Max Verstappen Winner

Formula 1 tarihinin ilk sprint yarışı bugün saat 18:30’da Silverstone pistinde başladı. Yarış sonunda, ikinci sıradan başlayan Max Verstappen kazanan isim oldu. Böylece Hollandalı pilot yarın yapılacak olan ana yarışa ilk sıradan başlama hakkını kazandı. Bu galibiyet Max Verstappen’in kariyer istatistiklerine pole pozisyonu olarak işlemiş oldu. Ayrıca sezonun beşinci, kariyerinin sekizinci pole pozisyonunu kazanan Verstappen; bir sprint yarış sonucu pole kazanan ilk isim oldu. Red Bull üst üste dördüncü kez pole pozisyonunu alarak serisini sürdürdü. Kendi evindeki sprint yarışa ilk sıradan başlayan Hamilton yarışı ikinci sırada tamamlarken, Bottas yerini korudu ve yarışı üçüncü bitirdi. Böylece yarınki ana yarışa ilk 3 sıradan başlayacak isimler sırasıyla; Verstappen, Hamilton ve Bottas oldu. İşte Formula 1 British GP sprint yarış sonuçları:

British GP Sprint Yarış Özeti

British GP Sprint Yarış Hava Durumu

Güneşli havada start alan yarışta, 4 pilot hariç herkes orta hamur tercihinde bulundu. Bu hafta sonu formatın farklı olması sebebiyle pilotlar için lastik seçim hakkı serbest bırakılmıştı. Pek çok isim de buna uygun şekilde orta hamur tercih etti. Bu tercihte bulunmayan 4 isim: Bottas, Alonso, Ocon ve Raikkonen ise yumuşak hamur seçen isimlerdi.

Start

Yarış, istenilen ve beklenilen şekilde oldukça heyecanı yüksek şekilde başladı. Yarışın boyunun kısalması, araçlarının depolarının 1/3 oranında dolu olması, lastik seçiminin serbestliği daha agresif bir start izlememizi sağladı. Start öncesi frenlerinden alevler yükselen Verstappen, mükemmel bir kalkışla henüz ilk virajda Hamilton’u geride bıraktı. İkili ilk tur boyunca birbiriyle çekişse de önde kalan isim Max Verstappen oldu.British GP Sprint Yarış Start

Startta yaşanan olaylar bununla sınırlı kalmadı. Henüz 3.virajda Mazepin’in oldukça iyimser bir atak denemesi sonrası Mick Schumacher ile yaşadığı temas, Rus pilotun spin atmasına neden oldu. 6.virajda ise Russell’ın teması sonucu aracın kontrolünü kaybeden Carlos Sainz pist dışına çıktı. İspanyol pilot ancak 18.sırada yarışa geri döndü.

Sainz/Russell Teması:

Bu olaylar dışında Fernando Alonso’nun mükemmel startı gerçekten izleyenlere büyük keyif verdi. Yarışa on birinci sıradan başlayan Alonso, sanki bir oyunun içerisindeymiş gibi sadece 9 virajda 6 sıra kazandı. Startın diğer önemli kazananları 2 sıra yükselen Ocon ve 4 sıra yükselen bir başka tecrübeli eski şampiyon Raikkonen oldu. Perez ve Russell ise 2 sıra ile startın kaybedenlerindendi.

