F1 Macaristan GP Ardından Pilotların Açıklamaları

Formula 1’de Macaristan GP geride kaldı. Olayların eksik olmadığı ve neredeyse tüm favori isimlerin bir sorun yaşadığı yarışta galibiyet, Alpine pilotu Esteban Ocon’un oldu. Bu galibiyet Fransız pilotun kariyerinin ilk yarış zaferi olarak tarihe geçti. Peki Macaristan GP sonrasında pilotlar neler söyledi? Kimler aldığı sonuçtan memnundu, kimler değildi? (Liste pilotların yarışı bitirme sırasına göre hazırlanmıştır.) İşte bazı pilotların Macaristan GP açıklamaları;

Pilotların Açıklamaları

Macaristan GP Açıklamaları Esteban Ocon
Estaban Ocon: Bu, Renault’nun (bu seneki adıyla Alpine) Formula 1’e döndüğünden beri ilk galibiyeti oldu. Bildiğiniz gibi bu sezon takım olarak üstesinden geldiğimiz bazı zor anlar yaşadık. Sonrasında, Silverstone’da harika bir noktaya geldik. Bu yüzden gerçekten çok iyiydi. Ayrıca Fernando’yu da çok tebrik ederim. Ortaya harika bir mücadele ortaya koydu. Galibiyeti kazanmamda onun da payı vardı. Bu yüzden, bu bir takım işiydi. Gerçekten harika bir gün oldu. Fernando’yla çalışmak, yılın başından beri gerçekten harika oldu. İyi bir ikili oluşturduk. Birlikte çalışıyoruz ve takımı zorluyoruz. Böylece gelişerek önümüzdekilere yaklaşmaya çalışıyoruz. Fernando, gelmeden önce herkes bana onun hakkında bir şeyler söylemişti. Ancak tüm bunlar yanlıştı. Gördüğünüz üzere o, birlikte çalışmak için harika bir insan. Onunla olan iş birliğimizden keyif alıyorum.
Hayır, paslanmış gibi hissetmedim. Bunu üzülerek söylüyorum, ön tarafta mücadele etmek, orta grupta savaşmaktan daha kolaydı. Sebastian’ın bana uyguladığı baskı yüzünden zorlandım. Bana sıkıntılı anlar yaşattı. Fakat önde olduğunuz zaman temiz hava oluyor ve bu nedenle tempoyu belirleyen siz oluyorsunuz. Lewis’in yanlış bir karar verdiğini hiçbir zaman görmedim. İkinci sıradayken pit stop yapmak ilk başta biraz üzücüydü. Fakat, bunu yaptığımız için mutluyum. Çünkü epey ilerdeydik ve çocuklar iyi bir pit stop yaptı. Sebastian’a yavaş bir pit stop yaptılar. Muhtemelen bu, aradaki farkı açtı. Çünkü beni erken pit stratejisiyle muhtemelen beni geçmesi lazımdı. Bu yüzden, dediğim gibi garajdaki çocuklar harika iş çıkardı.
Macaristan GP Açıklamaları Lewis Hamilton
Lewis Hamilton: Öncelikle Alpine’i ve Ocon’u çok tebrik ederim, o [Ocon] zaten bir süredir parlayan bir yıldızdı. Bu yüzden onun adına çok, çok mutluyum. Aston Martin’i de burada, en iyi sonuçlarını alırken görmek güzel ve daha fazlasının geleceğini biliyorum. Öte yandan bu hafta sonu, harika taraftarlar vardı. Bu yüzden, burada oldukları için onlara da teşekkürler.
Bugün, gerçekten zordu. Her zaman işleri kendimiz için zor bir hale getiriyoruz ve startta tek başıma olmak çok tuhaftı. Fakat, böyle şeyler yaşanır ve bunlardan ders çıkaracağız. Her şeyimi ortaya koydum. Sona doğru artık hiçbir şeyim kalmamıştı. Takıma, tur boyunca pistin nasıl olduğunu anlatıyordum. Ancak araca bindiğimde yağmurun geleceğini söylediler. Bu yüzden, onların başka bilgilere sahip olduğunu düşündüm. Sonrasında herkesin pite girdiğini gördüm. Bu hafta sonuna böyle olacağını bilmeden başladık. Bugünkü şartlara baktığınızda, bu sonucu kabul edeceğim.
