44.Kez Düzenlenen Dakar 2022’nin Tarihi Anları ve Sonuçları…

Dakar Rallisi’nin 44’üncüsü sona erdi. Zirvede elbette beklenen büyükler kazandı ve şaşırtıcı sonuçlar olmadı. Nasser Al-Attiyah, Otomobil sınıfına hakim oldu. Sam Sunderland, motosiklet kategorisinde kazandı. 2022 Dakar Rallisi’nin kalp coşturan anları ve sevinç gözyaşlarının döküldüğüne şahit olduk. Bunlar, bu yıl Suudi Arabistan’daki Dakar Rallisi’nde gerçekleşen önemli tarihi anlardı.

Podyuma Çıkan İlk Suudi Sürücü

Katarlı sürücü Nasser Al-Attiyah ve Fransız Co-pilot Matthieu Baumel, yaklaşık yarım saatlik bir farkla 2022’de dördüncü Dakar’ı kazandılar. Ancak onun arkasında, Yazeed Al Rajhi, Dakar’da genel podyuma çıkan ilk Suudi sürücü oldu. Al Rajhi, yardımcı pilot Michael Orr ile kendi sahasında genel klasmanda üçüncü oldu. BRX biyo-yakıtla çalışan arabada Sebastian Loeb ve Fabian Lurquin’in yaklaşık yarım saat gerisinde bitirdiler. Bu yıl Araba kategorisinde pek çok farklı ve ilginç hikaye oldu. Ancak bu açık ara en büyüğüydü. Suudi sürücü her etabı ilk 20’de bitirdi fakat en iyi performansını Toyota Hilux 4×4’ü Overdrive Toyota için en hızlı üçüncü takım oldular ve bu dereceyi 563 km uzunluğundaki 6. Etap’ta elde etti.

Audi Dakar’ı HeyecanlandırıyorDakar 2022nin Tarihi Anları ve Sonuçları

Audi, motor sporlarında yarışan en iyi üç çifti bir araya getirdi. Dakar rallisinin geleceğini şekillendirmek için bir girişimde, üç Audi ES Q e-Tron elektrikli arabayla girdiler. Arabalara, yerleşik menzil genişleticiler olarak gizlenmiş benzinli motorlar yardım edecekti.

Rallinin başlarında meydana gelen olaylardan sonra, Audi sürücüleri kendilerini defalarca kırık arka amortisörlerle buldular. Erken bir kaza da Stephane Peterhansel’in genel çekişmeden çekilmesine neden oldu. Ralli takım için en ideal olmayan şekilde başlasa da sebat etti. Üç Audi otomobili de Audi Sport için toplamda dört olmak üzere etap galibiyeti elde etti. Carlos Sainz, Dakar etap galibiyetini alan ilk elektrikli araç olarak tarihe geçerek 3. Etabı kazandı. 515 mil (828 km) uzunluğundaki 8. etapta Mattias Ekstrom ilk Dakar etap zaferini elde ederken Peterhansel ikinci, Sainz dördüncü oldu. 10. etap, 14 kez Dakar kazananını gördü. Peterhansel, Audi Sport için etap galibiyetini talep etti. Sainz daha sonra iyi bir dereceyle 11. Etabı kazandı. Team Audi Sport ve hibrit motorlu RS Q e-Tron’un çabalarını en iyi örnek olarak gösteriyor. Dakar, gelecekte alternatif yakıtlara sahip daha yenilikçi araçları karşılayarak karbon ayak izini ve emisyonlarını azaltmayı taahhüt etti.

Audi ES Q e-Tron Hakkında Detaylı Bilgi 

Petrucci’nin Eşsiz Yeteneği ve Sürüş Tarzı Dakar 2022nin Tarihi Anları ve Sonuçları

MotoGP tarihinden gelen hiç kimse zorlu Dakar Rallisi’ni kazanmamıştı. Ancak eski MotoGP yarışçısı Danilo Petrucci, Dakar’a yalnızca “Ralliyi Bitirmek” amacıyla girdi. İtalyan motosiklet sürücüsü tarih yaratacağını çok az biliyordu. Petrucci’nin KTM’si bir elektrik arızası yaşadıktan sonra genel koşunun dışındaydı. Ancak, o sebat etti ve fırtınada motosikletini sürmeye devam etti.

Petrucci, 5. etapta sadece +0.02’lik bir farkla Dakar Rallisi etabını derinden kazanan ilk MotoGP sürücüsü olarak tarihe geçti. İtalyan sürücü, Dakar’daki ilk çıkışında KTM’siyle 4.900 mil (7.885 Km) fazla sürerek birkaç büyük kaza geçirdi. İlk denemesinde 2022 Dakar Rallisi’ni tamamlamak için son 422 mil (679 km) uzunluğundaki 12. Etabı tamamladı.

Quintero Bags 11 Galibiyet ile Rekor Kırdı

Dakar 2021’de Amerikalı sürücü Seth Quintero, Dakar Rallisi etabını kazanan en genç sürücü oldu. Bu yıl 19 yaşındaki Quintero, Dakar Rallisi’ni kazanan en genç sürücü olmayı hedefliyordu. Ancak 2. Aşamada kırılan bir diferansiyel, Quintero’nun lidere 16 saat kaybettiğini ve genel çekişmenin dışında kalmasına sebep oldu. Quintero, teselli olarak genç sürücünün önümüzdeki yıllarda izlenmesi ve önem verilmesi gereken bir kişi olduğunu gösteren başka bir hayati rekoru evine götürdü. 12 olası etaptan Quintero, rallinin 11 rekabetçi etabını kazandı ve Hafif Prototip Araçlar sınıfına hakim oldu.

Ancak Quintero, 2. etaptaki sıkıntılarının rekoru almasına yardımcı olduğuna inanıyordu. Dakar web sitesinde Quintero, “Bu son 10 etapta farklı sürüş yapabilirdim ve galibiyet alamamış olabiliriz. Bence bu kılık değiştirmiş bir lütuftu. Üzerimizdeki çok fazla baskıyı aldı ve tüm Dakar için gerçekten çok eğlendim. Şu anda tek bir Dakar’da en fazla etap galibiyeti için tek rekor sahibiyiz ve bu kesinlikle akıllara durgunluk veriyor.” Daha sonra 2. etaptaki mekanik sorunlardan sonra Quintero arka arkaya 10 etap kazandı ve 1994’te Pierre Lartigue’nin bir önceki rekorunu kırdı.

Sonuç olarak 2022 yılında oldukça heyecanlı yarış anlarına tanıklık ettik. Ancak Dakar 2022’nin Tarihi Anları ve Sonuçları eşsiz olsa da gözlerimiz Türkiye’nin efsanevi Dakar yarışçımız Kemal Merkit, nam-ı diğer çöl kaplanını Aradı.

İkinci El Arazi Aracı İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here