Formula 1 Avusturya GP 2021 Winner Max Verstappen

Sezonun sekizinci yarışı Formula 1 Avusturya GP tamamlandı. Avusturya’da Red Bull Ring pistinde, Red Bull’un evinde gerçekleşen yarış; çok büyük kazalar, güvenlik araçları ve yağış olmasa da yüksek heyecana sahne oldu. Geçen hafta Styrian GP adıyla yine bu pistte düzenlenen yarışın galibi Max Verstappen olmuştu. Hollandalı pilot 60.000 seyircinin önünde, Formula 1 Avusturya GP ‘de, rahat bir galibiyete ulaştı. Hafta sonu boyunca üstün gözüken Verstappen; Hamilton’un sıralamalardan sonra söylediği gibi gezine gezine kendi adına sezonun 5.yarış zaferine ulaştı.

Bu galibiyetle birlikte 23 yaşındaki Hollandalı kariyerinde ilk defa üst üste üçüncü galibiyete erişti. Verstappen için ilklerden biri de kariyerinin ilk Grand Slam’ini (Pole Pozisyonu/Tüm Turlarda Lider Gitme/En Hızlı Tur Zamanı) yapmasıydı. Bu alandaki rekor 8 kez ile Jim Clark’a ait. Onu 6 kez ile Lewis Hamilton takip ediyor. Ayrıca 2015 yılından beri yarışan Max’ın kariyerinin 50.podyumu da burada Red Bull’un kendi evinde geldi. Red Bull ise üst üste 5.kez bir yarıştan zaferle ayrıldı.

Max Grand SLam

 

Max 50

Verstappen’e podyumda eşlik eden isimler ise Valtteri Bottas ve Lando Norris oldu. Bottas, beşinci sıradan başladığı yarışı ikinci sırada tamamladı ve Mercedes’e önemli puanlar getirdi. Günün sürprizi ise sıralama turlarında olduğu gibi Norris’ti. Genç pilot ikinci sıradan başladığı yarışta, 5 saniye ceza almasına karşın, podyumun son basamağına çıkmayı başardı. Lewis Hamilton ise ikinci sırada ilerlerken, yarışın orta bölümünde aracına hasar verdi ve sonrasında iki rakibine geçildi. İngiliz pilot yarışı ancak dördüncü sırada tamamladı ve şampiyona için önemli puanları Avusturya ‘da bıraktı. Sergio Perez ise yarışı beşinci sırada bitirmesine karşın, aldığı 10 saniye ceza sonrası yerini Sainz’a kaptırdı.

Puan barajını yakalayan diğer isimler sırasıyla Ricciardo, Leclerc, Gasly ve 68.turda Russell’ı geçerek; rakibini Williams’la alacağı ilk puandan mahrum bırakan Alonso oldu.

Şampiyonada Son Durum

Şampiyonada en önemli değişim ilk iki sırada oldu. Hamilton’un podyuma çıkamadığı hafta sonunu maksimum puan ile kapatan Verstappen, rakibiyle arasındaki farkı 32’ye ve en az 2 yarışlık mesafeye yükseltti. Üçüncülük savaşında Norris, Perez’le arasındaki farkı 3’e indirirken; bu ikiliyi takibe devam eden Bottas, Norris’in 9 puan arkasında, beşinci sıradaki yerini korudu. Bu beşlinin ardından hem alt hem de üst tarafla olan farkları açılan Ferrari pilotları geldi. Sekizincilik savaşında ise Gasly ve Ricciardo arasında işler kızıştı. Başarılı bir yarış geçiren Ricciardo, rakibini 1 puanla geçti ve sekizinci sıraya yükseldi.Red Bull Row

Takımlar bazında ise çok önemli değişimler ya da gelişmeler yaşanmadı. Red Bull şampiyonada Mercedes ile olan mesafeyi 4 puan daha arttırırken; McLaren da Ferrari’den 7 puan daha uzaklaştı. Aston Martin’lerin puan çıkaramadığı yarıştan sadece 2 puan alabilen AlphaTauri de az da olsa bir avantaj sağladı. Bu ikiliyi 32 puanla Alpine ve 2 puanla Alfa Romeo izledi. Williams ve Haas’ın ise henüz puanı bulunmuyor.