Carlos Sainz
Carlos Sainz: Ne çılgın bir yarış ama. 15. sıradan başladıktan sonra aslında podyum şansımız yüksekti. İlk pit stoptan sonra pit yolundaki trafik nedeniyle Williams ve AlphaTauri’ye pozisyon kaybetmek bize pahalıya mâl oldu. Galibiyet peşindeydik. Ancak, o noktada bunun için savaşma şansımızı kaybettik. Slick’lerin ilk bölümünde, temiz havada olduğumda, hızım süper güçlüydü. Latifi ve Tsunoda’yı geçtim. Ne yazık ki son birkaç turda yapamadım. Hamilton’a karşı savunmak için fazla bir şey yapamadım. Çünkü çok eski sert lastiklerim vardı. Yakıta da bakmak zorundaydım ve ana düzlüğün sonunda McLaren’ın arkasına geçerek, podyum pozisyonunu savunmayı imkansız hale getirdim. Charles’ın hizlerini anlıyorum. Çünkü kendi hatası olmadan yarış dışı kaldı. Eminim ki iki araçla da daha fazla puan alabilirdik.
Genel olarak, Ferrari ile bu ilk sezonun ilk yarısı olumlu geçti. Hala devam etmemiz gerekiyor. Arabayı her türlü virajda ve koşulda anlamaya devam etmeliyiz. Ancak bence doğru yoldayız. Zorlamaya devam edeceğiz ve yaz tatilinden sonra daha enerjik olarak geri döneceğiz.
Fernando Alonso
Fernando Alonso: Startta çok şanssızdık. Esteban’ın veya Sebastian’ın bitirdiği pozisyonlarda bitirebilirdim. Çünkü üçümüz sekiz, dokuz ve onuncu olarak yarışa başladık. Sonrasında birinci virajda dışarıdan giderken bir şeyler yanlış gitti ve pozisyon kaybettik. Hiç şüphesiz, ilk beş benim bu sezon aldığım en iyi sonuçtu. Ayrıca beklenmeyen bir galibiyet de takımın en iyi sonucuydu. Başka yarışlarda kötü şansa yenik düşmüştük. Bugün Esteban’la birlikte şans bizimleydi. Umarım bu galibiyet Alpine’in alacağı nice galibiyetlerden biridir. Aynı şekilde Esteban’ın da. İlk galibiyetinizi ve o günü hiçbir zaman unutmazsınız. Bugün Esteban keyfini çıkarmalı ve her saniyesini yaşamalı. Çünkü bu günü her zaman hatırlayacak.
Alonso’nun Hamilton savunmasına, 2005 Imola’da Schumacher’e yaptığı savunma benzetmesi yapıldı. Macaristan GP açıklamaları sırasında, İspanyol pilot bu benzetmeye de değindi, ‘’ Hayır. O zamanlar Schumacher 0.3-0.4 saniye daha hızlıydı. Hamilton’ın aracı yaklaşık 1.5 saniye daha hızlıydı ve bir saniye de lastik avantajı vardı yani benden 2.5 saniye daha hızlıydı. Sondaki iki üç virajda hep aynı hataları yaptı ve beni geçemedi. Son viraja ne zaman normal şekilde girip beni geçeceğini merak ediyordum ki bunu Carlos’a yaptı. Son virajı normal şekilde aldı ve onu ilk turunda geçti. Onu arkamda tutamayacağımı biliyordum ancak aynı zamanda, onu arkamda tuttuğum her tur galibiyete daha da yaklaştığımızı biliyordum.’’
