Hangi otomobil markaları Rusya’ya araç satmayacak? Bildiğiniz üzere bütün ülkeler ve insanlar, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya yapılan yaptırımları merakla beklemektedir. Dünyanın en gelişmiş ve bilinen şirketleri bile Rusya’daki operasyonlarını sonlandırma kararı aldılar. Rusya’ya karşı yapılan yaptırımlar ve boykotlar hız kesmeden büyüyor. Böylece Rus ekonomisine verilen ağır yaptırımlar sayesinde Ukrayna’daki işgalin sona ereceği düşünülmektedir. Ukrayna’nın başkanı Volodimir Zelenski, Nato’ya ve BM’ye sürekli olarak çağrılarda bulunmaktadır ve askeri yardım istemektedir. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nin sözünden çıkamayan Nato ülkeleri, Rusya’nın doğal kaynaklarından ve ekonomik gücünden dolayı protestolarını sessizce gerçekleştirmeye çalışıyorlar. 2022 yılında otomobilin en önemli üreticilerine baktığımız zaman birçoğu Rusya’daki faaliyetlerini ve operasyonlarını askıya aldı. İşte Rusya’da araç satmayacak olan otomotiv markaları…

Rusya’da Faaliyet ve Operasyonlarını Durduran Otomobil Markaları

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, Rusya’nın geçen günlerdeki Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak Rusya’ya karşı etkili ekonomik yaptırımları sıklaştırmaya başladılar. Birçok popüler otomotiv üreticisi de bu yaptırımlara araç satışlarını durdurarak destek vermeye çalışmaktadır. Araba satan şirketler Rusya’daki ticari faaliyetlerini sınırlandırıyor, durduruyor veya tamamen bırakmaktadır. Şimdiye kadar Rusya’daki operasyonlarını geri çekme kararı alan otomobil üreticilerinin aldığı tüm önlemleri ve olayları sıraladık;

Volkswagen Rusya’daki Araç Üretimini Askıya Aldıyaratıcı sloganlar

Almanya’nın en önemli otomotiv devlerinden biri olan Volkswagen, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesine kayıtsız kalmayan firmalardan biri oldu. Rusya’daki araç satılarında büyük bir paya sahip olan Alman otomobil üreticisi Volkswagen, Ukrayna işgali sonrasında Rusya’daki araç satışlarının durdurulduğu ve askıya alındığını açıkladı. Ayrıca otomobil üreticisi, bir sonraki duyuruya kadar Kaluga ve Nizhny Novgorod tesislerindeki üretimi askıya aldı.

İkinci El Volkswagen İlanları 

Toyota, Rusya’daki Araç Üretimini Durdurdu

Toyota, Rus fabrikasında üretimi durduracağını söyledi. Şirketin St. Petersburg’da ağırlıklı olarak Rusya pazarı için RAV4 ve Camry modelleri üreten bir fabrikası bulunmaktadır.

Daimler Truck, Rus Firmalar ile Olan Ortaklıklarını İptal Etti

Daimler Truck, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Rus kamyon üreticisi Kamaz ile ortak girişimi de dahil olmak üzere Rusya’daki tüm ticari faaliyetlerini durduracağını söyledi. Şimdiye kadar Rusya pazarı için 35.000 kamyon üreten ortak girişim, 2009 yılında Mercedes-Benz Trucks Vostok ve Fuso Kamaz Trucks Vostok arasında iki ayrı ortak girişim olarak başlamıştı. Ancak artık kamyon üretilmeyecek. Ayrıca Mercedes-Benz’de ortak girişimdeki %15 hissesini elden çıkaracağını açıkladı.

Volvo ve Ford, Rusya’daki Üretimlerini Askıya AldıHangi Otomobil Markaları Rusyaya Araç Satmayacak?

İsveçli kamyon üreticisi AB Volvo, Rusya’daki tüm üretimi durdurdu. Ford Motor Company yaptığı açıklamada, bir sonraki duyuruya kadar Rusya’daki faaliyetlerini askıya aldığını söyledi. Ayrıca Ford, Rus otomobil şirketi Sollers ile ortak girişimi dışında Ukrayna’da önemli operasyonlara sahip değildir. Ancak Ford, 2019’daki hissesini Sollers’a devretti.