Fernando Alonso’nun Müthiş Startı:

Sainz Yükseliyor, Perez Çuvallıyor

Startta yaşadığı temas sonrası çok ciddi sıra kaybeden Sainz, yarışın 6.turuna yeni geldiğimizde on üçüncü sıraya kadar yükselmişti. 5 turda 5 sıra kazanan İspanyol pilot yarışın kalanında da devam edecek yükselişi için güzel bir başlangıç yapmış oldu. Yarışın 6.turuna girmeden hemen önce ise Chapel virajı (14.viraj) Perez için hayal kırıklığı dolu bir anıya dönüştü. 13.virajdan çıktıktan sonra Chappel’e girmeden hemen önce aracın arka tarafını kaybeden Meksikalı spin attı. Attığı spin sonrası aracı yolda tutamayan Perez, önce çimenler ardından çakıllara çıktıktan sonra bariyerlere çarpmadan hemen önce aracın kontrolünü sağladı. Ancak piste on dokuzuncu sırada geri dönebilen Perez için hafta sonunun çok zorlu geçeceği o an belirlenmiş oldu. Yarışın devamında da yukarılara tırmanamayan tecrübeli pilot, yarınki ana yarışa son sıralardan başlayacak. Bu sebeple Perez’i için çok kolay olmayacak bir yarış bekliyor demek yanlış olmaz.

Sergio Perez’in Spin’i:

Alonso Ekspresi

Fernando Alonso yumuşak lastiklerle aldığı mükemmel start sonrası araç hızı ve lastik aşınması sebebiyle büyük bir baskı altında kaldı. Arkasındaki Norris’e karşı oldukça iyi savunmalar yapan Alonso, 6.turda rakibine daha fazla direnemedi. 3.virajda dışarıdan gelip içeriye doğru çok güzel kapanan Norris, çifte dünya şampiyonunu avladı. Bu geçişten sonra arkasında Ricciardo’yu bulan Alonso, bu kez diğer McLaren pilotuna karşı direnmeye başladı. Ancak bu direniş de 9.turda Norris’e geçildiği yerde son buldu. Ricciardo’ya da geçildikten sonra yedinci sıraya gerileyen İspanyol pilotun arkasına bu kez Vettel geldi. Ancak kalan turlar Alonso’nun iyi savunması orada bir DRS treni oluşturdu. Vettel’e karşı pozisyonunu kaybetmeyen İspanyol pilot 6 aracı arkasında tutarak bitiş çizgisine ulaşmayı başardı. Bu ekibin içerisinde bulunan Sainz ise geçiş yapabilen tek isimdi. Ferrari pilotunun yükselişi on birinci sıraya kadar devam etti.

Ricciardo Geçiş
Daniel Ricciardo’nun Alonso’yu Geçişi

En Hızlı Turlar El Değiştirdi

17 turluk yarış boyunca en hızlı tur süreleri Verstappen/Hamilton ikilisi arasında el değiştirdi. 5.turda Hamilton’un yaptığı en hızlı tur zamanı, 7.turda Verstappen’e geçti. Hollandalı 14. Ve 15.turlarda bu derecesini geliştirdi. Ancak Hamilton, son turda 1:29.937’lik turu ile 1:29’lu bir derece ile turlayan tek isim olarak yarışı ikinci tamamladı. Pilotlar en hızlı tur derecelerine göre sıralandığında da en yukarıda yarışı da ilk 4 sırada bitiren Verstappen, Hamilton, Bottas ve Leclerc vardı.

Bu sonuçlarla birlikte yarınki yarış öncesi Verstappen pole pozisyonundan başlama hakkını kazandı. Ancak Perez’in yaptığı hata, ikinci ve üçüncü sıradan başlayacak Mercedes’lere karşı Verstappen’in yalnız savaşmasına neden olacak. Charles Leclerc, oldukça sakin ve iyi bir sprint yarış sonucunda dördüncü sırayı aldı. Ferrari pilotunu McLaren’ler takip etti.

Yarış sonu Max Verstappen:

British GP Sprint Yarış Sonuçları:British GP Sprint Yarış Sonucu

Kazananlar ve Kaybedenler

Pilotlar

Günün kazananı Max Verstappen’di. Tarihin ilk sprint yarış galibi; yarışa pole pozisyonundan başlama hakkının yanında, 3 puanı da hanesine yazdırdı. Charles Leclerc, dördüncü sıradan başladığı yarışı aynı yerde bitirerek önemli bir sırayı korumuş oldu. Bu iki isim dışında Ricciardo ve Norris’in güçlü performansları önemli oldu.