Pierre Gasly
Pierre Gasly: Dürüst olmak gerekirse, ne düşüneceğimi gerçekten bilmiyorum. Muhtemelen umut edebileceğimiz en iyi pozisyon olan P5’te başladık. Ancak daha sonra ilk viraj olayında neredeyse elendik. Altıncı sırada bitirmek için piste geri döndük. Yarışta olan her şeyle, bu sırada bitirmek tabii ki güzel. Ama bence kesinlikle daha iyi olabilirdi. Sıralamada geri kalanların en iyisiydik ve araçtan memnundum. Bu yüzden bu hafta sonundan çıkarılacak pek çok olumlu şey var. Açıkçası Şampiyona’da çok fazla puan kaybettik ve bu da hayal kırıklığı yaratıyor. Ancak, bugünün koşulları göz önüne alındığında mümkün olan en iyi sonucu elde ettiğimizi düşünüyorum. Galibiyet için Esteban’a büyük tebrikler. Bence strateji konusunda doğru olanı yaptılar ve o bunu hak ediyor.
Yuki Tsunoda: İlk turdan sonra P5’e çıkmayı başardım ve bu beni gerçekten mutlu etti. Bütün hafta sonu araçla gerçekten uğraştım. Ancak yarış sırasında tempo iyiydi ve bugün takım için iyi puanlar getirmeyi başardım. Benim için yarışa kadar bu gerçekten zor bir hafta sonu oldu. Bu yüzden uzaklara gitmem, yaz tatilinde kendimi sıfırlamam ve Spa’dan önce ne üzerinde çalışmam gerektiğine bakmam gerekiyor. Böylece, sezonun ikinci yarısı sürekli olarak puan almaya devam edebilirim.
Nicholas Latifi
Nicholas Latifi: Önümdekilerin yaşadığı olayı gördüm, bu kadar aracı geçmeyi beklemiyordum. Ancak diğer araçların hepsinin dışarı çıkmasıyla ben içeride kalmayı başardım. Sağ tarafta daha fazla yol tutuşu ve çekiş vardı. Bu yüzden, kazaya karışmayan araçlara bile kıyasla hızlanabilmeyi başardım. Bu oldukça iyiydi. Ancak bu umduğunuz ama kariyerinizde sadece bir defa karşılaşacağız türden bir starttı. Bu nedenle, dediğim gibi fırsatı avantaja çevirdik. Böyle bir yarış geçirme şansına bir daha sahip olmayabiliriz. Yine de yılın devamında puan kazanabileceğimiz pozisyonlarda olmayı umuyoruz. Fakat böyle şeyler de yaşanabilir. Umarım durum bu olmaz ama takımımızı bu pozisyona getirmek harika.
George Russell
George Russell: Bu, birçok anlam ifade ediyor. Yani dürüst olmak gerekirse oldukça duygusalım. Çünkü bu, bu sadece dokuzuncu sıra anlamına gelmiyor. Bu aynı zamanda benim için üç yıllık sıkı çalışma da demek. Dört yıldır takım zor anlar yaşadı, hayal kırıklıklarına uğradı. Sadece benim için değil çünkü ben de takımın tecrübelediklerini tecrübeledim. Sanırım bu büyük bir rahatlama getirdi. Takımlar Şampiyonası’nda sekizinci sırada olmayı hak ettiğimize inanıyorum. Bu yıl Haas ve Alfa’dan daha iyi işler yaptığımızı düşünüyorum ve bence bu altı (Sebastian Vettel diskalifiye edildikten sonra 10 puan oldu.) puanı hak ediyoruz. Bugün gözümden yaşlar aktı. Bu yaşların nereden geldiğini bilmiyorum ancak birden akmaya başladılar. Bu kadar uzun zamandır bunun için uğraşıyorken, bu benim için için puan almaktan daha fazlası. Bir noktada bunun hiç olup olmayacağını merak ediyorsunuz. Bilirsiniz, Imola’da buna benzer bir durum yaşandı. Avusturya’da sekizinci sıradaydım ve sonrasında Fernando beni geçti. Silverstone’da ceza aldım. Bugün yine biraz şanslı olduğumuzu düşünüyorum.
