Son yıllarda İkinci el araba alırken dolandırılanların sayısı arttı. Bu durumun hukuki, politik, ekonomik pek çok nedeni var.  Peki, en çok kimleri dolandırıyorlar?

İkinci El Araba Alırken En Çok Kimler Dolandırılıyor?

Dolandırıcılık, belki de insanlık tarihi kadar eski bir eylem. Evet, insanı, onun zaaflarından faydalanarak kandırıp parasını almak sistemli bir suç eylemi. Bazı filmlerde son derece zekice ve karizmatik bir iş gibi gösterilerek bazen özendirilen dolandırıcılık, aslında emek ve hayal hırsızlığı. İkinci el el araba alırken de bu durumla karşılaşmak mümkün

İkinci el oto piyasasında çok karşılaşılan dolandırıcılık örnekleri, ikinci el araba alma konusundan soğutur nitelikte. Oysa biraz araştırmak, kural dışı isteklere karşı dikkatli olmak doğru hatta avantajlı bir biçimde araba almak için yeterli. Peki, 2. el araba alırken dolandırılan insanların ortak özellikleri ne? İnsanlar dolandırıcılara neden kanıyor? Araba alırken dolandırılmamak için ne yapmak, nelere dikkat etmek gerekir?

ikinci el satış

2. el araç alırken dolandırılan insanların anlattıklarını dinlediğinizde ya da ikinci el araç dolandırıcılığı hikayelerini okuduğunuzda hepsinin tek bir ortak noktası olduğunu fark ediyorsunuz. Bu insanların hepsi, çok avantajlı bir biçimde yeni bir araba almanın cazibesine kapılıyor. Kim istemez ki elindeki parayla alabileceğinden çok daha iyi bir arabaya sahip olmayı. En karlı alışverişi yapıp hem egosunu tatmin etmeyi, hem kar etmeyi hem de çevresindekileri sevindirmeyi…Ancak gerçekte bir malın piyasa değeri muadillerinin değeriyle benzerdir. Eğer bu değerin çok altında bir rakam sunuluyorsa bu malı almadan önce biraz daha fazla araştırma yapmak, söz konusu uygun fiyatın gerçek nedenini iyice öğrenmek gerekir.

Sahibinden ikinci el ilanlarıyla ya da oto pazarlarında yaşanan dolandırıcılık hikayelerinde gerçek piyasa değerinin yaklaşık %20 oranında daha uygun fiyatlarla satışa sunulan araçların cazibesi ortak özellik. Burada bu cazip fiyat, öyle cezb edici ki, alıcı diğer detayları çok fazla sorgulamadan, normal prosedürü de esneterek hızlı bir biçimde aracı almak istiyor. İşte tam da bu düşünce şekli, dolandırıcının hedefine ulaşmasını kolaylaştırıyor. Peki, araba alırken dolandırılmamak için nelere dikkat etmelisiniz?

Car Shipping Scam - Online Car Fraud

2. El Araba Alırken Kandırılmamak İçin Bunlara Dikkat Edin!

1. Piyasa değerinin altında verilen ilanlar için size satıcının sunduğu bahaneleri baz almak yerine resmi değerleri dikkate alın.

2. Ne sebep sunulursa sunulsun kimseye kapora, ön ödeme yapmayın. Ödemeyi sadece satış işlemi sırasında noter huzurunda yapın.

3. Aracı almadan önce plaka sorgulaması ile Kasko hasar kaydı gibi sorgulamaları yapın.

4. Trafik cezası sorgulaması yapın. Noterde de araç satışı sırasında varsa cezası çıkacaktır. Noter memuru bu konuda size bilgi verir. Vermezse sorun.

5. ‘Yurt dışındayım, aracı getirmek için iş yerinden izin almam gerek. Kendi yakınınıza 5 bin Euro yatırın. Bu dekont ile ben de iş yerimden izin alacağım’ diyen kişilere itibar etmeyin. Siz, ‘nasılsa parayı kendi yakınıma yatırıyorum, ondan başkası çekemez’ diye düşünseniz de dolandırıcılar dekont üzerinde yazan referans numarası ile ya da sahte kimlik düzenleyerek yurt dışındaki ofislerden parayı çekebiliyorlar.

6. Size uzak şehirlerdeki satıcıların ‘aracı sana getirmem için şu hesaba kapora yatır‘ önerilerini dikkate almayın. Güvenmeyin. Bunlar en sık rastlanan dolandırıcılık yöntemleridir.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here