Eski Nissan CEO’su Carlos Ghosn ’a Dava

Eski Nissan CEO’su Carlos Ghosn ‘un yasal sıkıntıları, eski işvereninin 95 milyon dolar tazminat talep ettiği bir hukuk davasının başlamasıyla Japonya’nın Yokohama kentinde derinleşti.

Nissan yaptığı açıklamada, “Bugün başlatılan yasal işlemler, Nissan’ın Ghosn’u görevi kötüye kullanması nedeniyle şirketin uğradığı zarar ve mali kayıplardan sorumlu tutma politikasının bir parçasını oluşturuyor” dedi.

eski nissan ceo'su carlos ghosn

Ghosn Suçlamaları Reddediyor

Fransız otomobil üreticisi Renault’yu da yöneten Ghosn, yargılanmadan önce Japonya’dan kaçtıktan sonra Ocak ayından beri Lübnan’da bulunuyor. Herhangi bir suçu reddediyor.

Ghosn’u iki yıl önce tutuklayan savcılar, onu 9.3 milyar yen (88.5 milyon $) saklamakla tazminat olarak suçladılar. Ghosn, Nissan’ın masraflarını bir Orta Doğu otomobil bayisine 5 milyon dolarlık ödemeyle genişletti ve kişisel mali kayıpları geçici olarak otomobil markasının defterlerine aktardı.

Ghosn e-posta ile verdiği bir açıklamada, “Nissan davası, Nissan’ın üst düzey yönetiminin bir kısmının uğursuz niyetiyle son derece mantıksız iç soruşturmanın ve savcıların mantıksız tutuklamalarının ve iddianamelerinin bir uzantısıdır” dedi.

Ghosn, halihazırda Japon otomobil üreticisinin % 43’üne sahip olan Renault ile herhangi bir birleşmeyi engellemek için Nissan’dan çıkarıldığını söyledi.

carlos ghosn davaları

Greg Kelly de Suçlanıyor

Ghosn’un kazancını gizlemesine yardım etmekle suçlanan eski Nissan yöneticisi Greg Kelly’nin ceza davası Tokyo’daki bir mahkemede devam ediyor. Hukuk davası da başladı. Yokohama mahkemesinde avukatlar tarafından temsil edildi. Şirketin Ghosn’a şirket fonlarını kötüye kullandığı gerekçesiyle açtığı mali suistimal davası duruşmasında, sanık olarak eski Nissan yöneticisi Greg Kelly ve Nissan yetkilileri hazır bulundu.

Yaklaşık iki yıl önce kefaletle serbest bırakıldığından bu yana Japonya’da yaşayan Kelly de herhangi bir suçu reddediyor. Aynı duruşmada sanık olan Nissan suçunu kabul etti. Suçlu bulunursa, Kelly 10 yıla kadar hapis ve 10 milyon yen para cezasına çarptırılabilir. Japonya’da mahkumiyet oranı % 99 civarındadır.

Nissan, Ghosn altında gerçekleştirilen iş genişlemesinden geri çekiliyor. Geçtiğimiz günlerde Nissan, tüm yıllık işletme zararı tahminini azalttı. Çin’deki ve diğer yerlerdeki otomobil talebindeki toparlanma ve satışların artmasına bağlantılı olarak zarada azalma görüldü. Ancak bu yıl 3,2 milyar dolar kaybetme yolunda ilerliyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here