Macaristan GP Açıklamaları Max Verstappen
Max Verstappen: Az önce bana yine bir Mercedes aracı çarptı… Böyle anlarda hiçbir şey yapamıyorsunuz. Bu açıkça Bottas’ın hatasıydı ve saf dışı kalmamın sebebi de o oldu. Üst üste ikinci yarışta böylesine kötü bir şansa sahip olmak berbat hissettiriyor. O noktadan sonra çok fazla hasar almıştım. Artık gidemiyordum. Hiçbir şey yapamıyordum. Virajlarda frenleyemiyordum ve sürekli lastikler kilitleniyordu. Ayrıca önden ve arkadan kayma vardı. Elbette yarışı bırakabilirdik. Ama denemek ve en azından bir puan almak iyi bir şey. (Vettel diskalifiye edildikten sonra, Verstappen dokuzuncu sıraya yükseldi ve 1 puan daha almış oldu.) Her zaman elimden gelenin en iyisini yapıyorum. Aracın tamamı sağlamsa, elbette ön tarafa yükselebilirsiniz ama sahip olduğum şeyle bunu yapmak çok zordu. Tatile başka şekilde girmeyi tercih ederdim ama henüz hiçbir şey bitmedi. Sadece zorlamaya devam edeceğiz.
Kimi Raikkonen: Yarışın başlangıcı, bu koşullarda biraz beklediğiniz gibi oldu. Yoğun bir ilk tur ve birçok şey oldu. Yarışımızı büyük ölçüde tehlikeye atan penaltıya kadar oldukça iyi görünüyorduk. Trafik ışığı bırakma sistemiyle ilgili bir sorun vardı ve sonunda Mazepin ile çarpıştık. Penaltıya kadar puanlar içindeydik, ancak dipten geri dönmek çok zordu. (Raikkonen Macaristan GP açıklamaları sırasında yarışı onuncu sırada bitirmişti. Ancak, Vettel diskalifiye edildikten sonra bir sıra yükselerek son puanı kazandı.)
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo: Bu yarışlar hayranlar için eğlenceli çünkü her zaman kaos var. Islak kalkışlar asla sıkıcı değil ve bizim için çok zor. Birinci virajın yarısındaydım ve karmaşadan kurtulduğumu düşündüm. Önde bir araba görebiliyordum ve ikinciydim. Bu harikaydı ve köşeden çıkarken Charles’ın üzerime geldiğini gördüm. Ama birinin ona çarptığından şüphelendim. Çünkü bana gerçekten çok geç bir noktada çarptı. İlk virajda hata yapan birkaç sürücü daha vardı ve bu çoğumuza bir yarışa mal oldu. Valtteri açıkçası Lando’ya, Lance ise benimkine mal oldu. Bundan sonra denememize rağmen yapamadık. Önümdeki arabalara tutunabileceğim kısımlar oldu. Ama yaşadığımız araba hasarı ve burada geçiş zorluğu ile gerçekten yarışımızı sınırladı. Sonunda lastikler bitti ve bu sadece işimi zorlaştırdı. Ancak puanlara tutunamadım. Max’e tutunmaya çalıştım ve dürüst olmak gerekirse, iyi yaptığımı sanıyordum! Onu kaç tur oyaladığımı bilmiyorum ama o geçtikten sonra yarış bitti, ki bu utanç verici.
Çok umut verici görünüyordu. Ancak şimdi yarışa ve kaotik sonuçlara baktığınızda, orada olabileceğinizi anlıyorsunuz ama ne yazık ki değiliz. Bugün kendi hatamız olmadan şanssız olan birçok kişiden biriydik. Böyle bir yarıştan sonra hepimiz tatili sabırsızlıkla bekliyoruz. Ancak birkaç gün daha test yapmaya devam edeceğiz. Ardından ara vermeyi ve pilleri yeniden şarj etmeyi dört gözle bekliyorum. Belçika’da daha güçlü bir şekilde geri döneceğiz.