Formula 1 Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:
Formula 1 Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

Yarış Özeti ve Önemli Anlar

Yarış önceki günlerde tahmin edilen yağış olmadan başladı. Kuru zeminde başlayan yarışta dün Q3 seansına kalan pilotlar hariç, serbest lastik seçimi ile başlayan 8 pilotun, orta hamur tercihi vardı. Sainz ve Raikkonen ise sert hamur seçenlerdi. Ayrıca, dün sıralama turlarında Alonso’yu engellemesi sebebiyle 3 sıra ceza alan Vettel, yarışa 8 değil 11.sıradan başladı. Startta Norris en çabuk hızlanan isim olsa da, Verstappen yerini korudu. Perez’in Norris’e bir baskısı olurken, Mercedes’ler yerlerini korudu. Arka tarafta ise Vettel ve Leclerc çok iyi start alarak önemli pozisyon kazandılar. Bu ikili startın devamında birbiri ile de yarıştı. Ancak Vettel önde kalmayı başardı. Arka tarafta yaşanan olay ise yarışın hemen başında güvenlik aracının girmesine neden oldu. Arka taraflarda start alan Ocon, 3.virajda Giovinazzi’nin sol arka lastiği ile yaşadığı temas sonrası, sağ ön süspansiyonunun kırılmasıyla yarışa erken veda etti. Fransız pilot haftalardır süren puan alamama serisine yine dur diyemedi.Ocon Kaza

Norris/Perez Olayı

Güvenlik aracı 3.turun sonunda pistten çekildi. Verstappen start düzlüğünde güzel bir şekilde yarışı başlattı ve ilk sıradaki yerini korudu. Norris ve Perez arasında ise büyük bir çekişme vardı. Norris’in arkasında kalarak zaman kaybetmek istememesinden dolayı Perez oldukça agresif şekilde rakibine saldırdı. 3.virajda bir geçiş yapamayan Meksikalı, 4.viraja Norris’in dış tarafında rakibi ile birlikte girdi. Bu virajın çıkışında Norris’in yarış çizgisini korumaya çalışırken Perez’e gidecek yol bırakmaması, Red Bull sürücüsünün çakıllara teması ile sonuçlandı. Bu temas sonrası aracının kontrolünü zor sağlayan Perez, yarışa on birinci sırada geri döndü. Bu sırada Hamilton ve Bottas arasında da bir kapışma yaşandı. 3.virajda dördüncü sırayı alan Bottas, dördüncü virajda yerini koruyamadı.Perez Norris Olayı

Bu olaylar yaşanırken Verstappen sürekli en hızlı turlarla 2 turda Norris’le arasındaki farkı 2.7 saniyeye kadar çıkardı. Hamilton turlar sürecek Norris takibine devam ederken; Bottas bu ikiliden, geri kalanlar ise Bottas’tan kopmuş durumdaydı.

Pitler ve Cezalar

Turlar devam ederken start ve güvenlik aracı sonrası yaşanan olaylar not edilmiş ve inceleme gelmişti. Bu incelemeler yapılırken, yumuşak lastikli isimler daha fazla direnmedi ve pite gelmeye başladılar. Tsunoda 12, Gasly 13, Stroll 14 ve Vettel 17.turda pite gelerek kırmızı logolu lastiklerden kurtuldu. 14.turda ilerleyen turlarda da yan yana gelecek olan Leclerc ve Perez kıyasıya bir rekabet yaşadılar ancak Leclerc öne geçmeyi başardı.

