İkinci el araçlara KDV düzenlemesi geliyor!

Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonucunda Cumhurbaşkanı açıklaması ile yayınlanan habere göre, ikinci el alım satım yapan ticari işletmeler için, yüzde 1 olan KDV (Katma Değer Vergisi) oranı %18 olarak değiştiriliyor.

1İkinci El Araç Fiyatlarına Etkisi Nasıl Olur?

Vergi oranının artması ile, ikinci el otomobil fiyatlarının yukarı yönlü bir trend çizebileceği konuşulurken, fiyatların %2 oranında bir artışa konu olabileceği söyleniyor.

Dünya gazetesine konuşan Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın; “Bu gelişme ikinci el fiyatlarını maalesef yukarı çeker. Kurumsal ikinci el işi yapan firmaların maliyetleri artar. Küçük esnafın yaşaması zorlanır. Olan yine vatandaşa olur. Kurumsal firmalar mecburen fiyat artıracak. Bunu gören vergi vermeyen galerici de fiyat arttıracak. Ama yine doğru fiyatları yansıtmadığı için vergiden kaçıracak. Maalesef ikinci el almak daha da zorlaşacak. ikinci el otomobil kurumsal tarafta işini tümüyle kayıtlı yapan yüzde 38 vergi ödeyerek yapacak. Noterlerde elden para alışverişi çoğalır. Bireysel alım satımın önü açılacak. Kurumsallaşma ve istihdamın önü kapanır. Kurumsal şirketler bu işten olumsuz etkilenecek.” dedi.

Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu; “Yeni düzenlemede sadece özel matraha tabi olan araçlara yönelik bir KDV artışı söz konusu, toplamda piyasaya yüzde 1 ila yüzde 2 civarında ek bir fiyat artışı getirecek. Temel olarak kurumsal ikinci el ticareti yapan firmaların şahıslardan satın aldığı araçların satışında uygulanan özel matrah hesaplaması bu firmalara ek maliyet yükü getiriyor. Kurumsallaşma çabasında olan ikinci el sektöründe dönüşümün hızını yavaşlatacak bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

2İkinci El Araçlara KDV Düzenlemesi Pek Olumlu Karşılanmadı..

Bu durumun özellikle kayıt dışı araç satışı yönünden olumsuz bir durum meydana getireceğini söyleyen sektör temsilcileri, yüksek otomobil fiyatlarının daha da yükselmesinden korkuyor. Kurumsal anlamda ikinci el otomobil alım satımı yapan şirketler açısından maliyetleri artıran bu durum, dolaylı ve doğrudan vatandaşa yansıyacak gibi görünüyor. Şirketlerin ve bu anlamda ticaret yapan esnaf yükselen bu maliyetleri otomobil fiyatlarına yansıtacak ve otomobil sahibi olmak isteyen kullanıcılar açısından durum daha da zor bir hale gelecek şeklinde yorumlamalar karar sonrasında konuşulanlar arasında yer alıyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here