Isle of Man TT Efsanesi John McGuinnes Kimdir?

0
929

Isle of Man TT Efsanesi John McGuinnes Kimdir? John McGuinness, Isle of Man TT’de şimdiye kadar yarışan en başarılı motosiklet yarışçılarından biridir. “Morecambe Füzesi” John McGuinness, İngiliz efsanevi bir Isle of Man TT motosiklet sürücüsüdür. 16 Nisan 1972’de Morecambe, Lancashire, İngiltere’de doğan McGuinness, babasının bir motosiklet tamirhanesine sahip olması nedeniyle her zaman bisikletlerin etrafında olmuştur. Fakat  1990 yılında mezun olduktan sonra ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle kayınpederinin zorlamasıyla balıkçılık yapmak zorunda kalmıştır. Ayrıca ilk yarış zevkini 1990’da 18 yaşındayken Aintree’de bir dayanıklılık yol yarışında yaşamıştır.

McGuinness, Kuzey Batı 200 ve Makao Grand Prix gibi çeşitli yol yarışlarında yer aldı.Ayrıca 1997-2000 yılları arasında MotoGP Dünya Şampiyonası’nda yarıştı. Bununla birlikte en büyük motor sporları başarıları, dünyanın en tehlikeli yarış etkinliği olan Isle of Man TT’de ilk kez 1996’da etkinlikte yer aldı ve 15. oldu. McGuinness’in motosiklet sürme kariyeri yaklaşık 25 uzun yıla yayılmıştır. Bu süre içindeki başarısı efsanevi olmaktan başka bir şey değildir. İkonik motosiklet yarışçısı ile ilgili bu benzersiz ayrıntılara göz atalım.

Fahri Burs Isle of Man TT Efsanesi John McGuinnes Kimdir?

Birleşik Krallık Üniversitelerinde, Fahri Burs genellikle kurumların tanımayı ve işbirliği yapmayı seveceği belirli sektörlerden insanlara verilir. Onursal Burslar veren Birleşik Krallık okullarından bazıları arasında Imperial College London, London School of Economics, Queen Mary College London ve Myerscough College bulunmaktadır. 2017’de Myerscough College , McGuinness’e “olağanüstü cesareti ve motosiklet yarışı alanındaki başarıları nedeniyle” Onursal Burs verdi. Ayrıca İngiliz saflarındaki en büyük onurlardan biri olan MBE, İngiliz İmparatorluğu’nun “Most Excellent Order” sınıflarında beşinci sırada yer almaktadır. Onurlandırma olayı, sistemi kuran Kral George V dönemine kadar uzanmaktadır. Bu onur, bireylere sanat ve bilime, hayır kurumlarına ve kamu hizmetine katkılarından dolayı bir ödül olarak verilir. 2021 yılında McGuinness, motosiklet yarışlarına verdiği hizmetlerden dolayı MBE ile ödüllendirildi.

Yazarlık KariyeriIsle of Man TT Efsanesi John McGuinnes Kimdir?

2017’de McGuiness, “Hız İçin Yapıldı” adlı bir kitap yayınladı. Bir otobiyografi olan 320 sayfalık kitap, McGuiness’in kariyerini anlatmaktadır. Alt sınıf motosikletlerle ilk kulüp yarış günlerinden mevcut elit seviyeye kadar tüm olayları detaylandırdı. Ayrıca kitapta McGuiness, Morecambe’de nasıl büyüdüğünü ve ilk bisikletini sadece 3 yaşındayken nasıl aldığını anlatmaktadır. Kitap oldukça büyüleyici ve sürükleyicidir. Ayrıca McGuinness, yarışçı arkadaşlarının sürüler halinde öldüğü bir spor hakkındaki fikirlerini paylaşmakta.

Şimdiye Kadarki En Başarılı İkinci TT Binicisi

1907’de başlatılan Isle of Man Tourist Trophy (TT) yarışları, çoğunlukla Mayıs-Haziran ayları arasında Man Adası’nda gerçekleşen yıllık motosiklet yarışları etkinlikleridir. Özellikle, olay 114 yıllık tarihinde 150’den fazla ölümle birçok kişi tarafından dünyanın en tehlikeli yarışı olarak kabul ediliyor. Bir TT yarışını bitirmenin bile başlı başına bir zafer sayılması oldukça trajik olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat insanlar seviyor, ekonomi kazanır ve insanlar ölmeye devam ediyor…

Bir Çarpışmada 4 Omur ve 3 Kaburgası KırıldıIsle of Man TT Efsanesi John McGuinnes Kimdir?

2017’de Kuzey İrlanda’daki Kuzey Batı 200 etkinliğinde Superbike yarışı için antrenman yaparken McGuiness kaza yaptı ve 4 omur, 3 kaburgasını kırdı. Ayrıca kazanın ön raporuna göre McGuinness’in kırık bir bacağı da olduğunu ortaya koydu. Talihsiz olay, McGuinness’i 2017 sezonu için Isle of Man TT’den çekilmesine yol açtı. Fakat John McGuinness bir Freeman‘dir. “Freeman (Özgür Adam) ne?” diye soracak olursanız; Birleşik Krallık’taki özgür insanlar, “Şehrin Özgürlüğü (Freeman)” unvanına sahip kişilerdir. Bir topluluğun değerli üyelerine veya ziyarete gelen bir devlet adamı veya ünlüye verilen bir onurdur. Onurun kökeni, saygın vatandaşlara serflikten özgürlük verildiği orta çağ dönemine kadar uzanmaktadır. Ödülden de anlaşılacağı üzere John McGuinness motosiklete binmekten ve yarışmaktan asla vazgeçmemektedir. Ayrıca bu onurlandırma uygulaması, Uygulama Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve diğer bazı ülkelerde de görülmektedir. 2007 yılında da McGuinness’e Morecambe Şehri Özgürlüğü verilmiştir.

Hız Bariyerini Aşan İlk Motosiklet Yarışçısı

Sahip olduğu yarış boyunca 209 km/h ortalama hızına ulaşan ilk motosiklet yarışçısıdır. 2007’de McGuinness rekor kıran bir performansla bu başarıya ulaştı ve bu sırada Isle of Man TT’de Kıdemli yarışını da kazandı. Isle of Man TT yarışını, 1 saat 46 dakika 44 saniyelik derece ile bitirmesi, McGuinness’in yeteneğini ve cesurluğunu ortaya koymaktadır.

Sporcu kişilikler genellikle ticarete atılmaları için onlara ilham veren insanlara, gelişim yıllarında aradıkları insanlara sahiptir. Bu kişilere İdolleri denmektedir. McGuinness için bu kişi Kuzey İrlandalı efsanevi motosikletçi Joey Dunlop‘tu. McGuinness 14 yaşındayken, 1986 yılında yapılan TT’de bir imza için Dunlop ile buluştu ve Joey’nin imzalı resmini satın aldı. Ayrıca Joey imzalarken, McGuinness ona bir gün birlikte podyumda olacaklarını söyledi. Yıllar sonra rüya gerçek oldu. McGuinness, 1996’dan 2000’e kadar Joey’e karşı beş yıl rekabet etti. Sonuç olarak “Isle of Man TT Efsanesi John McGuinnes Kimdir?” sorusuna verilecek en iyi cevap; Isle of Man TT’nin unutulmayacaklarından biri olarak verilmelidir.

İkinci El Motosiklet İlanları

Joey Dunlop’ın Hikayesi 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here