Formula 1 Azerbaycan GP Sıralama Turları Sonuçları

Charles Leclerc Pole

Formula 1 Azerbaycan GP sıralama turları tamamlandı. Gün saat 12:00’daki 3.antrenman seansı ile başladı. Ardından saat 15:00’da başlayan sıralama turlarıyla tamamlandı. Günün kazananı, kariyerinin 9.pole pozisyonunu 1:41.218’lik turu ile elde eden, Charles Leclerc oldu. Leclerc ve Ferrari üst üste ikinci kez pole pozisyonunu elde etti. Monako’da olduğu gibi Q3 sonunda yaşanan kaza ise sıralama turlarını erken bitirdi. Neredeyse bütün pilotların pistte sıkıntı yaşaması ve yaşanan kazalar seansa damga vurdu. İşte Formula 1 Azerbaycan GP 3. Antrenmen ve Sıralama Turları sonuçları:

3.Antrenman

Bakü’de yaklaşık 25 derecelik sıcaklıkta, oldukça güzel bir havada son antrenman seansı başladı. Piste ilk çıkan isimler Haas pilotları, Mick Schumacher ve Nikita Mazepin oldu. İki pilot da yumuşak hamur tercih ederek piste çıktılar. İlk zaman turları bu iki isimden geldi. Piste çıkan sonraki isim ise Fernando Alonso’ydu.

Ardından yavaş yavaş pilotlar piste çıkarken farklı lastik tercihleri gördük. Red Bull, Mercedes ve Carlos Sainz sert hamurla turlarken; diğer isimlerde orta hamur tercihi gördük. Lewis Hamilton ise seans başlangıcından 10 dakika sonra piste çıktı. Bu sırada Bottas 3.virajda frenajı kaçırarak kaçış alanına çıktı. Sonrasında Perez en hızlı tur zamanını elde ederken; Verstappen 4.virajda pist dışına çıktı. Bitime 42 dakika kala Yuki Tsunoda en hızlı turu elde etti. 3 dakika sonra ise takım arkadaşı Pierre Gasly onu geçti.

Verstappen Kaza Yaptı: Kırmızı Bayrak

Pilotlar turlamaya devam ederken, 15.virajda frenajı kaçıran Max Verstappen; dün Leclerc’in yaptığı kaza ile çok benzer bir kaza yaparak, sağ ön süspansiyonunu kırdı. Bu kaza sonrası kırmızı bayraklar çıktı ve yaklaşık 10 dakika boyunda seans durmuş oldu.

Verstappen’in Kazası:

https://twitter.com/F1/status/1401123060099465218

Sonrasında piste ilk çıkan isim Sebastian Vettel oldu. Bu bölümde, pilotlar genel olarak kayda değer dereceler elde edemedi. 18 dakika kala Lance Stroll’ün dördüncülüğe çıktığı derece en kayda değer tur zamanı oldu. Bitime 16 dakika kala bu kez Nicholas Latifi 3.virajda pist dışına taşmak durumunda kaldı. Ardından Sainz, birçok pilotun sorun yaşadığı 15.virajda kaçış alanına taştı.

Devam eden turlarda bitime 11 dakika kala önce Leclerc en hızlı dereceyi aldı. Ardından Perez onu geçti. Bu sırada Schumacher ve Vettel de 15.virajın kurbanları oldu. 7 dakika kala ise George Russell’ın aracının arıza yapması sebebiyle ilk virajda yolda kaldı. Bu durum kısa süreli sanal güvenlik aracına sebep oldu. Kalan kısa sürede Gasly en hızlı zaman turunu yakaladı. Hafta sonunun sorunlu takımı Mercedes ise Hamilton’un üçüncü en hızlı zaman turunu atmasıyla umutlandı. Seansın kalanında Bottas’ın 3.virajda frenajı kaçırması dışında önemli bir olay olmadı. Böylece Pierre Gasly 3. Antrenman turlarını ilk sırada tamamlarken, Perez ikinci, Hamilton üçüncü oldu.

