MotoGP Avusturya GP Sıralama Turları Sonuçları

Jorge Martin

MotoGP Avusturya GP sıralama turları, Red Bull Ring pistinde tamamlandı. Bu pistte yapılan üst üste ikinci yarış olan Avusturya GP’de, gün sabah saatlerinde gerçekleştirilen üçüncü antrenman seansı ile başladı. Ducati Fabrika Takımı pilotu Francesco Bagnaia seansın en hızlı ismi oldu. Sıralama turlarında Q2’ye kalan pilotların belirlendiği üçüncü antrenman turunda 10’a giremeyip dışarıda kalan önemli isimler oldu. Sezon sonu emekli olacağını açıklayan Valentino Rossi, Alex Rins, Miguel Oliveira, geçtiğimiz yarışın galibi Jorge Martin gibi önemli isimler ilk 10’un dışında kalarak Q1 seansında yarışmak durumunda kaldı. Sıralama öncesi yapılan son antrenman turunun en hızlı ismi ise Johann Zarco oldu. MotoGP Avusturya GP sıralama turları ise büyük heyecana ve inanılmaz turlara sahne oldu. Fabio Quartararo’nun rekor turuna karşılık veren isim, geçtiğimiz yarışın sahibi Jorge Martin oldu. Genç pilot Quartararo’nun inanılmaz turunun da üzerine çıkarak; üst üste ikinci, bu sezonki üçüncü pole pozisyonunu elde etti.

Q1 Seansı

Kuru zeminde başlayan seansta; pilotlar ön lastiklerinde sert ve orta, arka lastiklerinde ise yumuşak hamur tercih ettiler. Geçtiğimiz hafta Franco Morbidelli’nin yerine yarışan Cal Crutchlow, bir kez daha Petronas Yamaha motosikletine oturdu. Avusturya GP öncesi çok büyük bir skandal ile Yamaha tarafından yarışa dahil edilmeyen Maverick Vinales’in motoruna ise kimse oturmadı.

Q1 seansında piste pilotlar topluca çıktı. En son çıkan isim ise Alex Rins oldu. Seansın ilk turu ise Enea Bastianini’den geldi. Alex Marquez rakibini geçti. Ardından burada olması büyük sürpriz olan Jorge Martin attığı turla, açık ara fark atarak ilk sırayı aldı. Ardından Alex Marquez derecesini geliştirdi. Ancak bu durumda bile Martin’in 0.3 saniye gerisindeydi. Sağ elindeki sakatlık nedeniyle istediği performansı gösteremeyen Miguel Oliveira ise 0.012 saniye farkla üçüncü sırada kaldı. Pilotlar pite girmeden önce son turu atan Alex Rins, bitime 8 dakika kala ikinci sırayı aldı.

Q2’ye Kalma Mücadelesinde Son Denemeler

Seansın bitimine 4 dakika varken, pilotlar tekrar piste çıktılar. Jorge Martin attığı turla aradaki farkı 0.4 saniye civarına çıkardı. Ardından turunu tamamlayan Rins, Martin’in tam 0.2 saniye gerisinde ikinci sıradaki yerini korudu. Son turlar öncesi turları tamamlayan Alex Marquez üçüncü sırada kalırken, Oliveira’da onun 0.015 saniye ardında dörcüncü sırayı aldı.

Herkes son turunu tamamlarken; Rins kendi derecesini geliştirdi, A.Marquez ise rakibini geçemedi. Ancak Miguel Oliveira, rakibini geçerek son hakkında ikinci sırayı aldı. Jorge Martin de kendi derecesini geliştirdi ve zaten rahat olmasına rağmen, daha iyi bir dereceyle Q2’ye kaldı. Q2 seansına yükselen son isim ise KTM sürücüsü Miguel Oliveira oldu. Q1 seansında, bir sonraki bölüme yükselemeyenlerin en iyisi ise Alex Rins oldu. Efsane pilot Valentino Rossi ise kötü geçen sıralamalarla ancak 18.sırayı alabildi.

Q2 Seansı

Q2 seansında pole pozisyonu için mücadele etmesi beklenen 4 isim vardı. Bunlardan Zarco, Bagnaia ve Quartararo; trafikte kalmamak ve kimseye hava koridoru avantajı sağlamamak için piste en geç çıkanlar oldu. İlk tur Oliveira’dan geldi. Onu sırasıyla Aleix Espargaro ve Brad Binder geçti. Ardından Zarco ilk sırayı aldı. Quartararo ise sekizinci turu elde etti. Ancak bu turlara ciddi anlamlar yüklemek doğru olmaz, çünkü 1:23 altına inen tek isim vardı.

Quartararo’dan İnanılmaz Tur

Pilotların lastik seçimlerinde de çoğunluk önde orta, arkada yumuşak hamur tercih ederken; Quartararo, önde sert arkada yumuşak hamurla pistteydi. Pist yavaş yavaş hızlanmaya başladı. Atılan turlarda sırasıyla; Joan Mir birinci, Marc Marquez birinci, Jack Miller üçüncü sırayı aldı. Ancak Mir’in derecesi pist limitleri nedeniyle silindi. Ardından Jorge Martin 1:23.037’lik derecesiyle ilk sıraya yükseldi. Geçtiğimiz hafta 1:22.994’lük derece Martin’e pole pozisyonu için yetmişti. Ancak turunu tamamlayan Fabio Quartararo, 1:22.677 ile rakiplerine açık ara fark atarak, ilk sırayı aldı. Bu derece aynı zamanda tur rekoru anlamına da geliyordu. İkinci sıradaki Martin’e 0.360, üçüncü sıradaki Zarco’ya 0.722 saniye fark atan Quartararo için pole neredeyse gelmişti.

İlk turlar atılırken, Bagnaia’nın turları pist limitleri nedeniyle silindi. Böylece İtalyan isim, tur zamanı elde edemeden pite dönmüş oldu.

Jorge Martin Avusturya’yı Çok Seviyor

Bitime 6 dakika kala tur dereceleri silinen Bagnaia ve Mir, herkesten önce pite çıktılar. Onları ise Miller takip etti. Mir attığı turla dördüncü sırayı, Bagnaia ise üçüncü sırayı aldı. Pilotlar 4 dakika kala piste tekrar çıktılar. Ardından, turlarını tamamlayan isimlerden Miller, beşinci sırayı aldı. Marc Marquez ise ilk sırada 0.550 saniye uzakta dördüncü sıraya yükseldi.

Seansın en şaşırtıcı turu ise geçtiğimiz haftanın pole sahibi ve kazananı Jorge Martin’den geldi. İspanyol pilot, Quartararo’nun tur rekorunu kıran inanılmaz derecesini 1:22.643’lük derece ile geçti. Böylece Martin, ilk sıraya yükselmiş oldu. Quartararo ise son turunda rakibi sebebiyle yavaşladı ve turu bıraktı.

Bu sonuçlarla Jorge Martin, Red Bull Ring pistinde üst üste ikinci kez pole pozisyonunu almış oldu. Onu Yamaha’nın başarılı ismi ve şampiyona lideri Fabio Quartararo izledi. Bagnaia üçüncü olurken, Zarco dördüncü sırada yer aldı. Marc Marquez beş, Jack Miller altıncı oldu. Böylece ilk 2 çizgideki pilotlardan dört tanesi Ducati motorlu sürücülerden oluştu.

Martin ve Quartararo’nun Sıralamalar Sonrası Yan Yana Geldikleri An:

MotoGP Avusturya GP Sıralama Sonucu:

Motor Sporları Haberleri

MotoGP Avusturya GP 2021 Yarış Saat Kaçta?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here