Çevre kirliliğinin arttığı ve atmosfere karışan sera gazlarının yükseldiği şu günlerde birçok kişi “karbon ayak izi nedir?” araştırmaya başladı. Özellikle otomotiv dünyası, bu konuda farkındalık yaşamaya başlayarak elektrikli otomobilleri yaygınlaştırdı. Peki, aracınızda yapacağınız birkaç düzenlemeyle karbon ayak izinizi düşürebileceğinizi biliyor muydunuz? Cevabınız hayır ise gelin birlikte yanıt arayalım.

Karbon Ayak İzi

Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek için her birey karbon ayak izini olabildiğince azaltmalıdır. Peki, karbon ayak izi nedir? Karbon ayak izi temel olarak kişinin gün içerisindeki hareketlerinin sonucunda çevreye yayılan sera gazı miktarıdır. Sera gazları dünyayı sıcak tutan en temel etkenlerdendir. Bunun sonucunda küresel ısınma daha da artar. Ayrıca bahsi geçen bu miktar karbondioksit cinsinden ölçülerek elde edilir. Bu durumda her bireyin karbon ayak izi farklıdır. Bu farklılığa neden olan faktörlerden bazıları ise enerji tüketimi, beslenme şekli, finans seçimi ve atık yönetimidir. Çevre kirliliğini azaltmak adına birtakım bireysel önlemler alınabilir.

Ayrıca karbon ayak izi doğrudan ve dolaylı olarak ikiye ayrılır. Bu iki kavramın ayrımı oldukça basittir. Doğrudan karbon ayak izi bireyin yaptığı davranışları dikkate alır. Bireyin evde kullandığı veya arabada kullandığı enerji tüketiminin değeri buna örnek verilebilir. Dolaylı karbon ayak izi ise kişinin tercih ettiği ürünlerin üretiliş sürecinden aldığı paydır. Bu noktada bireyler özellikle araç alımı ve kullanımı esnasında bazı hususlara dikkat ederek (özellikle doğrudan) karbon ayak izini azaltabilir.

Araçlarda Karbon Ayak İzi Nasıl Azaltılır?

Karbon ayak izi

Öncelikle söylenmelidir ki içten yanmalı otomobillerden ziyade alternatif yakıtlı otomobil kullanmak çevre için çok daha faydalı olacaktır. Zaten günümüzde elektrikli araçlar da oldukça yaygın hale gelmeye başlıyor. Elektrikli araçların yüksek fiyatlı olması bazen tartışma yaratıyor. Fakat kişilerin bütçesine göre en az karbondioksit salınımı yapan araç tercih edilebilir. Örneğin elektrikli araçlara muadil olarak PHEV ve MHEV motorlar seçenekler arasında yer alabilir. Çünkü bu araçlar, benzin motorunu desteklediği için yakıt tasarrufu sağlar. Böylelikle salınan gaz miktarında azalma olur. Elektrikli otomobillerde ise teknolojik yenilikler sayesinde karbondioksit salınımı sıfıra düşürülür.

Yukarıdaki yöntemlerin dışında karbon emisyonlarını azaltmak için daha farklı yöntemlere gidilebilir. Bu noktada araç satın alırken düşük emisyonlu arabalar tercih etmek dünya için daha faydalıdır. Bu oranlara, araçların teknik detaylarının bulunduğu web sitelerden ulaşabilirsiniz. Son olarak aracınızda yapacağınız verimli sürüş teknikleri sayesinde karbon ayak izinizi azaltabilirsiniz. Gelin bu konuyu maddeler halinde açıklayalım.

  • Lüzumsuz yere hızlı gitmek, yakıt tüketimini arttırdığından dolayı aracın karbondioksit salınımını yükseltir.
  • Lastiklerin üretim sürecinde karbondioksit salınımı gerçekleşir. Dolayısıyla kaliteli ve uzun süre dayanabilecek doğru lastik tercih etmek daha yararlı olacaktır.
  • Yeterince şişirilmemiş lastikler, emisyonları arttırır. Lastik basıncını kontrol etmek kolay bir işlemdir. Lastik bakımı düzenli olarak yapılırsa karbon ayak izine etkisi artar.
  • Araç bakımları düzgün yapılırsa CO2 salınımı daha az gerçekleşir. Örneğin arızadan kaynaklı olarak motor yakıt yakabilir. Bu noktada gereksiz yere yakıt harcanır. Fakat periyodik bakımı zamanında yapılan araçlar, bu tarz sorunları daha az yaşar.
  • Doğru klima kullanımı oldukça önemlidir. Örneğin yüksek hızlarda cam yerine klima açmak daha doğrudur. Bunun yanında trafikli yolculuklarda cam açmak gerekir. Bu sayede daha verimli yakıt kullanılır.
  • Aracınızda bulunan gereksiz eşyaları çıkartırsanız arabanın yükü hafifler ve daha verimli çalışır. Böylelikle daha az karbondioksit salınımı gerçekleşir.
  • Eğer aracınızda adaptif cruise control (hız sabitleyici) sistemi yer alıyorsa uzun yolculuklarda kullanımına dikkat etmek daha faydalı olacaktır. Çünkü bu sayede hız sabit bir düzeyde korunabilir.

Uygun Fiyatlı Hibrit Araçlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here