Ancak Fernando Alonso’nun sadece bir start ile bu kadar önemli bir avantaj sağlaması, onu günün en önemli kazananlarından biri yapıyor. Ayrıca yarınki yarışa dokuzuncu sıradan başlayacak olan Russell için de Williams kariyerinin ilk puanlarını alma şansı mevcut.

Günün kaybedenlerine Hamilton’u yazmak çok da doğru olmaz. İngiliz pilot kendi evinde ilk sıradan başladığı sprint yarışta 1 puan ve 1 sıra kaybetti. Ancak riskli bir atak sonrası yaşanabilecek bir temasta meydana gelebilecek kayıplardan kaçınmak daha önemliydi. Ayrıca ne olursa olsun hanesine 2 puan yazdırmış oldu. Benzer bir durum yarışın son puanını kazanan Bottas için de geçerli.

Kaybedenlerin bir numarası şüphesiz Sergio Perez. Oldukça basit bir hata sonrası Meksikalı pilot hem kendi işini çok zorlaştırdı hem de takım arkadaşını yalnız bıraktı. Yarınki yarış Perez için oldukça zorlu geçecek. Bu listeye koyabileceğimiz bir diğer isim Carlos Sainz. Ancak İspanyol sürücü, start sonrası çok güçlü bir performansla hasarı olabildiğince azalttı ve çok ciddi bir kaybeden olmadan yarışı tamamlamayı başardı.

Takımlar

Takımlar bazında açıkçası bir kaybeden ya da kazanan belirlemek 1 takım dışında çok zor. Kazananlarda şampiyonanın zirvesindeki dörtlüyü ve Alpine’i sayabiliriz. Hem Red Bull hem Mercedes buradan 3’er puan çıkardı ve değişen pek bir durum olmadı. Diğer takımlara zaten puan dağıtılmadığı için onlar için tek kazanç sıralama pozisyonu.

Ancak kaybedenlere geldiğimizde bir ölçüde de kazanan Red Bull’u buraya yazmak şart. Verstappen ile pole pozisyonunu alan Red Bull’da, Perez yarışın son turunda on sekizinciyken yarıştan çekilince son sıra da bir kabus gibi belirdi. Bir yarışta hem en tepeyi alarak sevinen hem de son sırayı alarak üzülen bir takıma denk gelmek zor. Ancak şüphesiz ki, Perez’i yarın zorlu bir yarış bekliyor olması; Red Bull için esas puanların verileceği Pazar günü önemli kayıplara neden olabilir.

İlk 3 Sıradaki Pilotun Açıklamaları

Max Verstappen: Gerçekten iyi bir start aldım. Lewis ile erkenden harika bir mücadele verdik. Lastiklerimizde oluşan kabarcıklanmalardan çok fazla zorladığımızı görebiliyordunuz. Yarın çok heyecan verici bir yarış olacağını düşünüyorum. Bunu dört gözle bekliyoruz.Max Verstappen

Lewis Hamilton: Öncelikle taraftarlara teşekkür etmek istiyorum. Enerjileri inanılmazdı. Bugün her şeyimi verdim. Onlar için kazanamadığım için özür dilerim. Yarın yine savaşacağız. Ancak onlar (Red Bull) gerçekten çok güçlüler.

Lewis Hamilton

Valtteri Bottas: Start için farklı bir şey denedik. (Yumuşak lastik tercihi.) Ancak bizim için pek karşılığını vermedi. Bugün bize, yarınki yarışın hiç kimse için kolay olmayacağını gösterdi. Her şey olabilir ve bu durumu daha eğlenceli kılıyor.

Valtteri Bottas

Formula 1 British GP Saat Kaçta?

Formula 1 British GP İkinci Antrenman Sonuçları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here