2022 Formula 1 Sezonu, 2021 Yılından Daha İyi Olacak…

Efsane bir Formula 1 sezonu bizi bekliyor. Bunda hiç şüphe yok. 2021 Formula 1 sezonu muhtemelen F1’in şu ana kadarki turbo hibrit döneminin en iyisiydi ve sporun şimdiye kadar gördüğü en harika sezonlardan biriydi. Max Verstappen ve Lewis Hamilton 22 yarış boyunca kafa kafaya gittiler ve her şey, son yarışın son turuna kadar heyecanlı bir şekilde ilerledi. 2021 F1 sezonu İnanılmaz bir sezondu ve aynı derecede inanılmaz koşullarda sona erdi.

Ancak 2022’de F1 için bir değişim rüzgarı geliyor. Bu değişimin en önemli nedenlerinden biri mevcut arabaların artık karşımıza çıkmayacak olmasından kaynaklanacak. Onların yerine yeni, daha yarışçı ve radikal olarak farklı görünen, yere basma kuvvetinin çoğunu büyük miktarlarda aerodinamik gövdeden değil, zeminden alacak olan F1 araçları geliyor. Spor, 2014’te hibrit güç ünitelerinin piyasaya sürülmesi veya belki de Brawn GP’nin zirveye çıktığı 2009 gibi yılların en büyük sarsıntısı olabilecek şeye doğru gidiyor. Formula 1’in önümüzdeki gelecek sezonunun az önce tanık olduğumuz 2021 sezondan bile daha iyi olma potansiyeli var.

2022 F1 Sezonunda Rekabetçi Düzen Sarsılacak

Potansiyel olarak beklediğimiz en büyük şey, rekabetçi düzende büyük bir sarsıntı yaşanacak olmasıdır. 2021’in sonunda Mercedes ve Red Bull neredeyse aynı hizadayken, McLaren ve Ferrari üçüncülük mücadelesinde arkalarındaki takımlardı. Gelecek sezonun ne kadar bilinmez olduğu düşünüldüğünde, bu yıl için sıralamada büyük bir sarsıntı potansiyeli var. McLaren zirveye sıçrayabilir ve Mercedes kendini orta sahada bulabilir. Ayrıca Williams başlangıçta büyük bir sıçrama yapabilir.

Hayranları ne olacağı konusunda bu kadar meraklandıran bunun gibi senaryolardır. Belki de bir kural değişikliğinden sonraki son büyük sıçrama, Williams’ın 2013’te 9. iken 2014’te 3. sıraya çıkmasıydı. Elbette düzenin değişmeyeceği garanti değil. Belki bir Ferrari veya McLaren, Red Bull ve Mercedes’e önde katılır ve Williams gibi bir takım düzenli olarak puan alabilirse, 2021’e benzer bir düzende kalabilir. Temelde ekiplerin yararlanabileceği hiçbir boşluk olmayacağı gerçeği, teoride kimsenin böyle bir sıçrama yapamayacağı ve kilometrelerce önde olduğu anlamına gelir. Ancak bu yeni arabaların çıkaracağı birçok farklı bilinmeyenler var.

Formula 1 Arabaları Daha Fazla Hüküm Sürecek 2022 Formula 1 Sezonu, 2021 Yılından Daha

Bu belki de hayranları ve Formula 1’i sevenleri en çok memnun edecek olanıdır. 2022 F1 arabalarının fikri, yere basma kuvvetinin büyük çoğunluğunu otomobillerin zeminlerinden ve alt döşemelerinden elde eder ve karoserdeki aerodinamik parçalara güvenilmemektedir. Ayrıca ön kanatlar çok daha basit ve Kanatçıklar çok az olacaktır. Bu, arabaların ürettiği kirli hava seviyesini büyük ölçüde azaltacak ve bu da arkadakilerin daha yakından takip etmesine izin verecektir. Kirli hava ve duman hala var olacak ama eskisi kadar etki etmeyecek.

Bu teoride alanı bir araya getirecek ve daha yakın yarışlara izin verecektir. Bu elbette İspanya gibi oldukça ortalama yarışların çok daha ilginç hale gelmesine yol açabilir. Şaşırtıcı bir şekilde simülasyonlar, araçların 2021’deki benzerlerine göre çok fazla hız kaybetmediğini gösteriyor. Dürüst olursak yarışlar, geçen sezonda hiç de fena değildi. Bu yüzden de 2022 yılında rekabetin daha da artacağı düşünülmektedir.

2022 F1’de Maliyetler Düşürüldü

Arabaların dışındaki en büyük şey, F1’lerin maliyet sınırının artık sıkı bir şekilde yerine getirilmiş olmasıdır. 2021’de takımlar yıl için 145 milyon dolar ile sınırlıydı fakat bu 2022 F1 sezonu için 140 milyon dolara ve 2023’ten itibaren 135 milyon dolara düşecek. Araçlara hala çok fazla para harcanıyor fakat bu büyük takımların 200 milyon doların üzerinde harcama yapmasını engellerken, Williams gibi daha küçük takımlar muhtemelen sadece 135 milyon dolarlık rakamı daha rahat harcayabilmesine olanak sağlıyor. Umarım, bu gelişme araçların hızını kontrol eder ve sonuç olarak rekabeti birbirine daha da yakınlaştırır. Buna ek olarak 2026’da gelecek olan motorların basitleştirilmesi ve halihazırda uygulanan maliyet sınırı, Volkswagen grubu gibi markaların da Formula 1’e katılmaya teşvik ediyor.

Formula 1 Markaları Bilinmeyene Doğru İlerliyor

2022 sezonu Formula 1 için çok büyük bir bilinmezlik hem bizleri hem de takımları bekliyor.  Bu yıl, yıllardır spor kurallarında ve yönetmeliklerinde yapılan en büyük değişikliklerden birini ve kesinlikle turbo hibrit çağındaki en kapsamlı değişikliği göreceğiz. Ancak 2021 F1 sezonundan yola çıkarsak değişen sistemler ve araçlarla birlikte 2022 F1 sezonu başka klasik ve kült haline gelebilir. Böylece 2022 Formula 1 Sezonu, 2021 Yılından Daha İyi Olacak!

F1 ve Motor Sporları Haberleri 

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here