3.Antrenman Sonuçları:Formula 1 Azerbaycan GP Antrenman 3

Azerbaycan GP Sıralama Turları

Q1

Sıralama turları Leclerc’in piste çıkışıyla başladı ancak daha seans başında yaşanan trafik sıkışıklığı dikkat çekti. Mercedesler hariç tüm takımlar yumuşak lastik tercih etti. İlk zaman turu ise Charles Leclerc’ten geldi. Bu sırada Verstappen’in kaza yaptığı 15.virajda, seansın henüz başında kaza yapan Lance Stroll süspansiyon kırarak kırmızı bayrağa sebebiyet verdi. Neredeyse kimse zaman turu elde edememişken yaşanan kaza sonrası süre durduruldu. 14 dakika kala ise seans bu kez herkesin yumuşak hamur tercihiyle başladı. Leclerc’in turunu geçen isim takım arkadaşı Sainz oldu. Ancak hemen ardından, önce Verstappen ilk sırayı, Perez ikinci sırayı aldı.

Lance Stroll’ün kazası:

http://twitter.com/F1/status/1401188202262806529

Giovinazzi Kaza

Bu anlarda 15.virajın bir kurbanı daha olacaktı: Antonio Giovinazzi. İtalyan pilot Lance Strolle neredeyse aynı kazayı yaparak sağ ön süspansiyonunu kırdı ve seansa devam edemeyen diğer isim oldu. Tekrar kırmızı bayraklar sallandı. Seansın kalan bölümünde önemli bir zaman turu atan sadece iki isim oldu. Lando Norris son turunda beşinciliği alırken; önemli bir hava koridoru etkisi yakalayan Lewis Hamilton ilk sırayı aldı. Ayrıca Mazepin’in 3.virajda frenajı kaçırarak kaçış alanına taştığını gördük.

Q1 Sonuçları:Formula 1 Azerbaycan GP Sıralama Turları Sonuçları Q1

Q2

Daniel Ricciardo Kaza

Q2 bölümünde açılış Vettel ve Sainz’dan geldi. Orta hamur deneme riskine hiçbir takım girmedi ve herkes yumuşak lastiklerle piste çıktı. Vettel’in ilk turu atmasının ardından, önce Sainz sonra Perez ilk sırayı aldı. Devam eden turlarda Verstappen üçüncü, Leclerc ise ikinci en hızlı turu attı. Lastik ısıtmakta zorluk yaşayan Mercedes’ten ise kayda değer zaman turları seansın ortasına doğru geldi. Peş peşe giden iki pilottan Hamilton; 0.004 saniye geride kalarak ikinciliği, Bottas ise yedinciliği aldı. Ardından Max Verstappen, Perez’i sadece 0.005 saniye farkla geçerek ilk sırayı aldı. Böylece 3 pilot saniyenin binde biri içerisine sığmış oldu. Tsunoda ise dördüncülüğü elde etti. Toplam 7 pilotun 0.2 saniye içerisine sığdığı heyecanlı seans; Daniel Ricciardo’nun 3.virajda yaptı kaza sonrası sallanan kırmızı bayrakla sonlandı. Kırmızı bayrak sebebiyle son turunu atamayan Vettel çok küçük bir farkla Q3’e kalamadı. Q2 seansında elenen diğer isimler ise Esteban Ocon, Daniel Ricciardo, Kimi Raikkonen ve George Russell oldu.

