Motosiklet Korumalığı Nedir? En Önemlileri Hangileridir?

2
2558
motosiklet korumalığı

Motosiklet korumalığı olmadan motosiklet üzerinde ne kadar güvendesiniz? Gerekli önlemleri alıyor musunuz? Gerekli motosiklet korumalıklarına sahip misiniz? Sizi sevdiklerinize bağlayan bu parçalardan kaç tanesini ihmal etmeden kullanıyorsunuz?

TÜİK verilerine göre her gün ortalama 3 bin 368 kere trafik kazası gerçekleşiyor. Günlük ortalama 18 kişi annesini, babasını ya da evladını trafik kazası sebebiyle sonsuza kadar kaybediyor. 841 kişi ise bu kazalarda yaralanıyor. Bu kişilerin bazıları tutkuyla bağlı sporları artık yapamaz hale geliyor. Bazıları günlerce hastanelerde kalıp onlarca farklı ameliyata giriyor. Bazıları da belki fiziken yara almıyor fakat psikolojik olarak uzun süre bu travmayı atlatamıyor.

Ayrıca yine TÜİK verilerine göre, kazalarda ölen sürücüler sıralamasında motosiklet sürücüleri ikinci sırada geliyor. Bunlar hayatını kaybeden sürücü sayısı baz alınarak oluşturulmuş, yani oransal olarak değil. Trafikteki otomobillerin sayısının motosiklet sayısına oranla ne kadar fazla olduğunu da göz grafiği incelerken göz önünde bulundurun.

trafik kazalarında ölen sürücüsü sayısı
(Veriler 2018 yılına aittir.)

Otomobillerin motosikletlere göre çok çok daha güvenli olduğu yadsınamaz bir gerçek. Bu sebepten bu yazının konusu olan motosiklet sürücülerine Taçsız Kral Metin Oktay’dan bir söz ile seslenmek istiyorum; “Bizi sevenleri üzmeyelim!”

Evet evet biliyorum acemi değilsiniz. Yıllardır iki teker üzerinde gidiyorsunuz. Fakat henüz 25 yaşındayken 5. kez MotoGP Dünya Şampiyonu olan Marc Marquez sizce yeterince usta değil miydi de geçen hafta inanılması güç iki kazaya birden karıştı?

Marc Marquez

Bu düşüşten sonra bir de üstüne kendi motosikleti çarptı Marc’a. Metrelerce sürüklendi ve asfalt sıcaklığı tam 55 dereceydi. Evet biliyorum 30 derece sıcaklıkta, hiçbir yere sürtünmeden bile klimasız duramıyorsunuz şu an. Bu yürekleri ağıza getiren kazadan şampiyon sağ kurtuldu. Üstüne üstlük bu kaza geçen pazar günü olmuştu ve Marc yarın yeniden piste çıkacak. Şampiyonun şansı yaver gitmedi o sadece tüm önlemlerini eksiksiz almıştı ve motosiklet korumalığı olmadan piste çıkmamıştı.

Durumun önemini yeterince anladık sanırım. Anlamayanlaraysa sevdiklerinin gözlerinin içine bakmalarını rica ediyorum. Şimdi konumuza dönelim nedir bu 10 kritik motosiklet korumalığı.

10 Kritik Motosiklet Korumalığı

motosiklet korumalığı

10Dirsekler ve Dizler

Bunlar motosikletinizden düşerken kaldırıma ya da yola ilk temas etme eğiliminiz olan uç noktlardır. Onları korumak istiyorsanız onları zırhlayın. En azından dış giyiminizin dirsek ve dizlerinizi koruduğuna emin olun. Giydiğiniz deri ceket ya da pantolon yeterince kalın değilse dirseklerinize korumalık ve ve dizlerinize dizlik takmayı kesinlikle ihmal etmeyin.

9Göğüs Koruyucu

Çoğunluğu alacağınız darbeleri emmek için üretilmiş olan bu korumalıklar, dış görünüş olarak da çoğu zaman çok havalı görünürler. Fakat havalı görünmekten ziyade aldığınız darbeyi dağıtan alt tabakası sizin için daha önemlidir. Çok geniş bir fiyat skalasına sahip göğüs korumlarında bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun olanını bulmak mümkün. Fakat alacağınız göğüs koruyucu da iki özellik kesinlikle olmalı; 1, çarpma etkisine bağlı olarak darbeyi dağıt sert bir kabuk ve ikincisi de darbenin gücünü emerek minimize eden bir dolgu.