Macaristan GP Açıklamaları Lando Norris
Lando Norris: Söylenecek fazla bir şey yok, kısa bir yarıştı! Ben sadece gerçekten ilk viraja ulaştım. O zamana kadar son derece iyiydi. Üçüncü sıradaydım ama sonra bir yolcu gibi dışarı atıldım. Çocuklar kırmızı bayrak sırasında arabayı tamir etmek ve beni geri döndürmek için harika bir iş çıkardılar. Ancak çok fazla hasar olduğu için imkansızdı. Bu büyük bir utanç, ama bizim suçumuz değildi. Hâlâ iyi bir hafta sonu geçirdik ve o zamana kadar her şey yolunda gidiyordu. Bu yüzden performansımızdan memnun olabilir ve bir sonraki yarışı sabırsızlıkla bekleyebiliriz. Umarım herkes artık hak ettiği bir dinlenmeye kavuşabilir. Buradaki ve fabrikadaki tüm ekip bu sezon harika bir iş çıkardı. Bu hafta sonu kaybettiklerimizi geri almak için daha enerjik ve hazır bir şekilde geri döneceğiz.
Norris, Macaristan GP açıklamaları sırasında Bottas ile alakalı da konuştu, ‘’ Söyleyecek pek bir şey yok. Bu benim hatam değil. Bottas bana geldi ve olay için özür diledi. Bunu yapması güzel ama sonucu ya da başka bir şeyi değiştirmiyor. Daha ilk turdaydık, kimsenin aptalca bir şeye ihtiyacı yoktu ama yapılan şey bu oldu. Bu da her şeyi mahvetti.’’ dedi.
Macaristan GP Açıklamaları Sergio Perez
Sergio Perez: Yaşananlar gerçekten üzüntü verici. Üçüncü sıradaydım, frenajda McLaren’ı geçmiştim ve gerçekten iyi bir yol tutuş yakalamıştım. Maalesef aracım hasar aldı.Bu, benim için çoğu şeyin bittiği anlamına geliyordu. Darbeyi ilk hissettiğimde ‘ah bu Lando’ diye düşündüm. Fakat Bottas’ın büyük bir hata yaptığı ve herkesi yarış dışı bıraktığı ortadaydı. Bu gerçekten üzüntü verici. Takım için çok büyük bir darbe oldu. Aynı zamanda motoru da kaybettik. Bu gerçekten çok kötü. Gerçekten ne diyeceğimi bilmiyorum. Dediğim gibi ilk viraja geldiğimde aracımda güçlü bir darbe hissettim. Bu darbe, sadece benim için değil, tüm ekibimiz için sert bir darbe oldu.
Gerçekten çok iyi başlamıştım ve üçüncülüğe çıkmıştım. Zor koşullarda başarı şansım yüksekti. Ancak o noktada hiçbir şeyi değiştiremezdim. Arkamda ne olduğunu anlamaya çalışmak için olayın tekrarını birkaç kez seyrettim. Bottas ciddi ciddi bir hata yaptı. İlk virajda çok geç fren yaptı. Bu, Max’in aracı da dahil olmak üzere birçok aracın hasar gördüğü bir dizi olaya yol açtı. Olaydan sonra Valtteri yanıma geldi ve onun hatası olduğunu bildiği için özür diledi. Bu bazen yarışlarda yaşanabiliyor fakat bugün, bu hata yarış dışı olmama neden oldu.
Macaristan GP Açıklamaları Charles Leclerc
Charles Leclerc: Benim için son derece sinir bozucu bir Pazar. Güçlü bir başlangıç yaptım ve iyi bir pozisyondaydım. İkincilik ya da üçüncülük için savaşıyordum. Bugün bir fırsatım olduğunu biliyordum. Bu yüzden sakindim ve temkinli hareket ettim. İlk virajı alıyordum ve kimsenin bana böyle bir hamle yapmasını beklemiyordum. Böyle yarış dışı kalmak çok yazık. Hasar o kadar büyüktü ki bir sonraki viraj için fren noktasına geldiğimde hemen spin attım. Yaz tatiline böyle girmek istemedik ama durum bu.
