MotoGP Fransa GP

MotoGP Fransa GP ile sezonun beşinci yarışı tamamlandı. Yarışa üçüncü sıradan başlayan Ducati sürücüsü Jack Miller, üst üste ikinci yarışını kazandı. Oldukça başarılı bir yarış ortaya koyan Fransız pilot Johann Zarco kendi evinde ikinci sırada yer aldı. Yarışa ilk sıradan başlayan bir başka Fransız Fabio Quartararo ise podyumun son basamağında yer aldı. Yarış sonunda MotoGP Sürücüler Klasmanı’nda işler daha da kızıştı. Quartararo elde ettiği üçüncülükle ilk sıraya yerleşirken, yarışa klasman lideri olarak başlayan Francesco Bagnaia 1 puan farkla ikinciliğe geriledi. Ayrıca ilk 3 yarışın ikisinde dokuzuncu olan ve birinde yarışı tamamlayamayan Jack Miller, iki kez üst üste kazanarak bu mücadelede ben de varım dedi.

MotoGP Fransa GP Yarış Sonucu:

Yarış Özeti ve Önemli Anlar

Start

Yarış kuru havada başladı. Gridin üçüncü sırasında bulunan Jack Miller, oldukça iyi bir start alarak ilk sırayı aldı. Bu sırada Miller’a geçilen Quartararo üzerine bir de takım arkadaşı Maverick Vinales’e geçilerek üçüncü sıraya geriledi. Startın kazananlarından biri de Marc Marquez oldu. Henüz birkaç viraj geçilmişken Nakagami’yi de geçen Marc, dördüncü sırayı aldı ve öndeki üçlünün arkasına takıldı. Startın kaybedeni ise 11.sıraya kadar gerileyen Johann Zarco oldu.

İkinci tura gelindiğinde 11.virajda Franco Morbidelli bir kaza yaparak yarıştaki şansını kaybetti. Ayrıca ameliyat geçirdiği sol dizinden ufak bir sakatlık daha yaşadı. Yarışa 15.sıradan başlayan Alex Rins de yaptığı müthiş başlangıcın ardından Marc Marquez’i de geçerek beşinci sıraya yükseldi. Ayrıca bu tur içerisinde Vinales, Miller’ın biraz dışarı taşmasını değerlendirerek liderliği ele geçirdi.

Yağmur Başladı

Üçüncü turda yağış başladı ve yarışın gidişatı değişti. Pilotlar yedek motorların hazırlanması ve pistin biraz daha ıslanmasını beklerken, dördüncü turda liderlik art arda el değiştirdi. Henüz ilk virajda Miller Vinales’i geçerek liderliği aldı. Bu ikilinin mücadelesinden faydalanan Quartararo ise ikiliyi birlikte geçerek liderliğe yükseldi. Turun 8.virajına gelindiğinde Miller tekrar liderliği aldı derken, Quartararo karşı atakla bu hamleye cevap verdi. Ancak bu atak da Miller’ın bir sonraki viraj liderliği almasını engelleyemedi. Bu sırada çıkan beyaz bayraklar pilotlar için pite girebilecekleri çağrısıydı. Ayrıca Rins ve Marquez de Vinalesi geride bıraktılar.

Pitler ve Sonrası

Beşinci tura girildiğinde ikinci virajda Quartararo, Miller’ı bir kez daha avladı. Turun ortalarında pite gel çağrısı yapılırken Marquez artan yağışın da etkisiyle önce Rins’i, ardından hata yapan Miller’ı geçerek ikinciliği aldı. Bu turun sonunda tüm pilotlar yağmur lastiklerine geçmek için pite girdi. Marquez pit yolunda lidere ufak bir atak yaptı, ardından Quartararo’nun motor değişiminde yaptığı hata sonucu liderliği ele geçirdi. Geçtiğimiz sezonun dünya şampiyonu Joan Mir ise pite ulaşamadan yaptığı kaza sonucu yarış dışı kaldı.

