Formula 1 Katar Anlaşması Neden Önemli?

0
1323

Formula 1 Katar Anlaşması Neden Önemli? Katar anlaşması, Formula 1’in yeni bir dünyada hayatta kalma planları yaptığının bir işaretidir. Formula 1‘in eski sahibi Bernie Ecclestone’un yarış takviminin 18 yarıştan büyük olmasının “gereksiz” olduğunu uzun süredir eleştiriliyordu. Ayrıca son aylarda Formula 1 eleştirmenleri, Sochi ve Abu Dhabi gibi birçok benzer pistin dahil edilmesini geniş çapta eleştirmiştir. Son yıllarda yarış takvimi 1999’da 16’dan 2019’da 21’e yükseldi. 2020 yılında pandemi sırasında kısaltılmış ve hızlı bir sezon ortaya sunuldu. Böylece 2021 sezonu boyunca yarışlar kaldırıldı veya değiştirildi.

En son proje olan Güney Afrika Grand Prix’sinin her kıtaya dokunarak şampiyonayı gerçek bir dünya şampiyonası haline getirmesi için pek istenilmedi. Bunun yerine resmi Formula 1 web sitesine göre şampiyona Katar ile 2023’teki yarışa ev sahipliği yapmak için on yıllık bir sözleşme imzalandı. Böylece iptal edilen Avustralya Grand Prix’sinin yerine bu sezonun takvimindeki 20. yarış olarak eklendi.

Ortadoğu’ya Bir TaahhütFormula 1 Katar Anlaşması Neden Önemli?

2008 yılında FIA, Dünya Motor Sporları Konseyi’nin 2009 Formula 1 sezonunun son yarışına Abu Dabi’ye ev sahipliği yapma kararını bildirdi. O zamandan beri bu süreç devam etti. Eskiden bu unvan Brezilya’ya ve Güney Amerika’daki takvimdeki tek pist olan Interlagos pistine aitti. Yas Marina Circuit, takvimdeki tek gündüzden geceye kadar olan yarıştı. 2008 yılından itibaren Singapur’da ve 2004 yılında Bahreyn’in eklenmesi gibi daha sıcak iklimlerdeki yarışlar geceleri meydana gelmeye başladı. Gündüz olağanüstü sıcaklıklarda yarışamayan F1 pilotları, güneş battıktan sonra yarışıyorlar. Böylece hem araçların güvenliği hem de F1 pilotlarının güvenliği artıyor. Ayrıca aydınlatmadaki bu değişiklik şampiyonanın sezon için büyük finaline küçük bir şovmenlik katmaktadır.

Bu yıl Suudi Arabistan’ın Bahreyn ve şimdi de Katar ile birlikte şampiyonaya dahil edilmesiyle, Orta Doğu şimdi takvimde Formula 1’in tercih edilen konumu olan Avrupa’nın neredeyse yarısı kadar pist görmektedir. Bunun en önemli nedeninin Formula 1’deki artan maliyetlerin olduğu düşünülmektedir. Bildiğimiz üzere para orta doğudaki bir yerlerde, bazı insanların ceplerinde dolaşmaktadır. Bu süreç petrole bağlı yaşadığımız sürece de devam edecektir. Bu yüzden F1 yetkilileri, paranın gücüne doğru yol almak istiyorlar. 20. yüzyılın Amerika’sında Formula 1’in petrol zengini orta doğu ülkeleri ve Asya ülkeleri anlamına gelen büyüyen ekonomilere yayılmak istemesi mantıklı geliyor.

Ayrıca yirminci yüzyılın ortalarında Hong Kong ve Singapur gibi Asya’nın birçok bölgesinde meydana gelen hızlı kentleşme, daha yakın zamanda Ortadoğu ülkelerinde de meydana geldi. Bu kentleşme, 1991 yılında çölden 2016 yılında metropole giden alanı gösteren birçok farklı fotoğraf ile doğrulanmaktadır. 2022’de Dünya Şampiyonası, birçok taraftarın dört gözle beklediği bir etkinlikle Miami’ye geri dönecek. BBC, Miami’nin Hard Rock Stadyumu’nu çevreleyen 5.40 kilometrelik bir devre etrafında on yıl boyunca bir Grand Prix’ye ev sahipliği yapacağını bildirdi. Ancak bu teyit edilen açılımlar tüm Afrika kıtasını görmezden gelmektedir. Bu yılın Nisan ayında BBC, Güney Afrika Grand Prix’sinin 1962’ye kadar uzanan tarihini kronikleştirdi. Ayrıca bazı uzmanlar kıtaya dönüşün 2023’te Kyalami pistinde gerçekleşeceğini öne sürüyor. Ancak, FIA Marakeş’teki Formula E yarışıyla daha kapsayıcı bir yarış serisi yaratmak için daha uzaklara açılmak istiyor fakat Afrika ve Güney Amerika gibi diğer kıtalardan önce Orta Doğu’ya genişleyerek şampiyonluk, geleceğin nerede olduğuna inandığını ve bu hızla büyüyen ülkelerde olduğunu belirtiyor.

Pist Formula 1 Katar Anlaşması Neden Önemli?

Formula 1 web sitesine göre bu yılki Grand Prix, Losail pistinde yapılacak. İki taraf hala pist için uzun vadeli bir yer arayışında bulunsa da hemen hemen sabit fikirde kalınacaktır. Ayrıca FIA’nın 1. Derece yarış pistleri listesi yalnızca Losail pistini içerir. Bir pistin Formula 1 yarışına ev sahipliği yapması için bu 1. Derece derecesine sahip olması gerekir. Böylece şimdiden Grand Prix’in losail pistinde gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. WTF1, bir pistin Grade 1 yapması için gereklilikleri bildirdi. Pist yetkilileri önce lisans başvurusunda bulunmalı. Gereklilere göre yarışın yapılacağı pist, 3,5 kilometreden uzun olmalı ve başlangıç ​​düzlüğü 15 metreden daha geniş ve ilk viraja kadar devam ediyor olması gerekiyor. Ayrıca pist için başka gereklilikler de var. Örnek olarak kapalı alanlar ve koruma noktaları, yakınlarda sağlık personeli ve taraftarları destekleyecek diğer tesisler.

Yarış Katar’da başka bir yerde yapılacaksa, ülkenin ilk Grand Prix’sine ev sahipliği yapması için parkurun yakın zamanda Suudi Arabistan’da olduğu gibi inşa edilmesi gerekecek. Arap ülkelerinde yapılan yarış sadece Formula 1 yetkililerinin para ve daha fazla sponsor kazanmak için yaptığı ufak bir hile yöntemi olsa da sıcaklık faktörü, F1 dünyasına ve pilotlarına zarar vermektedir. Sonuç olarak “Formula 1 Katar Anlaşması Neden Önemli?” adlı içeriğimizin bizlere söyleyebileceği tek cevap: Para neredeyse Formula 1 yarışları orada…

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here