İncelemeler sonrası Giovinazzi’ye güvenlik aracı arkasında geçiş yapmak, Tsunoda’ya pit girişinde beyaz çizgilere uymamak sebepleri ile 5 saniye ceza geldi. En önemli karar ise yarışın devamındaki olaylar için de emsal teşkil edecek olan Norris’in 5 saniyelik cezasıydı. İngiliz pilot güvenlik aracı sonrasında 4.virajda yaptığı savunmada, rakibini pist dışına ittiği gerekçesiyle, 5 saniye ceza aldı. 20.turda gelen bu cezadan hemen sonra, Hamilton 4.virajda Norris’i geride bıraktı. Hamilton ikinci sıraya yerleşti ancak geçen 20 turda, Verstappen çoktan 9 saniyelik bir fark açmıştı.Ham Norris Geçiş

Orta Hamurlular İçin Pit Vakti

Devam eden 10 tur boyunca, geçtiğimiz hafta benzer bir yarış izledik. Birbirine çok yakın, DRS açık şekilde ilerleyen ancak geçiş yapamayan araçlar. Bu noktada 29.turda Ricciardo’nun piti sonrası yarışta heyecanlı bölüm başladı diyebiliriz. Avusturalyalı pilotu, bir sonraki tur Norris ve Bottas izledi. Aldığı 5 saniyelik cezayı pitte çeken Norris, böylece rakibinin gerisine düşmüş oldu. Ardından sırasıyla; Russell, Hamilton, Verstappen, Perez, Alonso ve Leclerc’in 3 tur içerisinde pite girdiğini gördük.

Hamilton’dan Önemli Puanlara Mal Olacak Hata

Yarışın tam ortasına gelmişken, genellikle basit hatalar yapmasına alışık olmadığımız Hamilton’dan önemli bir hata geldi. İlk virajda fren noktasını az bir farkla kaçıran Hamilton, sosis kerblere çıkarak aracın arka tarafında bir hasar oluşmasına neden oldu. Bu noktadan itibaren hem Bottas hem de Norris farkı kapamaya başladılar.

Birbirinden Ayrılamayan İkili: Perez/Leclerc

Yapılan pitler sonrası Perez’in arkasına takılan Leclerc, 41.turda rakibine bir atak yaptı. 4.virajda, Perez’in Norris’e yaptığı atağın aynısını yapan Leclerc, Perez’in kendisine yapılanın aynısını Leclerc’e yapmasıyla çakıllara taştı. Aracın kontrolünü sağlayan Ferrari pilotu takibe devam etti. Ancak olay incelemeye alındı. İnceleme sonrası Perez’e de, Norris’e olduğu gibi 5 saniye ceza verildi.

Ancak bu ikilinin kapışması bura ile sınırlı kalmadı. Yaşanan olay ve gelen cezadan 6 tur sonra Leclerc yine rakibini yakaladı ve atağa kalktı. Bu kez 4.virajda iç tarafta kalan Leclerc rakibini geçemedi ancak yanında kalmayı da sürdürdü. 5.virajı birlikte dönen ikili 6.viraja da birlikte girdi. Fakat iç tarafta kalan Perez’in yine Leclerc’in yolunu bitirmesi, Monakolu’nun ikinci kez çakıllara taşmasına sebep oldu. Aracın kontrolünü yine kaybetmeyen Leclerc, bu kez çok sinirlendi ve telsizden sert konuştu. Olay incelemeye alınırken, Perez aynı sebepten dolayı ikinci 5 saniye cezasını da aldı.

Leclerc ve Perez Arasında Yaşananlar:

Bazıları İçin İkinci, Sainz İçin İlk Pit

Leclerc/Perez olayının öncesinde 45.turda Gasly ikinci kez pite geldi. Yarışa yumuşak lastiklerle başlayan diğer pilotlardan; Stroll 46, Vettel 49, Tsunoda 51.turda üçüncü lastik setleri için pitteydi. Yarışın 48.turunda Carlos Sainz, 48 tur boyunca başarı ile kullandığı sert lastiklerini değiştirmek için ilk kez pite geldi ve yarışta ilk pitini yapan son isim oldu. Pit sonrası orta hamurlara geçen İspanyol pilot, yarışa dokuzuncu sırada döndü ancak Tsunoda’yı hızlıca geçerek takım arkadaşı Leclerc ile olan farkı hızla kapamaya başladı.

