Elektrikli Araçlar Gerçekten İyi mi?

1
3527

Elektrikli Araç Konusuna Başka Bir Açıdan Bakmanın Zamanı Gelmiş Olabilir…

Çok çevreciler, çok barış yapıcılar, çok ekonomikler…Gerçekten öyle mi?

Son bir kaç yıldır tüm dünyanın gündeminde elektrikli araçlar var. Aslında Otomobil Haberleri köşemizde bu konuda yaptığımız haberlerde hep bahsettiğimiz üzere elektrikli araç konusu çok da yeni bir buluş falan değil. Hatta öyle ki, benzinli araçlardan çok önce elektrikli ya da buharla çalışan araçlar vardı. Ancak bu araçlarla istenen performansın alınamaması, menzil sorunu, şarjın uzun süremesi, bataryanın ağırlığı gibi sebeplerle elektrikli araç teknolojisinde istenen seviyeye gelemedik. Bir diğer konu da güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynakları ulaşım için kullanmak fikri. Elektrikli araçlar ve bu konu birbiri ile çok bağlantılı aslında. Her ikisi de bugünün petrol sorununa çözüm sunmaya çalışıyor.

 

 

Bir diğer yandan güneş enerjisini kullanma fikri de hiç yeni değil. Kaynaklara göre, 1887’de Fransız bir araştırmacı, güneşten aldığı enerjiyi kullanarak buz yapmayı başarmış. Düşünsenize hem ilk dondurucuyu yapıyor hem de güneş enerjisiyle çalıştırıyor. Ama bunun farkında bile değil, muhteşem değil mi? Söz konusu Fransız mucid, bu fikrinin insanlığı nasıl bir geleceğe taşıyacağı vizyonuna o gün sahip değilmiş ama bu gösteri ile Avrupa’nın farklı şehirlerinde epeyce para kazanmış. Aşağıdaki görselde de onun çalışmasını ve sergilediği gösteriyi anlatan bir çizim görüyoruz.

 

 

 

 

Anlaşılan o ki, daha 1. Dünya Savaşı başlamadan evvel bu konuda çalışmalar yapılıyordu. Ancak savaşın ağırlığı dünyanın geleceğine yatırım yapmayı erteletti. Hatta Mısır’da dev bir araziye güneş panellerinin döşendiğini ancak savaş başlayınca bunların toplatılarak silah üretiminde kullanıldığını biliyoruz. Aşağıdaki fotoğraf da söz konusu panellere ait. Bu panellerin hepsinin toplanıp silah yapımında kullanılması, dünyanın geleceği yerine savaşa harcanmaış olması ne acı. O gün bu panellerden enerji üretilerek kullanılsaydı, bugün işler çok farklı olabilirdi.

 

 

 

 

Bu arada ne anlama geldiği tartışılır ama medeniyetin başkenti Avrupa, güneş enerjisine çok önem veriyor. Ne acıdır ki, Avrupa ülkelerinin çoğu güneşten yeterince yararlanmak için uygun coğrafyaya sahip değil. Petrol için olduğu gibi bu konuda da Afrika ve Ortadoğu önemli kaynaklar. Kaderden kaçılmıyor demek ki…Aşağıdaki fotoğrafta da Fas’ta bulunan ve bugün dünyanın en büyük güneş enerjisi üretim noktası olan alan görülüyor. 

 

 

 

Bu kısa bilgilerden sonra gelelim bugüne…   

 

4000 Evin Aylık Elektrik Tüketimini Bir Kamyon Tekbaşına Tek Şarjda Yerse!

Bugün, Elon Musk, muhteşem bir sürece önderlik ediyor. Evet sadece o ve ekibi elektrikli motor teknolojisi üzerinde çalışmıyor ama  TESLA gerçekten çağa yön veren işler yapıyor ve diğer üreticileri heveslendiriyor. Geçenlerde Elon Musk’un elektrikli kamyon Semi’yi tanıttığı basıl toplantısının haberini yapmıştık. Bu kamyon ve onun gibi diğer haberler, çevreciler, ulaşıma tonlarca para ödemek istemeyenler ve elektrikli araç teknolojini yakından takip edenler için önemliydi. Ancak, TESLA’nın elektrikli kamyonu Semi, o kadar çok elektrik tüketiyor ki bu konuda insanın umutları kırılmıyor değil. 

 

 

 

 

Biliyoruz ki, yakın gelecekte mesela 2030’larda elektrikli araçlarla benzinli araçlar trafikte neredeyse eşit derecede yer alacak. Dizel araçları hesaba katmıyoruz çünkü onlar şimdiden pek çok Avrupa ülkesinde yasaklandı. Peki, onca elektrikli araç tüketeceği enerjiyi nereden bulacak? Bu kadar çok elektrik tüketimi için kaynaklar yeterli mi? Benzin kullanımının ve dolayısıyla da petrol ihtirasının tüm dünya için nelere mal olduğunu yaklaşık yüz yıldır hep birlikte görüyoruz. Gelecek için umut olarak gördüğümüz elektrikli araçlar konusunda da benzer bir tablo bizi bekliyor olabilir mi?

 

 

Bu konuda araştırmaları olan ya da bilgisi olan okuyucularımızın yorumlarını merakla bekliyoruz. Bizi ve tüm okurlarımızı aydınlatınız. Konuya dair bakamadığımız ya da göremediğimiz bir açı varsa gösteriniz…

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here