Williams FW44

0
1562

Köklü İngiliz takımı Williams, 2022 sezonunda mücadele edeceği aracı FW44’ün tanıtımını gerçekleştirdi.

90’lı yılların efsanesi takım, Claire Williams (Takımın kurucusu Frank Williams’ın kızı) döneminde batma durumuna gelince Dorilton Capital tarafından satın alınmış ve finansal olarak eli kuvvetlenmişti. Artık bütçe sorunları ile boğuşmayan takım tekrar ait olduğu üst sıralara dönmeyi hedefliyor.

Williams da gerçek aracını lansmanda göstermeyen takımlar konvoyunda yer aldı. Tanıtılan araç, pistte göreceğimiz araç değil. Gerçek FW44, piste çıkışa hazırlanmak üzere lansmanda yer almadı.

Yeni araç göz alıcı bir Livery (Renk düzeni) ile karşımıza çıktı. Mavinin çeşitli tonlarına ve kırmızı detaylara sahip araç Williams ismini yansıtıyor. Takımda büyük bir ana sponsor olmadığı için özgürce bir renk düzeni yapma imkanları oldu. Bilmeyenler için belirtelim: Formula 1’de genelde arabanın renk düzeninin büyük bir kısmını ana sponsorun renkleri belirler.

Bu sponsor yokluğu aracın belirli bölgelerinde dikkat çekiyor fakat Jost Capito, “Uygun” sponsorları çekebilmek için beklemeleri gerektiğini düşünüyor. Ayrıca aktif bir ana sponsor arayışında olmadıklarını belirtiyor.

100km’lik reklam çekimleri kapsamında piste çıkardıkları araca birkaç bakış atarsak bizi ön kanadın son plakasına kadar uzanan bir burun, pull-rod süspansiyon ve ilginç fren kanalları karşılıyor. Vorteks oluşturucu burnun iki yanındaki kanatçıklar Williams’ta da tercih edilmiş.

Sidepod’lar oldukça geniş. Eğer göz yanılması değilse en büyük girişlere sahip araç FW44 diyebiliriz. Tepedeki Airbox’ta bayağı geniş olarak göze çarpıyor.

Takımın Kanadalı pilotu Nicolas Latifi, yeni araçlarla sürüşün sarsıntılı olacağını söyledi. Bildiğimiz üzere bu sene, Formula 1’de uzun zamandır yasak olan Ground Effect geri dönüyor. Bu etkenden yararlanabilmek, maksimum verimi alabilmek için araçların “yaylanmasının” minimum seviyede tutulması gerekiyor. Bunun için pilotları karting tarzı sert süspansiyonlar karşılayacak. Latifi, araçları sürmeden kesin bir bilgi elde edemeyeceklerini söylese de alışmaları gereken çok şey olacağını, fiziksel olarak daha zorlayıcı ve agresif araçlar beklediğini belirtiyor.

Bir yıl aradan sonra Formula 1’e geri dönen Tayland uyruklu pilot Alexander Albon ise geriye dönmenin harika hissettirdiğini söyledi.

Son olarak belirtmek istediğim üzücü bir detay bulunuyor. Bu sezon Williams, 27 yıllık bir geleneğe son verdi. Hepimizin bildiği üzere Formula 1 tarihinin efsanevi isimlerinden biri olan Ayrton Senna, 1 Mayıs 1994’te San Marino GP’de yaptığı kaza ile hayata gözlerini yummuştu. Williams kendi araçlarında can veren efsanenin anısına her sene aracın burnunda bir Senna “S” logosu ile yarışıyordu. Bu sezon bir ilk olarak Senna logosu kaldırıldı.

Logonun kaldırılması ile ilgili olarak Williams CEO’su ve takım patronu Jost Capito, takımın artık bu üzücü olayı anmayı bırakması ve önüne bakması gerektiğini söyledi. Ayrton Senna’yı anmak için özel bir müze hazırladıklarını ve Ayrton Senna vakfı ile olan çalışmalarını da arttıracaklarını belirtti.

Burundaki Senna logosu detayı

Buradan Haas, Red Bull, Aston Martin, McLaren ve Alpha Tauri lansmanları ile ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here