İngiltere’de Dizel Araçlar Toplatılacak!

0
1883

Avrupa’ya gidenler fark etmiştir, hava çok daha temiz görünüyor. ‘hava nasıl temiz görünür‘ demeyin, gökyüzüne baktığınızda çok daha net bir görünüm fark ediyorsunuz. Çevre kirliliği ile mücadele de devletin başrolde olması zaman içinde Avrupa’nın bu konuda önemli bir geri kazanım elde etmesini sağlamış. Ülkemizde biz, henüz bu bilince çok yaklaşamadık. Avrupa’nın çevreci ulaşım konusunda da ciddi tedbirleri var. Örneğin toplu ulaşımı kampanyalarla, devlet adamlarını ve ünlüleri metroyla seyahat ettirerek, uygun fiyatlı biletlerle destekliyorlar. Bir diğer yandan elektrikli araç kullanımına devletin teşviki söz konusu. Bugün, Avrupa’nın bazı ülkelerinde neredeyse %80’e varan oranda elektrikli araç kullanılıyor. 

 

Araçların yakıt teknolojileri, çevreye bir miktar karbondioksit salınımı yapıyor. Bu, benzinli ve dizel araçlarda da böyle. Hatta bataryaların neden olduğu kirlilik düşünülürse elektrikli araçlar da yüzde yüz çevreci sayılmaz. Ancak çevreye en büyük zararı dizel motorlu araçlar veriyor. Daha uygun fiyatlı yakıt tüketimi dizel araçlara olan ilginin nedeni iken bu araçlar maalesef çevreye çok zarar veriyor. İşte bu konuyu gündemine taşıyan İngiliz hükümeti, yakın zamanda bir karar aldı: Artık İngiltere’de dizel motorlu araç kullanılmayacak. Haberin detayları şöyle:

 

Egzoz emisyon testlerini geçemeyen dizel araçlar, toplanacak ve hurdaya ayrılacak. Elbette hurdaya alınan araçlar için aracın sahibine devlet bir bedel ödeyecek. Emisyon testini geçemeyen araçlar için uygunsa tamir de söz konusu. Bu konuda masrafları da yine hükümet üstlenecek. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here