Pit çıkışında henüz lastikleri soğukken kaza yapan Alex Rins yarıştaki tüm şansını heba etmiş oldu. Bu sırada pit yolu hız sınırına uymadığı gerekçesiyle Ducati sürücüleri Jack Miller ve Francesco Bagnaia’ya çift uzun tur cezası geldi.  Yağmur lastikleriyle yarışa dönüldüğünde sevdiği koşullarda fark açmaya başlayan Marc Marquez 8.turda yaptığı kaza sonucu 2 yıl sonra yarış kazanma şansını kaçırmış oldu. Bu, aynı zamanda 6 kez dünya şampiyonunun geçirdiği kaza sonucu geri döndüm mesajını verme şansını da elinden almış oldu.

Jack Miller Tekrar Lider

12.Turda, Jack Miller aldığı ceza ile yaklaşık 5 saniye kaybetmiş olmasına rağmen Quartararo’yu yakaladı ve geçti. Bu sırada motor değişimi sırasında yapmış olduğu hata sonucu bir uzun tur cezası alan Quartararo’nun bu cezasını çekmesiyle ikili arasındaki fark açılmış oldu. 14.tura gelindiğinde Alex Rins ikinci kez kaza yaparak yarışa veda etti. Yarışa oldukça yüksek bir tempoyla devam eden Johann Zarco, 15.turda üçüncülüğü aldı. Sonrasında da ikinci sıradaki Quartararo ile olan farkı hızla kapamaya başladı.Jack Miller Geçiş

Marc Marquez Yarış Dışı

Bir önceki tur Aleix Espargaro’nun mekanik arızayla yarış dışı kalmasının ardından, Marquez de yarış dışı kaldı. İlk kazası sonrası oldukça iyi bir tempoyla birer birer rakiplerini geçmeye başlayan İspanyol pilot, 6.virajda yaptığı kaza sonucu yarış dışı kaldı.

Zarco İkinciliği Alıyor

Tur başına ortalama 1,5 saniye daha hızlı olan Zarco 22.turda Quartararo’dan ikinciliği aldı. Bitime 8 tur kala açan güneş, yağmur lastikleri takılı olan pilotları zora soktu. Ancak pilotlar ikinci kez motor değişimi tercih etmedi. Bagnaia ise 23 ve 24.turlarda birer geçişe imza atarak dördüncü sıraya yükseldi.

Bu iki an yarışın aksiyon içeren son anlarıydı ve kalan turlarda herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Böylece en yakın rakibinin yaklaşık 5 saniye önünde olan Jack Miller, üst üste ikinci kez yarış kazanmış oldu.

Miller’ın yarışı kazandığı an:

http://twitter.com/MotoGP/status/1393916451778596869

Kazananlar ve Kaybedenler

Yarışın kazananı kesinlikle Jack Miller ve Johann Zarco’ydu. İki pilot da gösterdikleri üst düzey performans ile iddialarını gösterdiler. Yarış Quartararo için en azından kayıp olmazken; şampiyona liderliğini rakibine kaptıran Bagnaia için, 16.sıradan başladığını hesaba katarsak, kazanç sayılabilir. Takımlar bazında ise Ducati’nin ana rakibi Yamaha’ya büyük üstünlük kurduğunu söylemek lazım. Yarışı ilk dört sırada bitiren üç pilotun Ducati kullanıyor oluşu bunun kanıtı.

Yarışın kaybedenleri ise başta Marc Marquez. Eline böylesine büyük bir fırsat geçmişken, ıslak zemin uzmanı dünya şampiyonu bir sürücü için iki kez kaza yaparak, yarış dışı kalmak gerçekten çok kötü bir sonuç. Şampiyonada üç, yarışta ikinci sırada başladığı bir mücadeleyi 10.sırada tamamlamak Vinales için korkunç bir derece. İspanyol pilot bu sonuçla şampiyona üçüncülüğünü de kaybetmiş oldu. Ayrıca Alex Rins için de podyum vaat eden yarışı hüsranla sonuçlandı ve MotoGP Fransa GP kaybedenlerinden biri oldu.

MotoGP Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:
MotoGP Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here