Ekspertiz Rakamlarında Rekor Artış

0
1646
Ekspertiz

2.el otomobil ticaretinde yaşanan usulsüzlükleri engellemek amacıyla getirilen ekspertiz yönetmeliği yürürlüğe girdi. 15 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan, 2. el otomobil ticaretine ilişkin ekspertizi yönetmeliği alıcıyı da satıcıyı da mutlu etti. Araç alım-satımında önemli bir halka olan ekspertizi süreci getirilen yeni yönetmelikle zorunlu hale getirildi. Özellikle kurumsal hizmet veren, bağımsız kuruluşlardan alınan raporlar alıcının şüphelerinin ortadan kalkmasını sağlıyor.

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ayözger, “İkinci el otomobil ticareti sektörün hem rakamsal hem de işlevsel konular bakımından büyük bölümünü kapsıyor. İkinci el otomobil ticaretinde ekspertiz zorunluluğuyla başlayan yeni dönemde, ekspertiz merkezleri daha da önem kazandı” dedi.

Ekspertiz Rakamlarında Rekor

Yeni düzenlemeyle beraber artan ekspertiz rakamlarının altını çizen Aygözer; “2020 yılının ilk yarısında otomotiv sektörüne damga vuran pandemi sebebiyle Ocak-Mart döneminde normal seyrinde devam eden ikinci el araç satışları, Nisan-Mayıs döneminde oldukça düşük seyretti. Normalleşme süreciyle beraber Haziran ve Temmuz aylarında ise rekorlar kırıldı. Ağustos ayında yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte sektördeki hareket devam ederken yapılan ekspertiz işlemleri de paralel bir seyir gösterdi. İlk 8 ayda gerçekleştirdiğimiz toplam 43.000 adet ekspertiz işleminin önemli bir bölümü de ikinci el araç satışlarının zirve yaptığı normalleşme sürecinde gerçekleşti. Yıl sonuna kadar 65.000 adet araca dokunmuş olacağımızı düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

İkinci el otomobil ticaretinde yeni dönem

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca sunulan İkinci El Kara Taşıtları Ticareti Hakkında Yönetmelik’e göre ikinci el otomobil satışında satıcı, araca dair garanti sunmak durumundadır. Garanti, satış tarihinden itibaren 3 ay süreyle veya 5.000 kilometre için geçerlidir. Yeni yönetmelik kapsamında, garanti kapsamına; elektrik sistemi, diferansiyel, şanzıman, tork konvertörü ve motor giriyor. Ekspertiz raporu ücreti ise aracı satan kişi tarafından ödeniyor. Garanti kapsamında olan  parçalarda garanti süresi veya kilometresi içinde meydana gelen arızalar azami otuz iş günü içinde gideriliyor. Motosikletler için bu süre azami yirmi iş günü olarak belirtiliyor. Arızanın giderilmesine ilişkin masraflar ise işletmeye ait olarak belirleniyor.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here