2021 Avustralya GP İptal Edildi!

Bilindiği üzere Covid-19 salgını sebebi ile hem Formula 1 hem de MotoGP’de sezon içerisinde takvimde pek çok değişim yaşanıyor. İki senedir 2 şampiyonanın da sezon başında açıklanan takvime uyamadığını görüyoruz. Hatta bu sebeple aralarında Türkiye’nin bulunduğu pek çok ülke bu şampiyonaların yarışlarına dahil olma fırsatı yakalamıştı. Konuyla alakalı son haber Avustralya’dan geldi. Avustralya GP Corporation’un paylaştığı bilgiye göre 2021 Avustralya GP iptal edildi. Hem de sadece Formula 1 değil, MotoGP yarışı da iptal edildi. Ancak gelecek sene için umutlar yüksek.Formula 1 Avustralya GP İptal Edildi

Formula 1 Tarafı

Avustralya GP, Formula 1 özelinde yıllardır sezonun açılış yarışı olarak koşuluyor. Hatta geçtiğimiz sezon da takımlar Avustralya’ya uçmuş ancak yarış oradayken iptal edilmişti. Bu sezon da Formula 1, bu yarışı gerçekleştirebilmek için yarışı Mart ayından Kasım ayına taşımıştı. Böylece şartların iyileşmesi ve yarışın takvimin sonuna doğru da olsa yapılması planlanıyordu. Mevcut seyahat kısıtlamalarının devam etmesi ve F1 personelini (pilotlar, yöneticiler, mekanikler vb.) süreçten ayrı tutabilmek için yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanması 2021 Avustralya GP’sini imkansız hale getirdi. Ayrıca Avustralya Hükümeti de kendi vatandaşları ile alakalı sorunları çözememişken, Formula 1 için bazı imkanlar sağlama fikrine sıcak bakmadı.

Konuyla alakalı konuşan Avustralya GP Corporation CEO’su Andrew Westacott konuyla alakalı şunları söyledi; “MotoGP ve Formula 1 taraftarların duymak istediği haberin bu olmadığını biliyoruz. Victoria Hükümeti, Formula 1 ve Dorna Sports’a bu zorlu dönemde ortaya koyduğu çaba, destekleri ve bu iki büyük etkinliğe olan bağlılıkları nedeniyle teşekkürlerimi sunmak istiyorum.”

Formula 1 CEO’su Stefano Domenicali ise bu iptale rağmen 23 yarış düzenleme istekleri olduğunu yineledi. Domenicali konuşmasında şunları söyledi; “Bu sezon Avustralya’da yarışamayacak olmak bizi hayal kırıklığına uğratsa da, 2021’de 23 yarış gerçekleştirebileceğimize eminiz. Avustralya Grand Prix’sinden boşalan yer için bir dizi seçeneğimiz var. Önümüzdeki haftalarda bu seçenekler üzerinde ayrıntılı şekilde çalışacağız. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra daha fazla açıklama yapacağız.”Formula 1 Avustralya GP Red Bull

Avustralya GP Formula 1 2022 Takviminde İlk Yarış Olmayabilir

Formula 1’de Avusturalya GP’sinin 2022 yılında dönmesine yüksek bir ihtimal veriliyor. Ülkedeki aşılama çalışmalarının başlaması ve yıl sonuna kadar ciddi bir kesimin aşılanacak olması hedefi var. Dolayısıyla Melbeurne’de Albert Park Pistinde bir yarış yapılması ihtimali oldukça yüksek. Ancak bunun uzun yıllardır olduğu gibi ilk yarış olması ihtimali düşük.

Konuyla alakalı konuşan Victoria Eyalet Hükümeti Spor Bakanı Martin Pakula; “Gelecek yıl sezonun ilk yarışının Melbourne’de düzenlenmesinin pek de mümkün olmadığını görüyoruz. Bir süredir Formula 1 ile Nisan ayında bir yarış düzenleme olasılığını tartışıyoruz. Açıkçası başka seçenekler mümkün olsa bile Nisan ayını hedefliyoruz.” dedi.

Pakula ayrıca 2025 yılında bitecek olan sözleşmelerini uzatmak istediklerini de sözlerine ekledi. Albert Park’ın uzun yıllar boyunca Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapmasını istediklerini; ayrıca bu konuyla alakalı F1 yönetimi ile yakından çalışacaklarını belirtti.

MotoGP Tarafı

Sezon başında açıklanan takvimdeki yarış sayısını koruma isteği Formula 1’de olduğu gibi MotoGP yönetiminde de var. Hatta MotoGP konuda oldukça hızlı davrandı. Normal şartlarda her şey planlandığı gibi gitmiş olsaydı 24 Ekim tarihinde Avustralya’da Phillip Island pistinde sezonun 17.yarışı düzenlenecekti. Ancak Avusturalya’nın devre dışı kalmasıyla takvimdeki yarış sayısı 18’e düşmüş oldu.

MotoGP yönetimi ise konuyla alakalı hızlı davranarak bu boşluk için Portimao pistiyle anlaştı. Böylece ikinci bir Portekiz yarışı takvime dahil oldu. Ancak durum tam anlamıyla Avustralya çıktı Portekiz girdi şeklinde olmadı. Takvimde Avustralya’dan bir sonraki hafta sonu gerçekleştirilecek olan Malezya GP, Avusturalya’nın olması gereken 24 Ekim tarihine çekildi. Bu değişikliğin sebebi sezonun son yarışı olan 14 Kasım’daki Valensiya GP öncesine bir yarış daha ekleyebilmekti. Böylece Portekiz’deki ikinci yarış da 7 Kasım’a alınarak takvim 19 yarışa tamamlanmış oldu. Portekiz’de bu pistte, bu yıl ikinci kez düzenlenecek olan yarış; bu kez Portekiz GP değil, Algarve GP adı ile düzenlenecek.

Konuyla alakalı açıklamalar yapan Dorna CEO’su Carmelo Ezpeleta; “Avustralya’da iki sorunumuz vardı: birincisi karantina ve ikincisi, Philip Island pistinde oldukça karmaşık olan bubble konsepti. Çünkü bu civarda çok az sayıda otel var. Bu yüzden personelin civardaki evlerde olması gerekiyordu.”  dedi ve yarışın neden yapılamadığını biraz da olsa açıklamış oldu.Avustralya GP Valentino Rossi

Formula 1 Avusturya GP Yarış Özeti ve Değerlendirmesi

MotoGP Hollanda GP Yarış Özeti ve Değerlendirmesi

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here