Hamilton Geriliyor

Bottas Geçiş

İkinci kez pite gelen isimlerin en hızlı tur zamanını yakalamasından sonra, Verstappen de tempoyu arttırdı ve en hızlı tur zamanını geliştirdi. Bu sırada yarışın 52.turunda Hamilton, takımın yarışabilirsiniz cevabı sonrası takım arkadaşı Bottas’a fazla zorluk çıkarmadı ve üçüncü sıraya geriledi. Bundan sonraki tur Bottas en hızlı turu atarken, Verstappen bir sonraki tur en hızlı turu geri aldı. 54.turda yaşanan bir diğer olan da Norris’in çok cesur bir atakla 6.virajda Hamilton’u geçip podyum sınıfına girmesiydi. Norris’e geçildikten sonra Hamilton hemen pite gelerek lastiklerini tazeledi.

Norris’in Atağı:

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

FORMULA 1® (@f1)’in paylaştığı bir gönderi

Pit Yolu Ceza Dağıttı

Tsunoda ikinci pitinde de, ilkiyle aynı sebepten dolayı 5 saniye ceza aldı. Stroll ise pit yolunda hız limitine uymadığı için ceza alan diğer isim oldu.

En Hızlı Tur Çabası

56.turda Gasly’nin aldığı en hızlı tur zamanı, Hamilton tarafından geçildi. Verstappen ise 58 turda bir kez daha pistte herkesten daha hızlıydı. Bir sonraki tur derecesini de geliştiren Max, Bottas’la arasındaki farka güvenerek; işi sağlama almak için pite geldi. Pit sonra 62.turda 1:06.200 gibi mükemmel bir tur atan Verstappen, hem rakiplerine göz dağı verdi hem de en hızlı turu açık ara ile aldı. Verstappen bu turu attığında, pistte 1:07 ile atılmış bir tur bile yoktu. En hızlı diğer isimler 1:08.1’li derecelerle turluyordu. Bu da hem Verstappen’in hem de Red Bull’un ne kadar kuvvetli olduğunu ortaya koydu.

Russell Bir Kez Daha Puandan Oldu

Yarışın bitimine çok az bir vakit kala onuncu sırada bulunan Russell, ilk puanını almaya çok yakındı. Ancak Alonso, buna izin vermemeye niyetliydi. Turlar boyu süren takipler ve denemeler, Russell’ın mükemmel savunmaları ile başarısız kaldı. Ancak 68.turda, bu kez 3.virajdan rakibine çok daha yakın çıkan Alonso, DRS avantajıyla da birlikte 4.viraj öncesi Russell’ı puan barajının dışına itti.

Formula 1 Avusturya GP Alonso Geçiş

Leclerc Yapamadı, Sıra Sainz’da

Perez, Ricciardo’yu geçip farkı açmaya başladıktan sonra, Ricciardo’nun arkasına takılan isim Leclerc olmuştu. Monakolu pilot büyük uğraşlar verse de Ricciardo’yu geçmeyi başaramadı. Bu sırada pistin en yüksek tempolu isimlerinden Sainz, ikili ile olan farkı kapadı. 66.tura gelindiğinde Leclerc, pozisyonunu takım arkadaşına verdi ve bu kez Sainz, Ricciardo’nun aynalarında gördüğü isimdi. 5 tur boyunca süren takip yarışın son turunda meyvesini verdi. Sainz, taze lastikler ve DRS avantajı ile 4.viraj öncesi düzlükte Ricciardo’yu kolay şekilde avladı ve altıncı sırayı aldı. Sonrasında gazlamaya devam eden Sainz, Perez’le arasındaki 9,5 saniyelik farkın açılmasına izin vermedi. Böylece Perez’in aldığı ceza da derecelere eklenince, tek geçiş Sainz için 2 pozisyon kazanç anlamına geldi.

