Ferrari 2023 Le Mans’a Hazırlanıyor: Hipercar

0
1079
ferrari

1960’ların başında Ferrari, Ford ve GT40 tarafından kapatılmadan önce 24 Saat Le Mans yarışlarına hakim oluyordu. Ferrari, spor otomobil yarışlarından yavaş yavaş çekildi ve odak noktasını Formula 1’e kaydırdı. Şimdi geri dönüyor.

Ferrari Çarşamba günü, en önemli özelliği 24 Saat Le Mans olan FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası (WEC) Le Mans Hypercar (LMH) sınıfına 2023’te katılacağını duyurdu. Bu hareket, Ferrari’nin efsanevi Fransız dayanıklılık yarışına fabrika takımı olarak geri döndüğünü işaret edecek.

LMH, 2012 sezonundan bu yana tünekleri yöneten LMP1 hibrit prototiplerinin yerini alan, WEC’deki yeni üst sınıftır. Temel fark, LMH otomobillerinin, düşük hacimli hiper otomobillere rağmen, genel olarak üretim modellerine dayalı olması. Maranello’da Ferrari’nin halefi olduğu tahmin edilen bir gizemli test aracı tespit edilmiş olsa da, bunun Ferrari’nin LMH yarışçısının yolda giden muadili olup olmayacağı belli değil.

Ferrari, LMH yarışmacısının geliştirilmesine “son haftalarda” başladığını ve daha sonraki bir tarihe kadar otomobilin veya sürücü dizisinin daha fazla detayını açıklamayacağını söyledi.

Otomobil üreticisi en son, seri Dünya Spor Araba Şampiyonası olarak bilindiğinde, FIA spor otomobil yarışlarının en üst kademesinde 1973’te yarıştı. Son genel Le Mans zaferi 1965’te geldi. Ancak Ferrari, alt seviye GT sınıflarında koşan çeşitli özel takımlar tarafından temsil edildi. AF Corse, 2019’da Le Mans’ta GTE Pro sınıfı bir galibiyet elde etti ve Ferrari, 2017’de WEC GT üretici şampiyonluğunu kazandı.

Ferrari, Peugeot ve Porsche Sahne Alacak

LMH otomobiller için ilk yarış, 4 Nisan’da Portimao’da 2021 WEC sezon açılışı olacak. Toyota, Scuderia Cameron Glickenhaus ve Alman ByKolles ilk sezonda otomobilleri sahaya çıkarırken, Peugeot’nun 2022’de katılması bekleniyor.

Aston Martin’in başlangıçta Valkyrie’nin yarışa hazır bir versiyonuyla LMH sınıfına katılması bekleniyordu. Ancak otomobil üreticisi, Amerika Birleşik Devletleri merkezli IMSA WeatherTech SportsCar Şampiyonası için LMDh sınıfının duyurulmasının ardından bu planları askıya aldı.

Bu arada Porsche de, bir LMDh katılımıyla Le Mans’a geri dönmeyi planlıyor. Bu durum, sınıf kurallarının yarışı onaylayan Automobile Club de l’Ouest (ACO) ile uyumlu bir şekilde geliştirilmesiyle mümkün hale geldi. Bu, Porsche ve Ferrari’nin birkaç yıl içinde Le Mans’ta zafer için savaştığını göreceğimiz anlamına geliyor. En iyi dayanıklılık yarışları serisi yine bir gösteriye sahne olacak.

2. El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here