Honda Fireblade, 1992 yılında spor motosiklet segmentinde tamamen yeni bir standart belirledi. Bu yüzden bu içeriğimizde Honda Fireblade’nin 30 Yıllık Geçmişi I ve detaylarına kısa bir yolculuk yapacağız. Honda Fireblade, 1992’de Japon otomobil üreticisi tarafından tasarlanan bir spor motosiklet modelidir. Fireblade serisi motosiklet modelleri, o zamanların teknolojik olarak en gelişmiş motosikletlerinden bazılarıydı. Ultra hafif genel yapıları ile tamamlanan üstün performans dinamikleri, rakiplerinin ötesine geçmesine avantaj sağlıyordu. Son derece hızlı iki tekerlekli araçlar, rekabeti alt üst etmek için keskin yol tutuş özelliklerine ve düşük boş ağırlıklarına güvenirken güç ve tork değerleri, işleri çok daha farklı ve heyecanlı hale getirdi. 1990’larda Fireblade serisinden ilk motosikletin ortaya çıkışının arkasındaki hikaye, tartışmalı motoru ve yarış mirasının eksikliği, rekabetçi spor motosiklet segmentindeki başarısı için potansiyel barikatlar oluşturmasıyla oldukça ilginçtir.

Bununla birlikte Honda’nın 30 yıl önce aldığı cesur kararı oldukça verimli oldu. Bunun sebebi, ilk kez ortaya çıkan Fireblade sadece kitleler tarafından iyi karşılanmadı. Aynı zamanda spor motosikleti segmentine otorite ile hükmetmeyi başardı. Hesaba katılması gereken bir güç haline geldi ve yıllar boyunca istikrarlı gelişimi, en çok yönlü performans motosikletlerinden biri olarak mirasını güçlendirdi. Fireblade serisi motosikletlerin otuz yıllık ömrü hayranlık uyandırıcıdır. Ünlü Japon motosikletinin genel yapısı, hafif malzemeler ve canlı motorunun biçiminde üstün mühendislik ipuçlarını kapsamaktadır. Bu ölümcül kombinasyon, hızlı ve dengeli bir performans spor motosikletini ortaya çıkardı.

Honda CBR900RR N/P Fireblade (1992-93)Honda Firebladenin 30 Yıllık Geçmişi I

1992’de Honda’nın ilk Fireblade spor motosikleti piyasaya sürüldü. Bu makine, rekabette otoriteyi geride bırakan çok yönlü genel paketi ile kendi segmentinde önemli bir etki yaratmaya devam edecekti. Gelişmiş bilgisayar teknolojisi,10.500 rpm’de 122 beygir güç üretmesi sağlayan 893cc DOHC sıralı dört silindirli motoru, motosikleti oldukça özel yapmaktaydı. Bu motosikletin piyasaya sürülmesiyle ilgili ilk şüphecilik, motosikletin yarış mirasından yoksun olması ve motor kapasitesi nedeniyle oldukça tartışmalı olmasından kaynaklanmıştır. CBR900RR Fireblade üstün sürüş, yol tutuş özellikleri ve patlayıcı performans dinamikleri ile piyasadaki rekabeti yok edeceğinden Japon motosiklet ve otomobil üreticisi için harikalar yarattı.

Honda CBR900RR R/S Fireblade (1994-95)Honda Firebladenin 30 Yıllık Geçmişi I

İlk Fireblade spor motosikletinin muazzam başarısı ile Honda, heyecan arayan motosiklet topluluğu için son derece başarılı ürününün güncellenmiş bir versiyonunu sunmaya karar verdi. CBR900RR R/S 1994’te varlığını hissettirdi. Artık ikonik “tilki gözü” far düzeniyle tamamen yeni bir kaporta ve “Urban Tiger”olarak bilinen gösterişli yeni bir boya şemasına sahipti. Motosikletteki en önemli güncelleme, ön çatallarında bir sıkıştırma ayarının yanı sıra CBR900 R/S’ye gelişmiş sürüş ve yol tutuş özellikleri kazandıran 17 inçlik ön jantıydı. Fireblade’in bu versiyonu, geliştirilmiş genel görünümünden ve daha iyi sürüş dinamiklerinden kaynaklanan popülaritesi ile önceki versiyonuyla mekanik olarak aynıydı. Genel olarak, CBR900RR R/S Fireblade, CBR900RR N/P Fireblade’in yetenekli bir halefiydi ve bugün bile oldukça çekici bir modeldir.

Honda CBR900RR T/V Fireblade (1996-97)Honda Firebladenin 30 Yıllık Geçmişi I

“Fireblade” lakabı bu zamana kadar büyük bir hayran kitlesi edinmişti.  Kusursuz bir şekilde tasarlanmış Fireblade serisi spor motosikletleri, diğer üreticiler yalnızca 750cc sınıfı spor motosikletlerinin geliştirilmesine odaklandığından, kelimenin tam anlamıyla kendi liglerindeydi. 1996 CBR900RR T/V Fireblade, önceki nesil motosikletlerin tam teşekküllü yarışçı temasının halk için biraz fazla olduğunu kanıtladığından, pratiklik seviyelerinde önemli bir artış gördü. Güncellenen motosiklet, daha uzun yerden yüksekliği, arttırılmış sele konforu gibi önemli özelliklerle karşımıza çıktı. Ayrıca rüzgar koruması içinde güncellenmiş bir kaporta tasarımına sahipti.

Tüm bunlar, Fireblade spor motosikletlerinin 1996 versiyonunu son derece ergonomik hale getirdi. Yenilenen motosikletteki en önemli güncelleme motoruydu. Tamamen yeni 918.5cc DOHC sıralı dört silindirli motor, 126 beygir güç üretiyordu. Sonuç olarak güncellenen spor motosikletin genel özellikleri, önceki modeline göre daha yumuşak ve daha az çılgındı. Ancak yine de üstün stabilitesi ve patlayıcı gücü ile sürücüleri etkilemeyi başardı. Fireblade’in 1996 yinelemesi ile genel değerlendirmesi neredeyse benzersiz bir potansiyele sahip olduğundan, segment lideri olmaya devam etti.

“Honda Fireblade’nin 30 Yıllık Geçmişi I” adlı içeriğimizde Japon motosiklet ve otomotiv üreticisinin bu zamana kadar ürettiği ve satışa sunmayı başardığı en etkili ve popüler modeli olan Honda Fireblade’nin 1992 yılından 1997 yılına kadar olan tarihini ele aldık. Fireblade’nin serüvenine diğer içeriğimizde de yer vereceğiz.

İkinci El Honda CBR 1000 RR İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here