İkinci Elde Satışlar Pandemiye Rağmen Canlılığını Koruyor

Ülkemizde gerek ikinci elde gerek sıfır otomotiv pazarında satışlar uzun süredir yükselişte. Pandemi başladıktan sonra ulaşım ihtiyaçlarını bireysel araçları ile karşılamayı tercih eden insanların artırdığı talep hala azalmış değil. Öyle ki ne artan kurlar ne de zamlanan vergiler vatandaşların otomobil sahibi olma isteklerini azaltamadı.

Otomotiv pazarında yaşanan gelişmeler ve sektörün genel durumu hakkında yorumlarda bulunan Garenta Genel Müdürü Emre Ayyıldız: “İkinci el araç pazarının yılı 8-8.5 milyon adetlik bir büyüklük ile kapatacağını bekliyoruz. İkinci el araç fiyatlarında yükselişin süreceğini öngörüyoruz” dedi. Ayyıldız, sıfır araç pazarında ise yıl sonuna kadar 650-700 bin adet satış yapılmasının öngördüklerini de sözlerine ekledi. Ülkemizde geçtiğimiz yıl 7.6 milyon adet satışla ikinci elde rekor kırıldığı verisini hesaba kattığımız zaman, Ayyıldız sene sonunda yeni bir rekoru işaret ediyor diyebiliriz.

İkinci Elde Artış

“Hayatımda ikinci el araç fiyatının düştüğünü hiç görmedim”

Covid-19 patlak verdikten sonra fabrikaların üretimi durdurmasıyla başlayan arzın talebi karşılayamaması sorunu hala devam etmekte. Araç üretilemediği için boş kalan bayiiler yükselen talebe cevap veremedi, hal böyle olunca müşteriler gözünü ikinci el otomobile çevirdi. Öyle zamanlar oldu ki ikinci el araçlar 0km araçlardan daha pahalıya satışa sunuldu, hatta satıldı da. Beklenmedik derecede artan ikinci el satışları galeriler ve sermaye sahipleri için çok karlı bir ticaret opsiyonu oldu. Bugün bile durumun değiştiğini söylemek mümkün değil. Bir çok bayide sıfır araç yokken galeriler sıfır araçlarla dolu.

Bu sebeplerden artan ikinci el fiyatları hakkında yorumlarda bulunan Emre Ayyıldız, artışların temel sebebinin döviz kurundaki artış olduğunun altını çizdi. Önümüzdeki süreçte fiyatların nasıl olacağı ile ilgili ise, “İkinci el piyasasında fiyat artışları devam edecek, fakat faizlerin yükselmesi fiyat artışlarının hızını düşürür” diye konuştu. Sıfır araç bulunurluğunun artmasıyla fiyatların nasıl etkileneceği sorusuna ise “Hayatımda ikinci el araç fiyatının düştüğünü hiç görmedim” yanıtını verdi.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here