiyle “yolların kralı” olarak anılan Joey, 1969’da yarışmaya başladı. Beş TT Formula 1 dünya şampiyonluğu, Man Adası’nda 26 TT zaferi kazandığı inanılmaz bir 32 yıllık yol yarışı kariyerine sahiptir. Ayrıca 160’ın üzerinde başka zafere de sahiptir. Joey 2000 yılında 46 yaşında vefat etti. Dünyayı hayatının ve başarılarının tatlı hatıralarıyla ve kaybının acı duygusuyla terk etti. Kuzey İrlanda’nın en iyi sporcularından biri olduğuna inanılan ikonik motosiklet yarışçısı Joey Dunlop’un hayatını ve kariyerini ele alan bazı kısa detayları sizler için derledik.

Çocukluk Aşkıyla EvlendiMotosiklet Yarışçıları: Joey Dunlop

Joey, Linda ile 16 yaşındayken Co Antrim toplu konutunda tanıştı. 22 Eylül 1972’de de evlendiler. Evlendikten iki yıl sonra beş çocuğunun en büyüğü olan Julie’yi kucaklarına aldı. Ayrıca diğer çocuklarının isimleri; Gary, Richard, Donna ve Joanne’dir.

Bir Gemi Kazasından Kurtuldu

23 Mayıs 1985’te, deniz kıyısındaki yıllık TT yarışları için Kuzey İrlanda’dan Man Adası’na seyahat eden Joey, eskiden balık tutmak için kullanılan Tornamona adlı bir tekneye bindi. County, Strangford’dan hareket eden teknede motosiklet, motosiklet ekipmanları ve diğer motosiklet yarışçıları vardı. Güçlü akıntı ve dalga Tornamona’yı St Patrick’s Rock ile çarpışarak tekneyi batırdı. Neyse ki, Joey dahil 13 yolcu ve mürettebatın tümü kurtarıldı.

Batıl İnançlıMotosiklet Yarışçıları: Joey Dunlop

Batıl inancın, genellikle sihir veya kader, doğaüstü etki veya bilinmeyenden korkma ile bağlantılı olan irrasyonel veya doğaüstü bir uygulama olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca batıl inançlar genellikle astrolojiyi, ruhları, şansı ve falcılığı içerir. Böylece yarının olaylarının bugünün eylemleri tarafından kontrol edilebileceğine güvenilir. Bununla birlikte, Joey kesinlikle batıl inançlıydı. Diğer eylemlerin yanı sıra, kaskı her zaman sarı renkte ve motosiklet numarası 3’tü. Ayrıca yarış tulumlarının altına kırmızı bir tişört giymeyi severdi.

Şöhret ya da bir beyazperde yıldızı olmakla ilişkili parıltı ve çekicilik istememesine rağmen, Joey kariyeriyle ilgili bazı belgesel filmlerde yer aldı. Esasen, sürücülerin gözünden IOM TT pistinde yarışmanın nasıl bir şey olduğunu doğru bir şekilde göstermeye yardımcı olmak için Joey, 1983’te piyasaya sürülen ‘”V-Four Victory” adlı filmde yer aldı. Ayrıca ölümünden sonra 2013 yapımı “Joey: TT’yi Fetheden Adam” filminde, kendisi ve kardeşi Robert Dunlop’la ilgili 2014 yapımı “Road” adlı filmde rol aldı.

İngiliz İmparatorluğu’nun En Mükemmel Düzeni (MBE) üyesi, genellikle önde gelen ulusal veya bölgesel başarılar için verilen bir İngiliz şövalye düzenidir. CBE ve OBE’den sonra İngiliz İmparatorluğu’nun üçüncü en yüksek rütbeli Emridir. 1917’de Kral George V tarafından İngiliz onur sistemindeki boşlukları doldurmanın bir yolu olarak kurulan bu onursal ödüller, Birleşik Krallık’ta en çok imrenilenlerden bazılarıdır. 1986’da Joey, motor sporlarına yaptığı hizmetlerden dolayı bir MBE ile ödüllendirildi. Bir dönem sonra Joey Dunlop kendini tamamen hayır işlerine adadı. Joey özellikle 1992 yılında Romanya ve Arnavut yetimhanelerine yiyecek, giyecek ve tıbbi yardım sağlamak için Avrupa’yı dolaştı. Bu yardım, onu Kuzey Adası’nın en iyi büyükelçilerinden biri yaptı.

Ölümlü kaza

Joey Dunlop, 2 Temmuz 2000 Pazar günü bir yarış sırasında bir kaza nedeniyle öldü. Trajik olay, 3.7 millik “Pirita-Kose-Kloostrimetsa” pistinde düzenlenen Estonya yol yarışları sırasında meydana geldi. Yarışın üçüncü turunda, son virajda solak olan Joey’nin 125cc’lik motosikletinin arka tekerleği kaydı. Joey, arka tekerleğinin kaymasıyla motosikletini bıraktı fakat bedeni kayarak bir ağaca çarptı.

27 Ocak 2015’te Belfast Telegraph, Kuzey İrlanda’nın gelmiş geçmiş en büyük spor yıldızını belirlemek için bir anket düzenledi. Belfast Telegraph Spor Ödülleri’nin 20. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen özel ankette, uzman bir panel tarafından kısa listeye alınan 20 Kuzey İrlanda sporcusu vardı. Liste birçok kişi tarafından beklenildiği şekilde geldi. Joey Dunlop birinci olurken golfçü Rory McIlroy ikinci oldu. Sonuç olarak Motosiklet Yarışçıları: Joey Dunlop, her zaman efsane olan motosiklet yarışçılarından biridir.

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here