Gizemli Volvo

Ağustos ayında İsveç sokaklarında dolanan gizemli bir tam prototip Volvo P1800 görüntülendi. Araç tutkunları ise bu eski ama teknolojik bir yapıda ki araç için ipucu arayışına girdi. Gelin Volvo P1800 ve araçtaki sayısız değişikliği detaylandıralım

Ne olmadığı ile başlayalım. Hayata bir Volvo olarak başlamasına ve hala bir Volvo olarak kayıtlı olmasına rağmen, bu P1800 İsveçli firma tarafından geliştirilmedi veya üretilmedi. Bu, özellikle Volvo’nun güvenli, sağlam ve öngörülebilir modellerini (850 gibi) daha egzotik rakiplerini savuşturandı. Araçları, şampiyonluk kazanan yarışçılara dönüştürmek için 1996 yılında kurulan özel bir ekip olan Cyan Racing’in işiydi. Volvo, 2015 yılında bu ismi satın alana kadar Polestar olarak biliniyordu ve Volvo bağımsız bir marka haline getirmeye başladı.

Şirketin kurucusu ve CEO’su Christian Dahl, “Açıkçası, en son teknoloji, konfor ve lüksün tümü ile dolu bir elektrikli P1800 yapabilirdik. Ama istediğimiz bu değildi,” dedi. Ekibinin ana hedefinin “altın 1960’lardan en iyisini almak ve bunu bugünün yeteneklerimizle birleştirerek saf ama rafine bir sürüş deneyimi sağlamak” olduğunu açıkladı.

Yeni Volvo P1800 Tasarımı

1964 P1800’den başlayarak, Cyan gövdeyi daha geniş hale getirdi ve yeniden konumlandırdı. Ayrıca orijinal yapının zayıf noktalarını güçlendirmek için yüksek mukavemetli çelik ve karbon fiber kullandı. Kapladığı kaideler ile dikkatini tasarıma çevirdi. Önde, P1800 bir çift hava girişi, bir ayırıcı ve iki parçalı bir tampon alıyor. Arkada, orijinal otomobili karakterize eden kanatçıklar aşağı doğru tonlanmış ve egzoz ucu ortaya hareket ediyor.

İç mekanın görüntüleri henüz yayınlanmadı, ancak ön camdan bakıldığında, kupanın ön yolcular için bir takla kafesi ve spor koltuklar aldığını gösteriyor. Gösterge paneline monte edilmiş dikiz aynası mevcut.

Cyan, orijinal B18 dört silindirli, uzun yıllardır kullanılan beş silindirli ve Volvo’nun günümüz otomobillerinin çoğunda bulunan 2,0 litre dahil olmak üzere çok çeşitli motorları değerlendirdi.

Nihayetinde, 7.000 rpm’de 420 beygir gücü ve 6.000 rpm’de 481.32 nm tork geliştirmek için doğrudan enjeksiyonlu, 2.0 litrelik dört silindirli bir turboşarjı seçti. SC60 TC1 yarış otomobili ile paylaşılan bu araç, arka tekerlekleri beş ileri manuel şanzıman, karbon fiber tahrik mili ve sınırlı kaymalı diferansiyel aracılığıyla döndürüyor.

Benchmark

Performans özellikleri mevcut değil, ancak Cyan’ın P1800’ü son derece hızlı olmalı çünkü ölçeği 2.182 poundda eğiyor. Başka bir deyişle, 2020 Mazda MX-5 Miata’dan yaklaşık 160 pound daha hafif, ancak bir Audi RS3’ten daha fazla beygir gücüne sahip.

18 inçlik jantların arkasına gizlenmiş daha büyük frenler gücü kontrol altında tutuyor ve Cyan gururla P1800’ün ABS, çekiş kontrolü ve hatta bir fren güçlendirici ile donatılmadığını belirtti. Süspansiyon değişiklikleri, kasa yükseltmelerini tamamlar. Yine burada, şirket sıfırdan başladı ve büyük ölçüde alüminyum bileşenlerden yapılmış, tamamen ayarlanabilir bir kurulum tasarlamak için yarış arabası yapım deneyiminden yararlandı. Yeni olduğu için P1800’ü donatan canlı arka aksın yerinde geliştirilen bağımsız bir süspansiyonla değiştirildi.

Bir şirket sözcüsü Autoblog’a verdiği demeçte, “Projenin en zorlu kısmı, 1960’ların otantik analog sürüş deneyimine yakın kalmak ile günümüzün ileri mühendislik ve performans seviyeleriyle elde edilebilecekler arasındaki dengeyi bulmaktı” dedi.

Cyan’ın yeniden modifiye edilmiş P1800’ü, yalnızca bu haftaki konuşmasını beslemek için üretilmiş tek seferlik bir model değil. Coupe’yi halka satmayı planlıyor. Şirket, üretim sınırlı olmamakla birlikte düşük hacimli bir model olacağını duyurdu. Cyan, şuan sipariş alıyor ve seçenekler hesaba katılmadan fiyatlandırmanın 500.000 $’dan başlayacağı tahmin ediliyor.

Volvo araçları hakkında güncel bilgi için  2021 Volvo Tam Seri Güncellemeleri  yazısını da okuyabilirsiniz.

Volvo P1800 Fotoğraf Galerisi

İkinci el Volvo ilanları için tıklayınız.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here