Son Turda Gereksiz Kaza

Son tur içerisinde 4.virajda Russell’ı geçmeye çalışan Raikkonen’in blokajı sonrası kendini içeri atan Vettel, Raikkonen’le bir temas yaşadı. Bu temas sonrası iki isim de yan yana çakıllara uçtu ve 2.sektörde sarı bayraklara sebep oldu. Son tur içerisinde herhangi bir puan da söz konusu değilken yaşanan bu kazanın oldukça gereksiz olduğunu söylemeden edemeyeceğim.

Kaza Anı:

Bu sonuçlarla birlikte Formula 1 Avusturya GP ‘sinde; Verstappen, kariyerinin en kolay galibiyetlerinden birini aldı. Hollandalı pilotu start, yaptığı pitler ve yarış sonunda damalı bayrağı altından geçtiği anlar hariç ekranda görmedik bile. Hamilton’un kaybettiği haftada; Bottas, Mercedes’i podyuma taşıdı. Norris ise Bottas’ın yaklaşık 2 saniye arkasında üçüncü sıraya çıktı ve sezonun ilk podyumunu elde etti.

Galibiyet Anı ve Taraftarların Sevinci:

Formula 1 Avusturya GP 2021 Yarış Sonucu:

Kazananlar ve Kaybedenler

Pilotlar

Formula 1 Avusturya GP 2021 Driver of The Day
Kazananlar

Günün en büyük kazananı, ‘’Driver of The Day’’ seçilen Lando Norris demek istiyorum. Ancak Verstappen o kadar güçlü bir yarış çıkardı ki, gerçekten onu ikinci sıraya koymak haksızlık olurdu. Hollandalı pilot, bugün tamamladığı yarış sonrası, Formula 1 2021 sezonu dünya şampiyonu olmak için çok önemli bir adım attı. Verstappen, gerçekten aracıyla bütünleşmiş şekilde, oldukça rahat yarışlar ortaya koyuyor ve kazanmayı başarıyor. Verstappen’i bugünün en büyük kazananı seçmemin sebeplerinden biri de Hamilton’un yaşadığı puan kayıplarıydı. Dışarıdan bakıldığında sadece 6 puan gibi gözükse de şampiyonada farkın 2 yarış mesafesine çıkması çok kritik oldu. Gelelim Norris’e; genç pilot, gerçekten uzun zamandır oldukça istikrarlı ve başarılı sürüşler çıkarıyor. Ancak dün pole pozisyonuna bir adım uzaklıkta olması ve Mercedes’leri geride bırakması sonrası, bugün de oldukça başarılı bir sürüşe imza attı. Tek turda rakipleri geçmek nispeten daha kolay olsa da Mercedes’ler ile aynı yarış temposunu tutturdu ve 5 saniyelik cezaya rağmen podyuma çıkmayı başardı.

Formula 1 Avusturya GP Bottas podyum

Bir diğer kazanan da tabii ki Bottas oldu. Fin pilot gelecek sene koltuğunun belirsiz olması sebebi ile, podyuma çıkarak görüşmelerde elini kuvvetlendirmiş oldu. Hem de şampiyona üçüncülüğü için önemli bir adım attı. Ayrıca Ferrari pilotları yarış boyunca oldukça iyi gözüktüler. Leclerc’in pes etmeden Red Bull’a atak yapmaya devam etmesi; Sainz’ın önce sert lastikleri 48 tur dayandırması, ardından mükemmel bir tempo ile önce takım arkadaşını sonra Ricciardo’yu geçmesi oldukça etkileyiciydi. Ayrıca belirtmek gerekir ki Verstappen’in en hızlı tur zamanı sonrasında 1:07’li turları görebilen tek isim de yine Sainz oldu. Bu noktada Ricciardo’ya da ayrı bir parantez açmak gerekir. Avusturalyalı pilot henüz sıralama turlarındaki sorununu çözemedi. Ancak geçtiğimiz hafta iyi bir start sonrası motor problemi ile geride kaldıktan sonra, bugün de iyi bir startla başladı. Sonrasında yarış içinde de oldukça iyi bir tempo tutturan Ricciardo, yavaş yavaş araca ısınmaya başladığı sinyallerini verdi.