8Boyunluk

Boynunuzun zarar görmesi çok korkunç bir şey. Bir iki gün bile boynumuz tutulduğunda hayat nasıl zindan oluyor. Bir de düşünün bir yana bakmak için vücudunuzun tamamını döndürmek zorunda kaldığınızı… En az boynunuz kadar köprücük kemiklerinizi de koruyan bu boyunluklar, boyun kısmınızdaki servikal omurgayı stabilize edecek ve sizleri hayata bağlayacak. Bu arada motosiklet kazalarında en çok kırılan iki kemik; klavikula ve köprücük kemikleridir.

7Eldiven

Parmaklarınız en küçük çarpışmada bile bir kibrit çöpü gibi kırılabilecek zayıflıktadır. Ve ben eminim ki; bu zayıf parmaklarımızı koruyacak bir eldiven bulmak, 5 adet kırık parmakla sevdiğiniz birinin elinden tutmaya çalışmaktan çok daha kolay. Günümüzde çok şık görünen, kevlar ve deriyi birleştiren ve hatta eklem yerlerini de karbon fiber kaplamayla koruyan eldivenler mevcut. Bunun dışında ellerinize olmayan bir eldiven takmaktan da kaçınınız çünkü ellerinizi tam olarak kullanamamanız bir kazaya neden olabilir.

6Dizlikler

Vücudunuzun alt gövdesinin bükülmesini sabit tutan sert kabuklardan bahsetmiyorum. Alt gövdenizin bükülmediğini dümdüz durduğu düşünsenize üst gövdeniz nasıl savrulur. Bu noktada lokal olarak dizlerinizi koruyan bu dizlikler kevlar ya da deriden olmalı. Ve tıpkı göğüs koruyucusunda olduğu gibi darbe şiddetini dağıtan sert bir kabuk ve şiddeti emen bir iç dolguya sahip olmalı.

5Bot Ayakkabı

Ayaklarınız ve ayak bilekleriniz de vücudunuzun diğer parçaları kadar tehlikede. Bileklerinizi sabit tutabilen botlarsa bunlar için birer zırh rolü üstleniyor. Yeterince sağlam bir bot kaldırımda ya da yolda parçalanmadan metrelerce sürüklenebilir.

4Kalça Zırhı

“Gerçekten kalça korumasına ihtiyacım var mı?” diye soranlarınız olacaktır, onlara çocuklarının okul masraflarını ödemek günde kaç saat bir sandalyede oturduklarını soracağım. Hatta sadece oturmak değil yaptığımız birçok işte kalçamızdan güç almak zorunda kalıyoruz. Bu yüzden kalçalarınızı koruyun. Ya binerken giydiğiniz pantolunun kalçanızı koruduğuna emin olun ya da siz ekstra bir önlem alın.

3Ceket

Her motosiklet sürücüsü bir cekete sahip olmalıdır. Ceketiniz dirsek yamaları olan bir deri ceket olabilir fakat bu önerilen strandart kesinlikle değildir. Önerilen standart karbon fiberlerle desteklenmiş, moleküler zırh ile güçlendirilmiş kalın bir deri ceket.

2Sırt Koruyucu

Kırık parmaklar iyileşir, kollar, bacaklar, köprücük kemiği gibi bir çok kemiğiniz de acıyla ve zamanla da olsa iyileşir. Fakat omuriliğiniz o kadar dayanaklı değil. O yüzden onu korumalısınız. Anahtar kelime bu noktada sertliktir.

1Kask

Geldik en önemlisine kask. Kaskın önemini ben anlatmayacağım buraya yalnızca sayıları bırakıyorum.

  • Kask takmak ölüm riskini %37 oranında azaltır. Bedavadan %37’lik bir oran… alın ve teşekkür edin.
  • Kask takmak ağır yaralanma riskini %70 oranında azaltır.
  • ABD’de kask takma zorunluluğu anayasadan çıkarıldığı 2000 yılından, yeniden anayasaya girdiği 2007 yılına kadar, motosiklet kazalarındaki ölüm sayısı %78 arttı.

Sonuç olarak, sizlerden rica ediyoruz lütfen önlemlerinizi tam almadan trafiğe çıkmayın. Cümlelerimizi Melih Cevdet Anday’dan bir alıntıyla tamamlayalım.

YAŞAMAK GÜZEL ŞEY DOĞRUSU, ÜSTELİK HAVA DA GÜZELSE, HELE BİR DE GÜCÜN KUVVETİN YERİNDEYSE.

İkinci El Motosiklet İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

Her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here