MotoGP Avusturya GP Yarış Sonucu

MotoGP Avusturya GP Podyum

MotoGP Avusturya GP ile sezonun on birinci yarışı tamamlandı. Üst üste ikinci hafta Avusturya’da yapılan yarış, Formula 1 yarışlarına da ev sahipliği yapan Red Bull Ring pistinde yapıldı. Yağmurun etkilediği ve bol aksiyonlu MotoGP Avusturya GP ‘sinin, çok büyük risk alan, sürpriz kazananı KTM Fabrika Takımı pilotu Brad Binder oldu. Güney Afrikalı pilot kariyerinin ikinci MotoGP zaferini elde etti. Yağışa rağmen, kuru zemin lastikleriyle pistte kalan Binder, KTM adına da sezonun ikinci zaferini getirmiş oldu. Yarışın ikincisi ve üçüncüsü, 3 tur kala pite girerek yağmur lastiklerine geçen Francesco Bagnaia ve geçtiğimiz haftaki yarışın galibi Jorge Martin oldu. Son 3 tur kala zirvede yer alan Marc Marquez, yaptığı hata ile yerde kalarak, yarışı ancak 15. sırada tamamlayabildi.

Avusturya’da yapılan ikinci yarışın, dördüncüsü ise geçtiğimiz sezonun şampiyonu Joan Mir oldu. Slick lastiklerle yoluna devam eden isimlerden Luca Marini beşinci, Iker Lecuona ise altıncı oldu. Pite girerek yağmur lastiğine geçen şampiyona lideri Quartararo yedinci oldu. Son 2 tur kala kuru zemin lastikleri ile pistte kalan Valentino Rossi, o an üçüncü sırada olsa da yarışı sekizinci tamamladı. Risk alan isimlerden Alex Marquez ve Aleix Espargaro, dokuz ve onuncu sırayı aldı. Puan barajını yakalayan diğer isimler sırasıyla; Jack Miller, Danilo Petrucci, Taka Nakagami, Alex Rins ve Marc Marquez oldu.

Şampiyonada Son Durum

Bu sonuçlarla birlikte; Fabio Quartararo, şampiyonadan bir yarış daha eksilterek, şampiyonluğa bir adım daha yaklaştı. Yarışa ikincinin 40 puan önünde başlayan Quartararo, farkı 46’ya yükseltmiş oldu. İkinci sırada ise çekişme çok üst seviyeye yükseldi. Bagnaia ve Mir 134 puana sahipken, bu yarışı puansız geçen Zarco, hem şampiyonluk hayallerinden uzaklaştı hem de 132 puanla dördüncü sıraya geriledi. Bu isimlerin altı ise zirve yarışından tamamen koptu diyebiliriz. Ancak orada da ciddi bir beşincilik savaşı mevcut. 4 isim 20 puanlık bir aralıkta yer alıyorlar. Bu isimlerden de Maverick Vinales’in potansiyel olarak sezona devam etmeme ihtimalini düşünürsek; yarış Miller, Oliveira ve Binder arasında diyebiliriz.

MotoGP Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:
MotoGP Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

Yarış Özeti ve Önemli Anlar

Yarış potansiyel bir yağış ihtimali ile kuru zeminde başladı. Hava sıcaklığı 30 derece, pist sıcaklığı ise 36 dereceydi. Pilotlar yarışa kuru zemin lastikleri ile başladı. Lastik seçimlerinde pek çok pilot ön lastiklerinde sert hamur tercih etti. Ön lastiğinde orta hamur seçen isimler; Joan Mir, Alex Rins ve Alex Marquez’di. Arka lastiklerde ise Marc Marquez’in yumuşak hamur tercihi dışında, tüm pilotlar orta hamur tercih etti.

Start

28 turluk yarışın startında, pole pozisyonundan başlayan Jorge Martin mükemmel bir startla ilk sıradaki yerini korudu. Arkasında ise büyük bir mücadele yaşandı. Pek çok pilot ilk virajda dışarıya taştı. Startta ikinci sırayı alan Bagnaia, ilk tur içerisinde Martin’i de geçerek ilk sıraya yükseldi. Startta çok ciddi sıra değişimleri yaşanmazken, Iker Lecuona’nın kazandığı beş sıra ve Quartararo’nun kaybettiği 3 sıra en kayda değer değişimlerdi. Marc Marquez’in de kazandığı bir sıra yarışın devamı için oldukça önemliydi.

Arka lastiğinde yumuşak hamur tercih eden Marquez, start sonrası oldukça agresif davrandı ve ikinci turda üçüncü sıraya yükseldi. İspanyol pilot bir sonraki tur da ikinci sıraya tırmandı. Bu sırada Iker Lecuona yükselişe devam etti. Devam eden turda ise Jorge Martin’in yükselişini gördük. Çaylak pilot, dördüncü turda önce üçüncü sırayı, ardından da ikinci sırayı aldı. Bu sırada beşinci sıraya düşen Quartararo da temposunu arttırdı. Fransız pilot beşinci turun üçüncü virajında dördüncü sıraya yükseldi ve Marquez’in peşine düştü.

Zirvede Ataklar Devam Ediyor

Yarışın altıncı turunda Marquez, Martin’i ilk virajda geçerek ikinci sırayı aldı. Ancak Martin, dördüncü virajda pozisyonunu geri aldı. Ataklarına devam etmek isteyen Martin, Bagnaia’yı da geçerek ilk sıraya yükseldi. Ancak geçişte fazla agresif davranan genç isim, performans kaybetti ve Bagnaia, Marquez, Quartararo üçlüsüne geçilerek dördüncü sıraya geriledi.