Kaybedenler

Günün en büyük iki kaybedeni Hamilton ve Perez olsa da, bu paragrafa Russell ile başlamak istiyorum. İngiliz pilot fena olmayan bir yarış ortaya koysa da yine puana erişemedi. Geçen hafta motor arızası sebebiyle yarışa devam edemeyen İngiliz pilot, bu hafta da yaşlı kurt Alonso’ya direnemedi ve hayallerindeki puana yine ulaşamadı. İyi bir performans olsa da çok yaklaşmasına rağmen puan alamayışıyla Russell bu listenin ilk ismi.

Formula 1 Avusturya GP Perez

Gelelim Hamilton ve Perez’e. Öncelikle Perez’den başlayalım. Meksikalı pilot iyi bir sıralama turlarının ardından üçüncü başladığı yarışta biraz aceleciliğinin kurbanı oldu. Norris’i hemen geçerek Verstappen’in arkasında liderlik mücadelesi verme isteği Perez için kötü sonuçlandı. Meksikalı isim belki birkaç tur daha sabretmiş olsaydı, Norris’i daha rahat geçebilecek pozisyonu yakalayacak ve rahat bir ikincilik alacaktı. Sonrasında yükselse de ancak altıncı olabildi ve önemli puanlar kaybetti. Hamilton için de durum benzerdi. Rahat bir ikinciliğe doğru ilerlerken, belki Verstappen’e ulaşabilme hedefi ile yapılan çok ufak bir hata, Hamilton için bir podyum ve şampiyona için çok önemli olabilecek 6 puana mâl oldu.

Günün diğer kaybedenleri; imzaladığı 3 yıllık kontrat sonrası kötü gidişata dur diyemeyen Ocon, ilk 10 sıradan başladıkları yarışı puansız kapatan Vettel ve Stroll (Vettel’in 3 sıra cezası hesaba katılmadan), yedinci sırada başladığı yarışta takım arkadaşı puana ulaşmışken çok basit hatalarla 10 saniye ceza alan Tsunoda oldu.

Takımlar

Formula 1 Avusturya GP ‘de geçen hafta Styrian GP’de olduğu gibi, takımlar bazında günün kazanını belirlemek yine oldukça zor. Red Bull, Perez sebebiyle belki de çifte podyumdan oldu. Mercedes, Hamilton’un yaptığı hata sonrası çifte podyumu es geçen bir diğer takımdı. Ancak yine de hem bir yarış daha azalması hem de farkın 4 puan açılmasıyla Red Bull, kazanan olmaya daha yakın. Belki de bu 2 takımdan sonra gelen McLaren günün en büyük kazananı oldu. Hem gelen podyum hem de Ricciardo’nun puan katkısı yapması McLaren için gelecek adına umut verdi. Ferrari de sıralamalarda başarısız olsa da yarış temposu ile önemli puanlar elde ederek kazananlar arasına adını yardırıyor.

Kaybedenlere geldiğimizde tepeye yazabileceğimiz tek takım var: Aston Martin. İngiliz takım güzel geçen sıralama seansının ardından günü puansız kapatarak başarısız bir yarışı geride bıraktı. Ancak AlphaTauri’nin de sadece 2 puan alabilmesi hasarı hafifletti.

Formula 1 DRS Teknolojisi Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here