Geri Vites Lambasının Önemi

Araçların arka aydınlatma grubuna yerleştirilen beyaz ışık, sürücü tarafından araç ile yapılan geri manevralar esnasında, trafikte bulunan araçlara ve yayalara ikaz amacıyla konumlandırılmıştır. Bu ikaz ışık ile olabileceği gibi, büyük ticari araçlarda (otobüs, kamyon, tır vb.) ışıklı ve sesli veyahut sadece sesli şekilde de gerçekleştirilmektedir. Bu ikaz sistemi çalışmadığı takdirde trafikteki araçlar ve yayalar için tehlike yaratabilir. Bu sistemin çalışması ise geri vites müşürü denilen elektronik bir ünite sayesinde gerçekleşir. Bu sistemin arızalanma ihtimali her ne kadar düşük olsa da dikkat edilmesi gerekir.

R vites

Geri vites müşürü nasıl çalışır?

İkaz ışığı görevini gören müşür, sürücünün aracı geri vitese (R) geçirmesi ile çalışır. Şanzımanın üzerinde konumlandırılan sistem, aracı geri yönde hareketini sağlayan dişli kombinasyonu ile arka aydınlatma grubunda beyaz ışıklı bir aydınlatmayı aktif eder. Bu aydınlatma sadece trafikteki araç ve yayayı bilgilendirmek ile kalmaz, aynı zamanda karanlık havalarda sürücünün arkasını görmesini sağlar. Sistem, bu iki özelliği ile sürücü için pratik bir geri manevra yapmayı sağlarken, trafik için ise hayati önem taşır.

geri vites arızası

Geri vites müşürü arızası nasıl anlaşılır?

Kullanılan aracın geri vitese geçmesine rağmen geri vites lambası yanmıyor ise müşür arızası oluşmuş olabilir. Bir diğer seçenek ise ampul arızasıdır.

Arızalar 3 farklı şekilde anlaşılabilir;

1- Kesik/aralıklı yanan geri vites lambası
Geri vites lambası kesik veya aralıklı şekilde yanıyorsa muhtemelen müşür arızası ile ilgilidir. Bu durum, geri vites müşürünün aşındığını veya arızalandığını gösterir.

2-Sürekli yanan geri vites lambası
Araç geri viteste olmamasına rağmen yanan geri vites lambası, müşürün kısa devre yaptığını gösterir. Sürekli yanan lamba ampülün ömrünü bitirirken, trafikteki araçları ve yayaları da yanıltabilir.

3-Yanmayan geri vites lambası
Hiçbir şekilde çalışmayan geri vites lambası müşürün arızalı olduğunu gösteren belirtilerden biridir. Bu durum da trafikte tehlikeli sonuçlara yol açabilir

geri vites müşürü

Geri vites müşürü arızası neden olur?

Araç, geri vitese geçirildiği halde arka aydınlatmalarda ışık yakmıyor ise;

-Geri vites lambası patlamış olabilir.
-Araç içi elektrik tesisatında temassızlık olabilir.
-Geri vites müşürü veya rolesi oksitlenmiş olabilir.
-Müşür ile far bağlantısı arasında deformasyon oluşmuş olabilir.

İkinci el otomobil ilanları

Güç Aktarma Organları: Debriyaj, Vites Kutusu, Diferansiyel ve Aks

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here