Q2 Sonuçları:Formula 1 Azerbaycan GP Sıralama Turları Sonuçları Q2

Q3

Bakü pistindeki heyecanlı sıralama turlarının son bölümünün başlangıcını Mercedes pilotları yaptı. Mercedes’in lastik ısıtmakta yaşadığı sorunlar nedeniyle ilk zaman turları Ferrariler’den geldi. Leclerc’in turunun ardında kalan Sainz ikinci sırayı aldı. Ardından önce Verstappen, sonra Hamilton ikinci sırayı elde ettiler. Bottas ise hayal kırıklığı yaratan performansıyla 8.sırada kaldı. Seans boyunca trafik sıkışıklığının çok fazla olduğunu gördük. Yaklaşık 2km uzunluğundaki start düzlüğünde hava koridoru etkisinin yarattığı yaklaşık yarım saniyelik avantaj bu trafiğin oluşma sebebiydi. Atılan turlar sonrasında Gasly oldukça iyi bir turla dördüncü, çaylak pilot Tsunoda ise yedinci sırayı aldı. Ardından pilotlar bitime yaklaşık 2 dakika kala son turlar tekrar piste çıktı. Ancak 3.virajda Ricciardo’nunkine benzer bir kaza yapan Tsunoda, Carlos Sainz’in de burada kaza yapmasına neden oldu. Bitime 1.29 dakika kala yaşanan bu kaza sıralama turlarının da sonucunu ilan etmiş oldu.

Tsunoda ve Sainz’ın kazaları:

http://twitter.com/F1/status/1401179922173988865

Üst üste ikinci kez son turların kırmızı bayrak sebebiyle atılamadığı Azerbaycan GP’de pole pozisyonu yine Charles Leclerc’in oldu. Lewis Hamilton elde ettiği ikincilik ile Mercedes’i ilk çizgiye taşıdı. Şampiyona lideri Max Verstappen ise üçüncü sırayı alarak, yarışın startında ilk virajdaki heyecanın artmasını sağladı.

Q3 Sonuçları:Formula 1 Azerbaycan GP Sıralama Turları Sonuçları Q3

İlk 3 Sıradaki Pilotun Açıklamaları:

Charles Leclerc: Aslında oldukça kötü bir tur olduğunu düşündüm. 2-3 virajda hatalar yaptım ancak ardından son sektörde Lewis’ten büyük bir hava koridoru yakaladım ve bu bana biraz yardımcı oldu. Genel olarak hava koridoru olmasa dahi pole pozisyonuna yakındık. Bugün bu kadar rekabetçi olmayı beklemiyordum. Kırmızı bayraklar sallandığında da daha iyi bir dereceye sahiptim. Umarım Carlos için her şey yolundadır. Kazayı görmedim, bu yüzden bir fikrim yok. Umarım takım için her şey yolunda olur.

Art arda ikinci pole pozisyonunu almak kesinlikle iyi hissettiriyor. Ancak diğer taraftan yine kırmızı bayrak oldu. Keşke normal bir pistte olsaydı ancak günün sonunda pole pozisyonunu aldık.

Lewis Hamilton: Bu, bizim için harika bir sonuç. Çünkü bütün hafta sonu boyunca çok sıkıntı yaşadık. Burada olmayı beklemiyorduk. Ancak sakinliğimizi koruduk ve arka planda zorlu tartışmaları yapmaya devam ettik. Birbirimize meydan okuduk. ‘Hayır’ kelimesini cevap olarak kabul etmedik ve iki gün boyunca çok fazla şey değiştirdik. Bence seanslar arası gece boyunca yapılan çalışmalar mükemmeldi. Pozitif olmaya devam ettikleri için herkes ile gurur duyuyorum. Buradakilere çok yakın olabilmek bizim için iyi bir sonuç.

Max Verstappen: Dürüst olmak gerekirse çok aptalca bir sıralama seansıydı. Fakat yapacak bir şey yok, yine de üçüncü olduk. İyi bir aracımız vardı, üçüncü antrenman seansından sonra iyi bir şekilde geri döndük ve bence her şey yolunda gidiyordu. Bu tarz kötü olaylar hep yaşanıyor, sadece bunun sıralamaların üçüncü bölümünde olması büyük bir şansızlıktı ama bu bir cadde pisti ve böyle şeyler yaşanabiliyor.

Azerbaycan GP Yarış Saat Kaçta?

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here