Bazen küçük hataların büyük sonuçlarının olabileceğini biliyorum. Ancak bu sefer, gerçekten küçük bir hata olmadığını düşünüyorum. Lance’i aynalarımda göremedim. 5-6 sıra gerideydi, bu yüzden orada bir şeyler denemesi oldukça gerçek dışıydı. Ancak hayat böyle, bu tür şeyler oluyor. Çok sinir bozucuydu. Sezonun ilk yarısında oldukça şanssız tarafta olduğumu düşünüyorum. Ancak durum böyle ve sezonun ikinci yarısında daha iyi olmaya odaklanacağım.
Macaristan GP Açıklamaları Lance Stroll
Lance Stroll: Evet, kesinlikle. Kazadan kaçınmak için içeri girmeye çalıştım. Aslında yarışın startında olanlara pek fazla bakmadım ama fren yapar yapmaz virajı dönemeyeceğimi biliyordum. Çünkü lastikler kilitlendi ve kaygan zemin nedeniyle şartlar zordu. Araçlarla temastan kaçınmak adına en iyi kararı vermek için elimden geleni yaptım. Yani her şeye bakmamız ve neler olduğunu görmemiz gerekecek. Henüz Charles ile konuşmadım çünkü araçtan yeni çıktım. Bu yarışta ıslak zeminde sorun yaşadık ama dah,a ıslak olan bazı yarışlar vardı. Onlarda iyi performans sergiledik.
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas: Açıkçası bu olay benim hatamdı. Arkadan gelen isim bendim ve yeterince erken fren yapmak benim elimdeydi. Fakat frenleme noktasını yanlış değerlendirdim. Daha önce fren yapmalıydım çünkü frenlemeye başladığımda ön tarafa yaklaşım ve sonra tekerlekleri kilitledim. Lando’ya çarptım ve tüm bu karmaşa ortaya çıktı. Yani yanlış değerlendirmeydi ve benim hatamdı. Hem benim hem de onlar için en iyisi değildi fakat her şeyi denedim. Lastikler kilitlenmişti. Geçiş lastikleriyle debriyajı olması gerektiği gibi kullandım ancak patinaja kaldım. Sanırım formasyon turunda sıcaklık biraz düştü. Bunu incelemem gerekiyor. Ancak karmaşıklığa bu kötü start sebep oldu.
Bunu kabulleniyorum. Açıkçası harika değil ama en azından bir sonraki yarışta geçiş yapmak mümkün olacak. Bu yüzden hafta sonu bitmiş gibi gelmiyor fakat işi daha da zorlaştıracak. Bunun benim hatam olduğunu söyledim, bu yüzden başka birini suçlamaya çalışmadığımı biliyorlar. Yaptığım şey hatayı kabullendim.

(Sebastian Vettel, yarışı ikinci sırada tamamladı. Ancak Alman pilot, yarış sonrası diskalifiye edildi. Yaşanan tüm bu olaylar Vettel’in röportajından sonra olduğu için, ” Macaristan GP Açıklamaları ” yazısında Vettel’in röportajına yer verilememiştir. Çünkü Vettel yarış sonunda ikinci sıra pozisyonuna göre değerlendirme yaptı ancak yarıştan puansız ayrılmış oldu. Vettel ile alakalı gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.)

SEBASTİAN VETTEL YARIŞ SONU DİSKALİFİYE EDİLDİ!

Formula 1 Macaristan GP açıklamaları bu şekildeydi. Daha fazla Formula 1 içeriği için bizi takip etmeye devam edin.

Formula 1 Macaristan GP Özeti

Macaristan GP Açıklamaları: Yöneticiler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here