Bir sonraki turda da ataklar devam etti. İlk virajda hata yapan Marquez, düzlükte iki rakibine de geçildi. Ancak üçüncü virajda Martin’i tekrar geçti ve üçüncü sırayı aldı. Bu sırada yağmur başladı ve yağmur bayrakları sallandı. Sekizinci turda Quartararo ilk sıraya yükseldi. Ancak start düzlüğünde, hızlı Ducati’si ile Bagnaia, pozisyonunu geri aldı.

İlk 3 Koptu

11. tura geldiğimizde yağmur bayrakları kalktı. Bir sonraki tur Joan Mir, Jack Miller’a yaptığı atakla altıncı sırayı aldı. Yarışın 14.turuna gelindiğinde ilk 3 sıradaki Bagnaia, Quartararo ve Marquez; dördüncü sıradaki Martin’le farkı 1 saniyenin üzerine çıkardı.

Zarco Yerde

Yarış, benzer pozisyonlarda devam ederken; yarışın galibiyet favorilerinden Johann Zarco, 18.turun 9.virajında yerde kalarak yarışa veda etti. 20.tura geldiğimizde, Quartararo üçüncü virajda frenajı kaçırdı ve pozisyonunu Marquez’e kaptırdı. Bu sırada Miller’ın gerilediğini ve bitime 7 tur kala ilk iki sıradaki isimlerin Quartararo ile farkı yarım saniye civarına çektiğini gördük. Dördüncü sıradaki Martin ise Quartararo’nun yaklaşık 2 saniye ardındaydı.

Yağmur Başladı

Yarışın 22.turuna geldiğimizde yağmur tekrar başladı. Pistin ne kadar sürede ıslanacağı merak konusuydu. Çünkü bitime sadece 6 tur varken, pilotların pite gelerek motor değişip değişmeyeceği şüpheliydi. Bu sırada Bagnaia ve Marquez hızlanmaya başladılar. Yarışın 23.turunda, kolunda sakatlık bulunan Miguel Oliveira, ilk virajda yerde kalarak yarışa veda etti.

Pitler Başladı

Yağmur sebebi ile risk alarak pite gelen ilk isimler, Jack Miller ve Alex Rins oldu. 24.turda bu iki isim, henüz pist tam ıslanmamışken yağmur lastiklerine geçerek büyük risk aldı. Bu bölümde ilk altı sıradaki pilotlar da birbirine oldukça yaklaştı. İlk altı isim 1.3 saniyenin içine sığdı. Bu sırada, herkesin birbiriyle yer değiştiği, çılgın bir 25.tur geride kaldı. Marquez ise liderliği aldı. Bagnaia dördüncü sıraya kadar geriledi.

26.turda ise yarışın kader anlarından biri yaşandı. İlk 6 sırada ilerleyen isimlerden; Bagnaia, Marquez, Quartararo, Martin ve Mir motor değişimi için pite geldiler. Brad Binder ise risk alarak kuru zemin lastikleri ile pistte kaldı. Bu karar Binder’a galibiyeti getiren karar oldu.

Zirvede Sürpriz İsimler

Pite gelen isimler sonrası ilk beş sırasıyla şu şekilde oluştu; Brad Binder, Aleix Espargaro, Taka Nakagami, Valentino Rossi ve Luca Marini. Pite giren beşli ise 10.sıra ve sonrasına yerleşerek piste geri döndüler. Piste çıkış turunda Bagnaia yaptığı hataya rağmen, arkasındakilere geçilmemeyi başardı. Bu sırada Valentino Rossi, podyum pozisyonuna yükseldi. Rossi bu pozisyonu koruyamayarak beşinci sıraya kadar geriledi ve sezonun ilk podyumunu kaçırmış oldu.

Marquez’den Çok Önemli Hata

Bitime 2 tur kalmışken, Marc Marquez ilk virajda yere düşerek 16.sıraya geriledi ve podyum şansını kaçırmış oldu. Kuru zemin lastikleri ile pistte kalan isimler çok fazla zorlanmaya başladı. Bu isimlerin virajlarda motorlarını yatıramayacak duruma geldiğini gördük.

Son Turda Bagnaia Şov

Son tura sekizinci sırada başlayan Bagnaia, Martin ve Mir üçlüsü; tek turda yaklaşık 15 saniye daha hızlı turlayarak, ilk dört içine yükseldiler. Ancak motorunu pistte zor da olsa tutmayı başarabilen Brad Binder’ın 15 saniye arkasında kaldılar. Belki yarım tur daha olsa üç isim de rahatça Binder’ı geride bırakacaktı. Ancak MotoGP Avusturya GP ‘sinde turların bitmesi, Binder’ın da kariyerinin ikinci galibiyeti anlamına geliyordu. Son turda mükemmel bir performans sergileyen Bagnaia, ikinci sırayı aldı. Yarışa pole pozisyonundan başlayan, geçen yarışın galibi Jorge Martin ise üçüncü sırayı alarak podyuma yükselen son isim oldu. Benzer şekilde yağmur lastiklerine geçen Quartararo ise 12.sırada başladığı son turu yedinci sırada tamamladı.


MotoGP Avusturya GP Yarış Sonucu:

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here