Fransız Otomobil Üreticisi Renault, Üretimin Bir Kısmını Askıya Aldı

Fransız otomobil üreticisi Renault, parça sıkıntısına neden olan lojistik noktalar nedeniyle Rusya’daki otomobil montaj fabrikalarındaki bazı operasyonları askıya alacağını söyledi. Fransız otomobil üreticisi Rusya’nın araç üretiminin yaklaşık %40’ını oluşturduğu bilinmektedir. Ayrıca Renault, üretim kesintileriyle ilgili daha fazla ayrıntılı bilgi vermedi. Rusya’da üç otomobil montaj fabrikası bulunan Renault, Moskova’daki fabrikasında Rus vatandaşları için ürettiği başlıca modeller Captur, Duster, Nouveau Duster, Arkana ve Nissan Terrano modelleridir. Renault’nun Nissan ve Mitsubishi ile strateji ortaklıkları da bulunmaktadır. Renault’nun Rus otomobil üreticisi AvtoVAZ’da da hissesi bulunmaktadır.

Güney Koreli Hyundai Üretimi Askıya Alacak Fakat Faaliyetler Devam Edecek

Güney Kore’nin  Hyundai Grubu , St. Petersburg tesisinde yılda yaklaşık 230.000 otomobil üretmektedir. Ayrıca Rusya’nın araç üretiminin %27,2’sini oluşturmaktadır. Güney Koreli şirket, tedarik zinciri kesintileri nedeniyle 1-5 Mart tarihlerinde St. Petersburg’daki otomobil montaj tesisini askıya alacağını, ancak önümüzdeki hafta faaliyetlerine devam edeceğini söyledi. Rusya, Hyundai için büyük bir pazar, bu nedenle otomobil üreticisi, yardım edilebilirse operasyonlarını durdurmamaya çalışabilir.

Rusya’da Araç Satışını Durduran Otomobil MarkalarıHangi Otomobil Markaları Rusyaya Araç Satmayacak?

Rusya’ya karşı Batı yaptırımlarının bir parçası olarak birçok Rus bankası, hızlı sınır ötesi ödemelere izin veren güvenli bir bankacılık sistemi olan Dünya Çapında Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği’nden (SWIFT) atıldı. Sonuç olarak, Rusya’daki araba satıcıları veya alıcıları yabancı arabaları alamadılar ve yabancı şirketler Rusya’daki araç satışlarını iptal etti.

Mitsubishi, Toyota, General Motors, Volvo Cars, Volkswagen, Skoda, BMW, Harley-Davidson, Jaguar Land Rover ve Aston Martin Rusya’daki araç satışlarını geçici olarak durduğunu açıklayan markalardır. Ancak bildiğiniz üzere Rusya oldukça önemli bir ülke ve  dünyanın sekizinci en büyük otomotiv pazarı oluşturmaktadır. Otomotiv üreticileri Rusya’da Kanada, Fransa ve Birleşik Krallık’tan daha fazla araç satmaktadır. Bu yüzden bu yaptırımlar ve engellemeler, Rusya’dan daha çok otomotiv firmalarına zarar verecektir. “Hangi Otomobil Markaları Rusya’ya Araç Satmayacak?” adlı içeriğimizle birlikte Ukrayna savaşının bitmesi için tabii ki de daha etkili ve önemli yaptırımların yapılması gerekmektedir.

İkinci El Araç İlanları 

2 YORUMLAR

  1. Rusya’ya yaptırım uygulamak markaların kedince yapabildiği bir pasif direniş. Ancak güçlü bağlarla birbirine bağlanmış dünyada hiçbir bağı kesmek kolay değil. Otomotiv sektörü için de aynı şey söz konusu. Bakalım bu yaptırımların sonucu ne olacak? Rusya’nın yeri küçümsenecek boyutta değil.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here